Αρχική Ειδήσεις Στέιτ Ντιπάρτμεντ για EastMed: «Προωθούμε το σχήμα 3+1, στηρίζουμε EuroAfrica και EuroAsia»

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για EastMed: «Προωθούμε το σχήμα 3+1, στηρίζουμε EuroAfrica και EuroAsia»

0
electricity 2
Διαφήμιση

Τον ενεργειακό προσανατολισμό των ΗΠΑ επαναδιατύπωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά τη συζήτηση που έχει δημιουργηθεί για το non-paper σχετικά με τον αγωγό EastMed, αναδεικνύοντας την στήριξη περιφερειακών προσπαθειών, όπως τη φυσική διασύνδεση Ανατολικής Μεσογείου Ευρώπης 3+1, τη σχεδιαζόμενη διασύνδεση EuroAfrica και την προτεινόμενη διασύνδεση EuroAsia.

«Υποστηρίζουμε έργα όπως η σχεδιαζόμενη διασύνδεση EuroAfrica και η προτεινόμενη διασύνδεση EuroAsia. Τέτοια έργα όχι μόνο θα συνδέουν ζωτικής σημασίας αγορές ενέργειας, αλλά θα βοηθούν και στην προετοιμασία της περιοχής για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια».
Δείτε τις διαδρομές των ΔιασυνδέσεωνEastMed, Euroafrica και EuroAsia ξεχωριστά
Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών απαντώντας στην ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Λένα Αργύρη
«Σε μια εποχή που η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης είναι -περισσότερο από ποτέ- ζήτημα εθνικής ασφάλειας, δεσμευόμαστε να εμβαθύνουμε τις περιφερειακές σχέσεις μας και να προωθήσουμε τεχνολογίες καθαρής ενέργειας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να υποστηρίζουν σθεναρά τις περιφερειακές προσπάθειες που ενισχύουν και προωθούν τη συνεργασία και την περιφερειακή σταθερότητα, συμπεριλαμβανομένου του μηχανισμού 3+1 στον οποίο συμμετέχουν η Κυπριακή Δημοκρατία (ROC), η Ελλάδα, το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Παραμένουμε προσηλωμένοι στη φυσική διασύνδεση της ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου με την Ευρώπη. Μεταθέτουμε το ενδιαφέρον μας στις διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας που μπορούν να υποστηρίξουν τόσο το φυσικό αέριο όσο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Υποστηρίζουμε έργα όπως η σχεδιαζόμενη διασύνδεση EuroAfrica από την Αίγυπτο προς την Κρήτη και την ηπειρωτική Ελλάδα, και την προτεινόμενη διασύνδεση EuroAsia για τη σύνδεση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ευρώπης.
Τέτοια έργα όχι μόνο θα συνδέουν ζωτικής σημασίας αγορές ενέργειας, αλλά θα βοηθούν επίσης στην προετοιμασία της περιοχής για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια».

O EuroAfrica Interconnector

Η διασύνδεση EuroAfrica, η οποία είναι επίσης γνωστή ως Διασύνδεση Αιγύπτου-Ελλάδας είναι ένα υποθαλάσσιο καλώδιο συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης (HVDC) μήκους 1.396 χιλιομέτρων που αναπτύσσεται για τη σύνδεση της Αιγύπτου με τα κυπριακά και ελληνικά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας μέσω του νησί της Κρήτης.

Το έργο υλοποιείται σε δύο φάσεις

Στην πρώτη φάση, το καλώδιο θα ξεκινά από το Kafresh-Sheikh στην Αίγυπτο, θα διασχίζει περίπου 498 χιλιόμετρα από τη θάλασσα μέχρι την Κοφίνου στην Κύπρο. Ενώ, στη δεύτερη φάση θα τρέχει δυτικά από την Κοφίνου και θα ακολουθεί υποθαλάσσια διαδρομή προς την Κορακιά της Κρήτης. το μεγαλύτερο από τα ελληνικά νησιά. Η απόσταση Κοφίνου έως Κορακιά είναι περίπου 898 χιλιόμετρα ή περίπου.

Το χαμηλότερο σημείο τοποθέτησης του υποθαλάσσιου καλωδίου θα είναι 3.000 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας στη Μεσόγειο Θάλασσα, καθιστώντας το, το βαθύτερο υποθαλάσσιο καλώδιο στον κόσμο.

Αυτό το καλώδιο θα συνδεθεί με τρεις χερσαίους σταθμούς μετατροπέων HVDC με λειτουργίες πολλαπλών τερματικών, οι οποίοι θα κατασκευαστούν στο πλαίσιο του έργου στο Kafresh-Sheikh, στην Κοφίνου και στην Κορακιά. Ενσωματώνοντας την τεχνολογία μετατροπέων πηγής τάσης (VSC), οι σταθμοί μετατροπέων προορίζονται κυρίως για τη μετατροπή ηλεκτρικής ενέργειας από συνεχές ρεύμα (DC) σε εναλλασσόμενο ρεύμα (AC) και αντίστροφα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σταθμοί μετατροπέων είναι διπολικοί και θα μπορούσαν να λειτουργούν αμφίδρομα, αυτό σημαίνει ότι η ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να εισαχθεί ή να εξαχθεί ανάλογα με τη ζήτηση στις δικαιούχους χώρες.

Όταν αναμένεται να λειτουργήσει πλήρως μέχρι το 2024, ο EuroAfrica Interconnector θα έχει την ικανότητα να μεταδίδει (προς κάθε κατεύθυνση) 2.000 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας, που είναι αρκετό για να τροφοδοτήσει έως και δύο εκατομμύρια νοικοκυριά. Με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης το 2023, θα μεταφέρει 1.000 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Διαφήμιση