Αρχική COVID-19 Covid-19: Ξεπεράσαμε σε θανάτους την Αγγλία

Covid-19: Ξεπεράσαμε σε θανάτους την Αγγλία

Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ δείχνουν πως από την αρχή της πανδημίας μέχρι χθες, έχουν χάσει τη ζωή τους 24.322 Έλληνες, ενώ το τελευταίο διάστημα, ο αριθμός των θανάτων είναι τριψήφιος, σχεδόν σε καθημερινή βάση.

0
covid 19logo2
Εικόνα: UNSPLASH/Viktor Forgacs
Διαφήμιση

Από την αρχή της πανδημίας μέχρι χθες, έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ιό της Covid-19 24.322 Έλληνες ασθενείς και από αυτούς, μόνον οι 3.532 από την αρχή του χρόνου σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Αντίστοιχα, μέχρι το τέλος του 2020, που το Ηνωμένο Βασίλειο εμφάνιζε μία οδυνηρή εικόνα από πλευράς θανάτων κατάφερε να «φρενάρει» και να μας δώσει την δραματική πρωτιά.

Λίγους μήνες μετά την αρχή της πανδημίας, η Μεγάλη Βρετανία είχε 38.219 απώλειες από τον κορωνοϊό ή 562 νεκρούς ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Την ίδια περίοδο, η Ελλάδα εμφάνιζε μία σχεδόν άριστη επιδημιολογικά εικόνα, με μόλις 179 θανάτους ή 17 νεκρούς ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Τα διαδοχικά επιδημικά κύματα επιδείνωσαν την εικόνα και εκτόξευσαν τις απώλειες. Είναι ενδεικτικό ότι χθες η Ελλάδα ξεπέρασε το Ηνωμένο Βασίλειο, με 2.334 νεκρούς ανά εκατομμύριο πληθυσμού, έναντι 2.323,78 της Βρετανίας.

graf 1

 

Στο πρώτο γράφημα, φαίνεται η έντονα αυξητική πορεία των απωλειών στην Ελλάδα, από τον Μάρτιο του 2020 έως και τις 7 Φεβρουαρίου 2022 (πηγή, Our World in Data, με δεδομένα από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins).

Η κόκκινη γραμμή αφορά την Ελλάδα και η πράσινη το Ηνωμένο Βασίλειο. Φαίνεται καθαρά πως από τις αρχές του 2021, υπήρξε μία κατακόρυφη μείωση των θανάτων στη Βρετανία, ενώ στην Ελλάδα άρχισε να καταγράφεται μία εκρηκτική άνοδος από τα μέσα του προηγούμενου έτους.

graf 2

Στο δεύτερο γράφημα, φαίνεται καθαρά πως η αθροιστική αύξηση στην Ελλάδα ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2020 και παραμένει εκτός ελέγχου έως σήμερα.

Τα εύγλωττα στατιστικά ECDC και ΕΟΔΥ

Αποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC). Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα που παρέχουν τακτικά οι υπεύθυνοι του Οργανισμού, το διάστημα από 29 Ιουνίου 2021 έως και χθες, η Ελλάδα είχε 10.787 θανάτους ή 1.006 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού, έναντι 27.037 θανάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου αναλογούν μόλις 397 απώλειες ανά εκατομμύριο.

Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ δείχνουν πως από την αρχή της πανδημίας μέχρι χθες, έχουν χάσει τη ζωή τους 24.322 Έλληνες ασθενείς με Covid-19. Ενδεικτικό της τάσης είναι πως το τελευταίο διάστημα, ο αριθμός των θανάτων είναι τριψήφιος, σχεδόν σε καθημερινή βάση.

Πηγή: www.iatronet.gr

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕξαφανίστηκε από το 70% της Αυστραλίας η σπάνια ορνιθοπανίδα
Επόμενο άρθροΠαγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας σήμερα και ο πλανήτης υποκλίνεται