Αρχική Ειδήσεις Αρχαίες υβριδικές καμήλες βρέθηκαν σε ζωφόρο ναού στο Ιράκ

Αρχαίες υβριδικές καμήλες βρέθηκαν σε ζωφόρο ναού στο Ιράκ

0
kamila alex vasey unsplash
Alex Vasey / Unsplash
Διαφήμιση

Πλήθος στοιχείων που παραπέμπουν σε πρακτικές υβριδισμού καμηλών κατά την αρχαιότητα, από βασιλικές οικογένειες της εποχής, έφερε στο φως ομάδα αρχαιολόγων που εργάζεται για την αποκατάσταση ενός ναού στο βόρειο Ιράκ,  ο οποίος λεηλατήθηκε πρόσφατα από τον ISIS.

Ο ναός του Al-Lat, που χρονολογείται από τον 2ο αιώνα μ.Χ., βρίσκεται στη Χάτρα, ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Ήταν κάποτε μια μεγάλη πόλη και πρωτεύουσα του Βασιλείου της Χάτρα.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης, οι ερευνητές ανακάλυψαν μια ζωφόρο, με προεξέχουσα διακοσμητική ταινία, πάνω από την είσοδο του ναού. Το οριζόντιο έργο τέχνης της πέτρας φαίνεται να δείχνει καμήλες που προκύπτουν από το υβριδισμό δύο διαφορετικών φυλών. Η φωτογράφηση αυτών των καμήλων βοήθησε τους μελετητές να κατανοήσουν καλύτερα την αρχαία Χάτρα, ένα μικρό βασίλειο που συνορεύει με τη ρωμαϊκή και την Πάρθικη αυτοκρατορία.

Το έργο τέχνης προσθέτει επίσης, πολύτιμα στοιχεία για το πότε και πού εκτρέφονταν υβριδικές καμήλες. Προηγουμένως, οι μελετητές πίστευαν ότι διαφορετικοί τύποι καμηλών εκτρέφονταν συχνά σε τεράστιες αυτοκρατορίες. Αυτό το τελευταίο εύρημα δείχνει ότι αυτή η πρακτική ήταν διαδεδομένη.

Ο Massimo Vidal, αναπληρωτής καθηγητής στο Universidade degli Studi di Padova στην Ιταλία, δήλωσε: «Η εικόνα φαίνεται να μεταφέρει ένα συγκεκριμένο μήνυμα, την άμεση εμπλοκή του βασιλιά στην εκτροφή, τη διαχείριση και τις πρακτικές υβριδισμού καμήλας».

Ο χρόνος προσθήκης της ζωφόρου

Οι ερευνητές είπαν ότι το έργο τέχνης προστέθηκε στο ναό κατά τη διάρκεια μιας διαδικασίας ανακαίνισης με επικεφαλής τον βασιλιά Sanatreq I και τον γιο του Abd al-Sami το 168 μ.Χ. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα μέλη της βασιλικής οικογένειας αφιέρωσαν ξανά τον ναό στη θεά Λατ, καθώς έστησαν αγάλματα σχεδόν σε φυσικό μέγεθος.

Προσδιορισμός των υβριδίων

Προηγούμενη έρευνα που διεξήχθη στην πέτρινη ζωφόρο έδειξε ότι απεικονίζει οκτώ αραβικές καμήλες, εκ των οποίων οι δύο είχαν δύο καμπούρες στη μέση. Η αραβική καμήλα έχει μια καμπούρα, καθιστώντας το ζώο πιο γρήγορο και ιδανικό για μετακινήσεις ή ακόμα και αγώνες καμηλοδρομιών.

Αντίθετα, η καμήλα με δύο καμπούρες είναι εγγενής στην Κεντρική Ασία και αυτό το ανθεκτικό είδος μπορεί να αντέξει τα μεγάλα υψόμετρα, τις χαμηλές θερμοκρασίες, ακόμη και την ξηρασία.

Όταν ο Vidal και οι συνάδελφοί του εξέτασαν πιο προσεκτικά το έργο τέχνης, παρατήρησαν ότι τα πρόσωπα και η μέση της γούνας της καμήλας, από ένα είδος που είναι γνωστό ως καμήλα με δύο καμπούρες, στην πραγματικότητα έμοιαζαν με ένα μείγμα της καμήλας με δύο καμπούρες και της Αραβικής.

Στην περιοχή φαίνεται να ασχολούνταν με την εκτροφή καμήλας από τον 1ο αιώνα μ.Χ., σύμφωνα με παλαιότερους σκελετούς υβριδικών ζώων που ανακτήθηκαν από τη ρωμαϊκή και την παρθική αυτοκρατορία.

Αυτή η πρακτική εκτροφής χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια, η οποία οδήγησε σε πιο δυνατά και ανθεκτικά ζώα. Οι υβριδικές καμήλες μπορούν να σηκώσουν διπλάσιο φορτίο από μια αραβική καμήλα και υπερδιπλάσιο από αυτό που μπορεί να αντέξει μια καμήλα με δύο καμπούρες.

Όπως όλα δείχνουν, παρά το μικρό μέγεθος του Βασιλείου της Χάτρα, σε σύγκριση με τις γύρω αυτοκρατορίες, ήταν ακόμα σε θέση να εισάγει καμήλες με καμπούρες από τις πεδιάδες της Κεντρικής Ασίας και να εκτρέφει καμήλες ως επίδειξη δύναμης.

Με πληροφορίες από ertnews και CNN

Διαφήμιση