Αρχική Ειδήσεις Euroferry Olympia: Κατεπείγουσα προκαταρκτική – Συνελήφθησαν πλοίαρχος και μηχανικοί

Euroferry Olympia: Κατεπείγουσα προκαταρκτική – Συνελήφθησαν πλοίαρχος και μηχανικοί

Προβλέπεται η διενέργεια αυτοψίας προκειμένου να εξεταστούν τα αίτια που προκάλεσαν την καταστροφική πυρκαγιά, καθώς και ένορκες καταθέσεις από όλους τους διασωθέντες και μάρτυρες. Μάχη με τον χρόνο για τον εντοπισμό των 12 αγνοουμένων επιβατών.

0
Euroferry
Διαφήμιση

Το πρωί του Σαββάτου συνελήφθησαν ο πλοίαρχος και οι δύο μηχανικοί του φλεγόμενου για δεύτερη μέρα πλοίου Euroferry Olympia, οι οποίοι οδηγήθηκαν ενώπιον του Εισαγγελέα, ο οποίος διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση με 10 κατευθυντήριες γραμμές.

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Κέρκυρας, υπό την επίβλεψη δύο αντιεισαγγελέων και την εποπτεία του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Κέρκυρας, θα εξετάσει το ενδεχόμενο τέλεσης των αδικημάτων επί του ναυαγίου, του εμπρησμού και της διατάραξης ασφάλειας συγκοινωνιών.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται η διενέργεια αυτοψίας προκειμένου να εξεταστούν τα αίτια που προκάλεσαν την καταστροφική πυρκαγιά, ενώ θα παρθούν και ένορκες καταθέσεις από όλους τους διασωθέντες αλλά και άλλους μάρτυρες που είδαν τι συνέβη και πώς ξεκίνησε αυτή η πυρκαγιά.

 

Εντείνεται η αγωνία για τους 12 αγνοούμενους

Πυροσβεστικά σκάφη συνεχίζουν να ρίχνουν τόνους νερού, στο φλεγόμενο πλοίο, επιχειρώντας για την πλήρη κατάσβεση της φωτιάς. Αν και οι προσπάθειες συνεχίστηκαν όλη τη νύχτα, οι φλόγες είναι ακόμη ορατές από μεγάλη απόσταση.

Μέχρι τώρα έχουν διασωθεί 280 άτομα, ενώ εξειδικευμένη ναυαγοσωστική ομάδα -συνεπικουρούμενη από άνδρες της ΕΜΑΚ- συνεχίζει την επιχείρηση εντοπισμού των 12 αγνοουμένων, μεταξύ των οποίων και 3 Έλληνες.

Όπως εκτιμάται, η φωτιά έχει δημιουργήσει μια ασφυκτική κατάσταση στο πλοίο, με τις λαμαρίνες να έχουν πυρακτωθεί σε θερμοκρασίες κοντά στους 500 βαθμούς Κελσίου, ενώ όλο το βράδυ πραγματοποιούνταν επιχείρηση κατάσβεσης και ψύχρανσης του σκάφους.

Αν και η φωτιά στην πλώρη έχει κατασβεστεί, συνεχίζουν να καίνε διάσπαρτες εστίες στο μέσο του πλοίου αλλά και στην πρύμνη. Το σκάφος έχει προσδεθεί στα ρυμουλκά οπότε είναι υπό έλεγχο, εντούτοις, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για πιθανές εκρήξεις.

Πλέον το ζητούμενο είναι να εντοπιστούν οι 12 αγνοούμενοι, όλοι τους οδηγοί φορτηγών. Πρόκειται για επτά Βούλγαρους, τρεις Έλληνες, έναν Τούρκο και έναν Λιθουανό.

Η επιχείρηση των ανδρών της ΕΜΑΚ πραγματοποιείται με πολύ επιμέλεια, καθώς ο αέρας που αναπνέουν όσοι επιχειρούν είναι εξαιρετικά τοξικός, ενώ οι λαμαρίνες μπορεί να προκαλέσουν σοβαρότατους τραυματισμούς, με δεδομένες τις θερμοκρασίες που έχουν αναπτυχθεί.

Όταν ολοκληρωθεί η κατάσβεση, το πλοίο θα οδηγηθεί σε ασφαλές σημείο για να γίνει άντληση των καυσίμων και των υδάτων, ώστε να αποφευχθεί η θαλάσσια ρύπανση.

Πολλά και κρίσιμα είναι τα ερωτήματα

Όσον αφορά στα ερωτήματα που τίθενται στην έρευνα για τα αίτια και τον τρόπο αντιμετώπισης της πυρκαγιάς είναι:

  1. Υπήρχαν οδηγοί ή επιβάτες που μετά τον απόπλου του πλοίου από την Ηγουμενίτσα παρέμειναν στα γκαράζ; Ο σχετικός κανονισμός αναφέρει ότι απαγορεύεται μετά τον απόπλου κάποιος οδηγός ή επιβάτης να βρίσκεται στα γκαράζ.
  2. Υπήρχαν οχήματα με αναμμένη τη μηχανή την ώρα του ταξιδιού; Είναι κάτι που επίσης απαγορεύεται από το σχετικό κανονισμό. Ένα όχημα με αναμμένη τη μηχανή πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες για βραχυκυκλώματα και παράγει θερμότητα. Το γεγονός αυτό σε κλειστούς χώρους δημιουργεί συνθήκες που ευνοούν την εκδήλωση ή επέκταση πυρκαγιάς.
  3. Επίσης, θα ερευνηθεί εάν η πυρκαγιά προκλήθηκε ή όχι από κάποιο βραχυκύκλωμα. Το βραχυκύκλωμα είναι η πιο συνήθης αιτία πρόκλησης πυρκαγιάς σε πλοία. Σημειώνεται ότι στα γκαράζ τέτοιου είδους πλοίων επιβιβάζονται φορτηγά οχήματα με ψυγεία, τα οποία χρειάζονται ρεύμα για να λειτουργήσουν και να μη χαλάσουν τα προϊόντα που μεταφέρουν. Η πρώτη εικόνα είναι ότι η πυρκαγιά προκλήθηκε σε ένα από γκαράζ (στό τρίτο) του πλοίου.
  4. Λειτούργησαν τα συστήματα πυρασφάλειας; Στα οχηματαγωγά επιβατικά πλοία υπάρχουν συστήματα πυρασφάλειας, προκειμένου να απομονώνονται οι χώροι του πλοίου σε περίπτωση φωτιάς, με στόχο να μην επεκταθεί η πυρκαγιά από τον έναν χώρο στον άλλον και κατ’ επέκταση σε όλους τους χώρους του πλοίου. Το Λιμενικό και οι αρμόδιοι πραγματογνώμονες θα κληθούν να απαντήσουν εάν λειτούργησαν ή όχι αυτά τα συστήματα πυρασφάλειας.

Σε κάθε περίπτωση, στελέχη του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής σημειώνουν ότι «είναι νωρίς για συμπεράσματα σε σχέση με τα αίτια της πυρκαγιάς» και ότι η έρευνα των πραγματογνωμόνων που θα γίνει τους επόμενους μήνες θα αποκαλύψει τι πραγματικά συνέβη».

Με εντολή του υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη, ξεκίνησε έρευνα για τη διακρίβωση των αιτιών της πυρκαγιάς.

Παράλληλα, όπως είπε ο υπουργός, σε συνεννόηση με την πλοιοκτήτρια εταιρεία έχει διασφαλιστεί η ανάληψη κάθε απαραίτητης ενέργειας ώστε να μην υπάρξει ρύπανση στο θαλάσσιο περιβάλλον της περιοχής.

«Η άμεση, γιγαντιαία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, που ξεκίνησε αμέσως μετά την ενημέρωση για το περιστατικό του πλοίου Euroferry Olympia, είχε ως αποτέλεσμα 278 επιβάτες και μέλη του πληρώματος να διασωθούν και να μεταφερθούν με ασφάλεια στην Κέρκυρα», ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Πλακιωτάκης, διαβεβαιώνοντας ότι «συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των ατόμων που αγνοούνται».

Ο κ. Πλακιωτάκης αφού επαίνεσε όσους συμβάλουν στην επιχείρηση κατέληξε «η σκέψη όλων μας είναι κοντά τους και κοντά στις οικογένειές τους».

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες: «Ξυπνήσαμε από τις σειρήνες του πλοίου»

Τις δραματικές στιγμές που έζησαν στο πλοίο Euroferry Olympia όταν ξέσπασε η μεγάλη φωτιά, περιγράφουν μάρτυρες.

Από δηλώσεις των Ελλήνων επιβατών η φωτιά ξέσπασε στο τρίτο κατάστρωμα όπου ήταν σταθμευμένα φορτηγά και ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα.

«Ξυπνήσαμε από τις σειρήνες του πλοίου. Κάνεις δεν μπορεί να γνωρίζει τι έγινε. Οι περισσότεροι ήμασταν στις καμπίνες. Το πλοίο βρισκόταν ανοιχτά της Κέρκυρας. Άρχισαν να το “πνίγουν” οι καπνοί. Γίναμε δύο ομάδες και μας οδήγησαν στις βάρκες. Έχουν μείνει πίσω άλλα δύο άτομα που επικοινωνούν με τις Αρχές…» θα πει μεταξύ άλλων στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οδηγός φορτηγού από την Ελάσσονα που πήγαινε στην Ιταλία, «με το φορτηγό του – όπως λέει – να έχει πλέον καεί ολοσχερώς».

«Για καλή μας τύχη έπλεε κοντά ιταλικό σκάφος της Frontex»

Η επιβίβαση στις λέμβους «έγινε γρήγορα και με ασφάλεια», είπαν οι επιβαίνοντες, ενώ «για καλή τύχη», όπως αναφέρουν, πολύ κοντά στο τραγικό συμβάν έπλεε το ιταλικό σκάφος «Gardia di Finanza» της οικονομικής αστυνομίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, (Frontex).

Με πληροφοριες από Ertnews και CNN

Διαφήμιση