Αρχική Ειδήσεις Επαναπατρίζονται στην Ελλάδα αμύθητης αξίας κλεμμένες αρχαιότητες

Επαναπατρίζονται στην Ελλάδα αμύθητης αξίας κλεμμένες αρχαιότητες

Μετά από πολλά χρόνια περιπλάνησης επιστρέφουν στην Ελλάδα δεκάδες κλεμμένες αρχαιότητες, οι οποίες κατασχέθηκαν από την σπάνια συλλογή του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου Michael Steinhardt.

0
stolen antiquities repatriation 04 abc jt 220223 1645656930789 hpMain 16x9 992
Διαφήμιση

Μετά από πολλά χρόνια περιπλάνησης επιστρέφουν πλέον στην πατρίδα μας δεκάδες κλεμμένες αρχαιότητες, συμπεριλαμβανομένου ενός «Κούρου» αξίας 14 εκατομμυρίων δολαρίων, οι οποίες κατασχέθηκαν από τη συλλογή του δισεκατομμυριούχου Michael Steinhardt.

Σαράντα επτά από τις αρχαιότητες κατασχέθηκαν από τη συλλογή του δισεκατομμυριούχου επενδυτή έργων τέχνης Steinhardt τον Δεκέμβριο του 2021, μετά από πολυετείς έρευνες της εισαγγελείας του Μανχάταν. Ενώ, άλλα οκτώ αντικείμενα κατασχέθηκαν στο πλαίσιο άλλης έρευνας.

Ο Steinhardt έπρεπε να παραδώσει 180 κλεμμένες αρχαιότητες, οι οποίες σύμφωνα με δικαστικά αρχεία είχαν διακινηθεί παράνομα από 11 χώρες, μέσω 12 εγκληματικών οργανώσεων λαθρεμπορίας, στη διεθνή αγορά τέχνης.

Η συνολική αξία των 55 αντικειμένων συνογικά εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 20 εκατομμύρια δολάρια. Εκτός από τον Κούρο, ο οποίος χρονολογείται από το 560 π.Χ., τα αντικείμενα που επιστράφηκαν περιλαμβάνουν μια χρυσή καρφίτσα που χρονολογείται από το 600 π.Χ. αξίας 1,3 εκατομμυρίων δολαρίων και ένα κύπελλο που χρονολογείται από το 2700 έως το 2200 π.Χ., αξίας 600.000 δολαρίων. Όπως διευκρινίζεται σε εκτενές άρθρο του ABC οι αρχαιότητες προέρχονται από την κεντρική Ελλάδα, την Κρήτη, τα νησιά των Κυκλάδων, τη Σάμο και τη Ρόδο.

stolen antiquities repatriation abc jt 220223 1645657324888 hpMain 16x9 992
Stolen Greek antiquities are on display at a repatriation ceremony at the Manhattan District Attorney’s office in New York, on Feb. 23, 2022. (Alexandra Svokos @ABC)

«Σήμερα είναι μια μέρα μεγάλης χαράς για την Ελλάδα γιατί όλα αυτά τα τεχνουργήματα, όλα αυτά τα αντικείμενα, θα επιστρέψουν στον τόπο τους», είπε ο Μενδώνη στο ABC News.

Όπως διευκρινίζεται από πλευράς ABC, η κ.Μενδώνη, που αποκάλεσε την παράνομη διακίνηση «τραύμα» εκτός από έγκλημα, έχει θέσει ως προτεραιότητα τον επαναπατρισμό των ελληνικών αρχαιοτήτων. «Αυτό περιλαμβάνει την προσπάθεια να πείσουμε το Ηνωμένο Βασίλειο να επιστρέψει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, τα οποία βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Βρετανικό Μουσείο, στην Αθήνα» δήλωσε.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω, από τα βάθη της καρδιάς μου, όλο το προσωπικό της Εισαγγελίας και φυσικά τον Ματθαίο Μπογδάνο για την αφοσίωσή του σε αυτό το έργο», είπε η Ελληνίδα Υπουργός, αναφερόμενη στον Βοηθό Εισαγγελέα Μπογδάνο, ο οποίος είναι προϊστάμενος της Μονάδας Εμπορίας Αρχαιοτήτων.

 

Διαφήμιση