Αρχική Ειδήσεις Ξεκινά το πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών ταξί ύψους 40 εκατ ευρώ

Ξεκινά το πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών ταξί ύψους 40 εκατ ευρώ

0
ηλεκτρικά ταξί
Διαφήμιση

Τον ερχόμενο Φεβρουάριο ξεκινά το πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών ταξί, μέχρι και 22.500 ευρώ ανά αιτούντα, όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας, εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αυτοκινητιστών Ταξί.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η πλατφόρμα για την κατάθεση των αιτήσεων θα ανοίξει στο τέλος Φεβρουαρίου, ενώ σε πρώτη φάση θα καλυφθούν έως 2.000 αιτήσεις.

Το συνολικό ποσό της επιδότησης θα μοιραστεί αναλογικά ανά Περιφέρεια, ενώ παράλληλα με την αγορά ηλεκτροκίνητου οχήματος, ο επαγγελματίας θα μπορεί να προχωρά στην απόσυρση του υφιστάμενου ταξί, με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης

Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 40 εκατ. ευρώ. Τα κονδύλια θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, στο οποίο έχει ενταχθεί η συγκεκριμένη δράση μαζί με μία σειρά από άλλα μέτρα (όπως π.χ. την εγκατάσταση 8.656 δημόσιων φορτιστών ανά την επικράτεια) για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης.

Σύμφωνα με την περιγραφή των μέτρων, στο συνοδευτικά κείμενα του «Ελλάδα 2.0», η χώρα μας διαθέτει έναν από τους γερασμένους στόλους αυτοκινήτων στην Ευρώπη, με μέσο όρο ηλικίας τα 16 έτη. Ενω, η αντικατάσταση των οχημάτων ταξί θα μειώσει την ατμοσφαιρική ρύπανση, καθώς τα περισσότερα επαγγελματικά οχήματα είναι συγκεντρωμένα σε πυκνοκατοικημένα αστικά κέντρα

Η επιδότηση των «πράσινων» ταξί περιλαμβάνεται στα 55 έργα, προϋπολογισμού 3,35 δισ. ευρώ, τα οποία εντάχθηκαν την Παρασκευή 7 Ιανουαρίου στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μετά από έγκριση του αρμόδιου για το Πρόγραμμα Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, κ. Θόδωρου Σκυλακάκη.

taxi1 1025x559 1

«Πράσινα» όλα τα νέα ταξί από το 2025

Σύμφωνα με τον Κλιματικό Νόμο, από την 1η Ιανουαρίου 2025 θα πρέπει να είναι μηδενικών ρύπων όλα τα νέα οχήματα ταξί εντός των διοικητικών ορίων της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, εως το τέλος του 2023, το αυτοτελές Τμήμα Ηλεκτροκίνησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών θα επαναξιολογήσει την ημερομηνία εφαρμογής του μέτρου και τη σκοπιμότητα επέκτασής του και σε άλλες περιφέρειες ή περιφερειακές ενότητες της Επικράτειας.

Επίσης, από την ίδια ημερομηνία, θα πρέπει να είναι οχήματα μηδενικών ρύπων και το 1/3 των νέων οχημάτων που ταξινομούνται για σκοπούς μίσθωσης και εκμίσθωσης σε τρίτους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

ηλεκτρικά ταξί

Με πληροφορίε από insider

Διαφήμιση