Αρχική Ειδήσεις «Χάθηκαν στη μετάφραση» Μακρόν – Πούτιν για λήξη της Ουκρανικής κρίσης

«Χάθηκαν στη μετάφραση» Μακρόν – Πούτιν για λήξη της Ουκρανικής κρίσης

Το Κρεμλίνο διαψεύδει τους γαλλικούς ισχυρισμούς ότι ο πρόεδρος Πούτιν υποσχέθηκε στον Εμανουέλ Μακρόν μορτόριουμ στρατιωτικών πρωτοβουλιών γύρω από την Ουκρανία.

0
Macron Putin
Διαφήμιση

Στο «κενό» φαίνεται να πέφτει η πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν, του πρώτου δυτικού ηγέτη που συναντά τον Ρώσο Πρόεδρο από τότε που η Μόσχα άρχισε να συγκεντρώνει στρατεύματα κοντά στην Ουκρανία.

Ο Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσε τους δημοσιογράφους ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υποσχέθηκε να μην πραγματοποιήσει προς το παρόν νέες στρατιωτικές συγκεντρώσεις κοντά στην Ουκρανία, παρουσιάζοντας την είδηση ως προάγγελο πιθανής αποκλιμάκωσης.

Λίγες ώρες όμως αργότερα, η Μόσχα αρνείται οποιαδήποτε τέτοια πρόθεση, και λέει ότι θα μπορούσε να λάβει νέα, απροσδιόριστη στρατιωτική δράση… εκτός εάν ικανοποιηθούν τα αιτήματα ασφαλείας που έχει κάνει γνωστά.

Στον απόηχο της συνάντησης των δύο ηγετών

«Κρίσιμες» χαρακτήρισε ο Γάλλος πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν τις επόμενες ημέρες για την αποκλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης, μετά τη συνάντησή που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, στη Μόσχα.

Μετά το πέρας της τετράωρης συνάντησης, κι ενώ πάνω από 100.000 βαριά οπλισμένοι Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται στα ουκρανικά σύνορα, η επιλογή των λέξεων και η ανταλλαγή των βλεμμάτων ήταν πολύ προσεκτικές.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες, χαρακτήρισε τις συνομιλίες με τον Γάλλο ομόλογό του «χρήσιμες και ουσιαστικές», υποστηρίζοντας ότι ορισμένες από τις ιδέες του Εμανουέλ Μακρόν ήταν ρεαλιστικές θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για περαιτέρω κοινά βήματα.

«Συμφωνήσαμε πως μετά το ταξίδι του στην ουκρανική πρωτεύουσα θα έχουμε τηλεφωνική επικοινωνία για να ανταλλάξουμε απόψεις πάνω στο ζήτημα»,  δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Οι πολιτικοί λεονταρισμοί Πούτιν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας ταξίδεψε στη ρωσική πρωτεύουσα για να συζητήσει με τον Βλαντίμιρ Πούτιν εν μέσω της αντιπαράθεσης της Μόσχας με τη Δύση για τη συγκέντρωση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας και των αξιώσεων του Κρεμλίνου για την παροχή «εγγυήσεων ασφαλείας» από την Ουάσινγκτον και το NATO.

Αυτό το «ταξίδι της αποκλιμάκωσης», ωστόσο, δεν ήταν στρωμένο με ροδοπέταλα. Εμμένοντας στον «δρόμο της ανυπακοής», όπως σημειώνει το Politico, ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπογράμμισε πως εάν η Ουκρανία ενταχθεί στο NATO οι Ευρωπαίοι θα συρθούν σε μία στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσία, από την οποία δεν θα υπάρξουν νικητές.

 

Ο Ρώσος ηγέτης, κουνώντας το δάχτυλο στον αέρα σε έναν Γάλλο δημοσιογράφο, είπε ότι «η Ρωσία είναι μια στρατιωτική υπερδύναμη και μια πυρηνική υπερδύναμη» και προειδοποίησε: «Δεν θα υπάρξουν νικητές και θα παρασυρθείτε σε αυτή τη σύγκρουση παρά τη θέλησή σας».

Δεσμεύτηκε πάντως πως η Ρωσία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν από την πλευρά της προκειμένου να επιτευχθούν συμβιβασμοί προς όφελος όλων και συμπλήρωσε ότι δεν βλέπει εναλλακτική στα συμφωνηθέντα στο Μινσκ για την επίλυση της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία.

«Όσον αφορά στις συμφωνίες του Μινσκ –είτε είναι έχουν προοπτικές είτε όχι – πιστεύω ότι απλά δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική» δήλωσε ο Πούτιν.

Άλλα είπαμε, τίποτα δεν συμφωνήσαμε

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε από την πλευρά του ότι στις συνομιλίες που είχε με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν διαπίστωσε σημάδια σύγκλισης σε ό,τι αφορά στην ουκρανική κρίση, αν και οι διαφορές παραμένουν.

Ενώ, σύμφωνα με  αξιωματούχο της Γαλλικής προεδρίας, ο Ρώσος ηγέτης συμφώνησε ότι «τα στρατεύματα που θα συμμετάσχουν σε στρατιωτική άσκηση στο έδαφος της Λευκορωσίας κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας θα αποσυρθούν όταν τελειώσουν  οι στρατιωτικές ασκησεις που βρίσκοται σε εξέλιξη».

Το Κρεμλίνο δήλωσε την Τρίτη ότι οι γαλλικοί ισχυρισμοί ότι ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε υποσχεθεί στον Εμανουέλ Μακρόν ότι η Μόσχα δεν θα ανέπτυσσε προς το παρόν νέες στρατιωτικές πρωτοβουλίες γύρω από την Ουκρανία είναι «δεν είναι σωστές».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία και η Γαλλία δεν έχουν ακόμη καταφέρει να καταλήξουν σε συμφωνία για την αποκλιμάκωση της έντασης γύρω από την Ουκρανία, αλλά είπε ότι απαιτείται αποκλιμάκωση και ότι η συνάντηση έδωσε τη βάση για περαιτέρω εργασία σε αυτό το μέτωπο.

Ο Πεσκόφ είπε ότι τα στρατεύματα θα επιστρέψουν στις βάσεις τους στη Ρωσία μετά τις ασκήσεις, χωρίς να δώσει ακριβή ημερομηνία, αλλά επεσήμανε ότι κανείς δεν είχε πει ποτέ ότι οι δυνάμεις θα παραμείνουν στη Λευκορωσία.

 

Διαφήμιση