Αρχική Ειδήσεις Επείγουσα έκκληση ΟΗΕ για «φρένο» στο «ολοκαύτωμα» του πλανήτη

Επείγουσα έκκληση ΟΗΕ για «φρένο» στο «ολοκαύτωμα» του πλανήτη

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, οι πυρκαγιές είναι πιθανόν να αυξηθούν κατά 30% μέχρι το τέλος του 2050, έως και 50% μέχρι το τέλος του αιώνα, αν δεν αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες.

0
UN Fires
Διαφήμιση

Επείγουσα έκκληση προς τις κυβερνήσεις να επανεξετάσουν την προσέγγισή τους για τις ακραίες πυρκαγιές απευθύνει ο ΟΗΕ διαπιστώνοντας τις δραματικές συνέπειες του φαινομένου, το οποίο σύμφωνα με έκθεση που εκπονήθηκε για λογαριασμό του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP), δείχνει να λαμβάνει άκρως επικίνδυνες διαστάσεις λόγω και της κλιματικής αλλαγής.

Είναι εμφανές ότι οι πυρκαγιές γίνονται πιο έντονες και συχνότερες, καταστρέφοντας ολόκληρες πολιτείες και οικοσυστήματα στο πέρασμά τους. Τα τελευταία χρόνια σημειώθηκαν πυρκαγιές που έχουν σπάσει ρεκόρ σε όλο τον κόσμο από την Αυστραλία μέχρι την Αρκτική και τη Βόρεια και Νότια Αμερική. Με τις παγκόσμιες θερμοκρασίες σε άνοδο, η ανάγκη μείωσης του κινδύνου πυρκαγιάς είναι πιο κρίσιμη από ποτέ.

Μια νέα έκθεση με τίτλο με τίτλο Spreading like Wildfire: The Rising Threat of Extraordinary Landscape Fires , από το UNEP και το GRID-Arendal, διαπιστώνει ότι η κλιματική αλλαγή και η αλλαγή χρήσης γης χειροτερεύουν τις δασικές πυρκαγιές και προβλέπει παγκόσμια αύξηση των ακραίων πυρκαγιών ακόμη και σε περιοχές που δεν είχαν επηρεαστεί προηγουμένως.

Οι ανεξέλεγκτες και ακραίες πυρκαγιές μπορεί να είναι καταστροφικές για τους ανθρώπους, τη βιοποικιλότητα και τα οικοσυστήματα. Επίσης, επιδεινώνουν την κλιματική αλλαγή, συνεισφέροντας σημαντικά αέρια του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα.

Το UNEP απευθύνει επείγουσα έκκληση προς τις κυβερνήσεις να επανεξετάσουν την προσέγγισή τους στις ακραίες πυρκαγιές «Ζητώντας μια νέα φόρμουλα ετοιμότητας και αναγνωρίζοντας τον σημαντικό ρόλο της αποκατάστασης του οικοσυστήματος, μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο ακραίων δασικών πυρκαγιών, προετοιμαζόμενοι καλύτερα και ανακτώντας καλύτερα τα επακόλουθά τους» τονίζεται στην Έκθεση.

Κάντε κλικ στην παρακάτω φωτογραφία για δείτε ολόκληρη την Έκθεση

UN Fires1

Κλιματική αλλαγή και… Κλίμα

Πάνω από 50 ειδικοί ερευνητικών ιδρυμάτων, κυβερνητικών φορέων και διεθνών οργανισμών, από όλο τον κόσμο, που συμμετείχαν με τα ευρήματά τους στην έκθεση, επισημαίνουν ότι ενώ η κατάσταση είναι σίγουρα ακραία, ωστόσο, δεν είναι ακόμη απελπιστική.

Οι φωτιές αλλάζουν γιατί αλλάζουμε τις συνθήκες στις οποίες εμφανίζονται. Οι κεραυνοί και η ανθρώπινη απροσεξία πάντα θα πυροδοτούν ανεξέλεγκτες πυρκαγιές αλλά η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή, η αλλαγή χρήσης γης και η κακή διαχείριση της γης και των δασών αποδεικνύουν ότι οι πυρκαγιές αντιμετωπίζουν συχνότερα ως «καύσιμο» τις καιρικές συνθήκες.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Lancet δείχνει ότι η ετήσια έκθεση στον καπνό από δασικές πυρκαγιές οδηγεί σε περισσότερους από 30.000 θανάτους, στις 43 χώρες που περιλαμβάνονται στη μελέτη. Χωρίς να παραβλέπεται η καταστροφική απώλεια σπάνιων οικοτοπων, ζώων και πτηνών.

Η κλιματική αλλαγή αυξάνει την πιθανότητα εκδήλωσης πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές. Η πιο πρόσφατη έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) αναφέρει ότι ο καιρός που ευνοεί τις πυρκαγιές -ζεστός, ξηρός με δυνατούς ανέμους-  γίνεται πιο συχνός σε ορισμένες περιοχές και θα συνεχίσει να αυξάνεται, με την περεταίρω υπερθέρμανση του πλανήτη.

Οι χώρες πρέπει να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους βάσει της Συμφωνίας του Παρισιού για τη μείωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και και της συμπεριφοράς τους στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών παγκοσμίως. Αυτό, με τη σειρά του, θα μειώσει τις κοινωνικές, οικονομικές και οικολογικές επιπτώσεις των πυρκαγιών.

Οι κρίσιμες πρακτικές διαχείρισης πυρκαγιών

Η κατανόηση της συμπεριφοράς των δασικών πυρκαγιών και η βελτίωση της διαχείρισης των «εύφλεκτων» παραμέτρων εξάπλωσής τους, είναι κρίσιμης σημασίας. Ο εντοπισμός του τρόπου με τον οποίο οι υπάρχουσες πρακτικές διαχείρισης δασικών πυρκαγιών ενθαρρύνουν ή αποθαρρύνουν το φαινόμενο, μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση των συστημάτων λήψης αποφάσεων και διαχείρισής τους.

Η βελτιωμένη συλλογή και ανάλυση δεδομένων θα βοηθήσει επίσης στην παρακολούθηση των αλλαγών στη δραστηριότητα της πυρκαγιάς, στην αξιολόγηση της απόκρισης του οικοσυστήματος σε μεταβαλλόμενα καθεστώτα πυρκαγιάς και στη βελτίωση των κλιματικών μοντέλων.

Ενώ η φωτιά είναι μια φυσική οικολογική διαδικασία, οι αλλαγές στο κλίμα και τη χρήση της γης συμβάλλουν επιβαρυντικά στην μεγέθυνση του προβλήματος. Η επίτευξη και η διατήρηση της προσαρμοστικής διαχείρισης γης και πυρκαγιάς απαιτεί ένα

  • Καλά σχεδιασμένο και ισορροπημένο συνδυασμό πολιτικών, και ένα
  • Σαφές νομικό πλαίσιο και κίνητρα που ενθαρρύνουν την κατάλληλη χρήση γης και πυρκαγιάς.

Αυτές οι προσεγγίσεις διατηρούν και αποκαθιστούν υγιή οικοσυστήματα, καλύπτοντας παράλληλα τις κοινωνικές, οικονομικές και υγειονομικές ανάγκες των ανθρώπινων πληθυσμών.

UN Fires2
Ο χάρτης δείχνει την συγκέντρωση όλων των πυρκαγιών που παρατηρήθηκαν ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο (km2) για την περίοδο 2000–2020.
Διαφήμιση