Αρχική Ειδήσεις Εξαφανίστηκε από το 70% της Αυστραλίας η σπάνια ορνιθοπανίδα

Εξαφανίστηκε από το 70% της Αυστραλίας η σπάνια ορνιθοπανίδα

Μερικά από τα πιο αινιγματικά είδη πουλιών, λείπουν πλέον από το επιβλητικό ποσοστό του 69% της χώρας. Μάλιστα 10 είδη πτηνών έχουν εξαφανιστεί από το 99% του ιστορικού τους οικοτόπου.

0
papagaloi alan godfrey unsplash
EIKONA: Alan Godfrey / Unsplash
Διαφήμιση

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ αποκάλυψαν ότι σπάνια πτηνά της ορνιθοπανίδας της Αυστραλίας έχουν εξαφανιστεί από τα 2/3 του νησιού. Λόγος για τον οποίο σύμφωνα με τον Δρ Michelle Ward, από το UQ’s School of Earth and Environmental Sciences και το WWF Australia, οι Αυστραλοί θα πρέπει να είναι εξαιρετικά ανήσυχοι.#eco

«Μερικά από τα πιο αινιγματικά είδη πουλιών, λείπουν πλέον από το επιβλητικό ποσοστό του 69% της χώρας », είπε ο Δρ Ward διευκρινίζοντας «Μάλιστα 10 είδη πτηνών έχουν εξαφανιστεί από το 99% του ιστορικού τους οικοτόπου, με τα εναπομείναντα ενδιαιτήματά τους να έχουν κατακερματιστεί πολύ περισσότερο».

Η Αυστραλία φημίζεται παγκοσμίως για τα πιο άθικτα οικοσυστήματα στον πλανήτη, αλλά έχει σημειωθεί μαζική τοπική εξαφάνιση άγριων ζώων σε μεγάλο μέρος της ηπείρου.

Από τον ευρωπαϊκό αποικισμό, οι ανθρώπινες δραστηριότητες που σχετίζονται με τη δασοκομία, τη γεωργική ανάπτυξη, την αστικοποίηση και την εξόρυξη έχουν οδηγήσει –και συνεχίζουν να οδηγούν– σε εξαφανίσεις και μειώνουν τους πληθυσμούς.

«Πριν από αυτή τη μελέτη, δεν υπήρχε εκτίμηση για το μέγεθος της ορνιθοπανίδας που διαβιούσε σε ορισμένες περιοχές και τι έχει εξαφανιστεί, αλλά –δυστυχώς– η πάλαι ποτέ πλούσια σε πτηνά ήπειρός μας δεν υπάρχει πια» σχολίασε ο καθηγητής του UQ James Watson.

ornithopanida

«Είδη όπως ο ανατολικός αστέρας βρίσκονταν από τη Βόρεια ΝΝΟ μέχρι τον ποταμό Burdekin στο Κουίνσλαντ, δεν έχει εμφανιστεί από το 1995 και τώρα είναι πιθανώς εξαφανισμένο», είπε.

«Άλλα είδη, όπως ο αντιβασιλέας μελισσοφάγος, βρίσκονταν από την Αδελαΐδα μέχρι βόρεια του Μπρίσμπεϊν σε κοπάδια χιλιάδων.

«Τώρα αυτό το είδος έχει μειωθεί σε περίπου 100 αναπαραγωγικά ζεύγη σε μόλις τρεις τοποθεσίες της Νέας Νότιας Ουαλίας.

«Αυτή η μελέτη διαπίστωσε ότι αυτό το είδος έχει εξαφανιστεί τοπικά από σχεδόν το 90% του ιστορικού του οικοτόπου».

Ο Δρ Ward φοβάται για το μέλλον της άγριας ζωής της Αυστραλίας εάν τα πράγματα δεν αλλάξουν.

poyli chris charles unsplash
EIKONA: Chris Charles / Unsplash

«Η ιστορία της παρακμής δεν περιορίζεται μόνο στα απειλούμενα είδη, με πιο κοινά πουλιά, όπως οι Oυρές Γουίλι, τα μπρόλγκα, οι κουκουβάγιες, ακόμη και οι κίσσες, που τώρα εξαφανίζονται από πολλά μέρη όπου κάποτε ήταν συνηθισμένα», είπε.

«Αυτή η έρευνα θα πρέπει να ξεκινήσει τη συζήτηση σχετικά με τις πραγματικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η βιοποικιλότητα της Αυστραλίας και να καθοδηγήσει τις ενέργειες πολιτικής για τη διατήρησή της.

«Ήρθε η ώρα να προσφέρουμε μια πιο ειδική για το είδος προσέγγιση για την ανάκτηση αυτών των απειλούμενων πτηνών» σημειώνεται στα συμπεράσματα της έρευνας.

poyli heather mckean unsplash
ΕΙΚΟΝΑ: Heather McKean / Unsplash

Η έρευνα έχει δημοσιευθεί στο Environmental Research Letters

Διαφήμιση