Αρχική Περιβάλλον Έκτακτο περιβαλλοντικό τέλος σε εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα

Έκτακτο περιβαλλοντικό τέλος σε εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα

Η καταβολή περιβαλλοντικού τέλους σε εισαγόμενα μεταχειρισμένα οχήματα, υπολογίζεται σε 3.000 ευρώ για όσα πληρούν την οδηγία ρύπων Euro 4 και 1.000 ευρώ σε όσα πληρούν την οδηγία ρύπων Euro 5a και Euro 5b.

0
Αυτοκίνητα
Διαφήμιση

Έκτακτο περιβαλλοντικό τέλος για τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα οχήματά τους καλούνται να πληρώσουν πολλοί πολίτες, σύμφωνα με όσα προβλέπει η τροπολογία που κατατέθηκε το βράδυ της Δευτέρας σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο: «Κύρωση της από 28.1.2022 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ”Επείγουσες φορολογικές, τελωνειακές και συναφείς ρυθμίσεις, επείγουσες διατάξεις για τη διασφάλιση του δικαιώματος αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας”» το οποίο είναι έτοιμο για συζήτηση στη Βουλή.

Τι προβλέπει η τροπολογία

Ειδικότερα, επιβάλλεται τέλος ύψους 3.000 ευρώ για εισαγόμενα μεταχειρισμένα οχήματα εφόσον υπάγονται στις εκ κατασκευής προδιαγραφές ευρωπαϊκών προτύπων εκπομπών καυσαερίων Euro 4.

Ταυτόχρονα, περιβαλλοντικό τέλος ύψους 1.000 ευρώ καλούνται να πληρώσουν όσοι διαθέτουν εισαγόμενα οχήματα που υπάγονται στις εκ κατασκευής προδιαγραφές ευρωπαϊκών προτύπων εκπομπών καυσαερίων Euro 5a και Εuro 5b. Το ίδιο ισχύει και για τα φορτηγά αυτοκίνητα μικτού βάρους μέχρι 3,5 τόνους. Πρόκειται για οχήματα με πρώτη άδεια κυκλοφορίας από το 2011 έως το 2014.

Αντιθέτως, δεν καταλαμβάνονται από υποχρέωση καταβολής του περιβαλλοντικού τέλους τα οχήματα που υπάγονται στις εκ κατασκευής προδιαγραψές ευρωπαϊκών προτύπων εκπομπών καυσαερίων «Euro 5b», για τα οποία έχει υποβληθεί Δήλωση Άφιξης Οχήματος ή δηλωτικά εισαγωγής.

Επίσης, εξαιρούνται τα επιβατικά αυτοκίνητα άνω των τριάντα (30) ετών, τα οποία προορίζονται να κυκλοφορήσουν αποκλειστικά ως αυτοκίνητα ιστορικού ενδιαφέροντος.

Παράλληλα, απαγορεύεται η ταξινόμηση οχημάτων που υπάγονται στις εκ κατασκευής προδιαγραφές ευρωπαϊκών προτύπων εκπομπών καυσαερίων Euro 1, 2 και 3.

Διαφήμιση