Αρχική Ειδήσεις Βουλή: Συνεχίζεται η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά της...

Βουλή: Συνεχίζεται η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης

0
vouli eurokinissi
Συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων "Αναπτυξιακός Νόμος - Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη". (ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ/EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Αντιπαράθεση εφ΄ όλης της ύλης στη Βουλή και σήμερα, μετά την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που υπέβαλε την Πέμπτη, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας. Η σύγκρουση έχει επεκταθεί σε μια σειρά θεμάτων – από την πανδημία και την ακρίβεια μέχρι τους χειρισμούς στην πρόσφατη κακοκαιρία- με το πολιτικό θερμόμετρο να χτυπά κόκκινο. Το σκεπτικό άλλωστε της πρότασης δυσπιστίας από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ εστίαζε στο ότι «μέσα σε μια συγκυρία διαδοχικών κρίσεων (πανδημία, ακρίβεια, διαχείριση κακοκαιρίας) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του αποδεικνύονται αναποτελεσματικοί και επικίνδυνοι για τη χώρα».

220 βουλευτές έχουν εγγραφεί να μιλήσουν

Πλην των υπουργών- έχουν γραφτεί να μιλήσουν 220 βουλευτές: 108 από τη ΝΔ, 70 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 17 από το Κίνημα Αλλαγής, 12 από το ΚΚΕ, 5 από την Ελληνική Λύση, 6 από το ΜέΡΑ25 και οι 3 ανεξάρτητοι.

H συζήτηση στη Βουλή αναμένεται να κορυφωθεί αύριο, με τις ομιλίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Η αντιπαράθεση διεξάγεται σε υψηλούς τόνους, με την κυβέρνηση να δέχεται τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης, τόσο για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει την διπλή κρίση ακρίβειας και πανδημίας όσο και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε την κακοκαιρία «Ελπίς».

Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τις 8:00 το βράδυ της Κυριακής, με ονομαστική ψηφοφορία. Για να γίνει δεκτή η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, ενώ δεν μπορεί να υποβληθεί νέα πρόταση πριν περάσει εξάμηνο.

“Ευκαιρία” για την κυβέρνηση

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η συζήτηση δίνει την ευκαιρία να αναδειχθούν πτυχές της ασκούμενης πολιτικής και να γίνει μια  σύγκριση όσων έχουν γίνει τα τελευταία δυόμισι χρόνια σε σχέση με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Όπως αναφέρουν θα αποδειχθεί με τεκμηριωμένα στοιχεία η ισχυροποίηση της Ελλάδος οικονομικά και γεωπολιτικά, ενώ στόχος είναι να ακούσουν αναλυτικά οι πολίτες για τις επιδόσεις της κυβέρνησης σε μια σειρά από ζητήματα που επηρεάζουν τη ζωή τους.

Επίσης, κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν πως ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στην κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας , σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του  και να αντιμετωπίσει διαρροές προς το Κίνημα Αλλαγής. Η  πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πολιτικό αντικείμενο σε σχέση με την κυβέρνηση αλλά έχει σχέση με την υπαρξιακή αγωνία του να μην γίνει τρίτο κόμμα σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης. 

Κακοκαιρία ΕΛΠΙΣ: Στη δημοσιότητα τα πρακτικά

Να δοθούν «εδώ και τώρα» στη δημοσιότητα τα πρακτικά των συνεδριάσεων για τον χιονιά, «για να μάθει ο ελληνικός λαός όλη την αλήθεια και να σταματήσει το κρυφτούλι μπροστά στα μάτια των πολιτών», ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τονίζοντας ότι «διαφορετικά θα αναγκαστούμε να προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζει ότι «για έξι ολόκληρες μέρες το μόνο που ενδιέφερε το Μέγαρο Μαξίμου ήταν πως θα κρύψει τις τεράστιες προσωπικές ευθύνες του κ. Μητσοτάκη για το επιτελικό φιάσκο του χιονιά». Ειδικότερα αναφέρει:

«Πρώτα έριξαν τις ευθύνες στην ΕΜΥ για να διαψευσθούν πανηγυρικά. Μετά, χωρίς να τους ενδιαφέρει αν θα γελοιοποιηθούν, έβγαλαν εκτός επικράτειας του κράτους Μαραθώνος και Κατεχάκη. Αργότερα όταν οι αντιδράσεις έγιναν χιονοστιβάδα αποφάσισαν να θυσιάσουν τον γαλάζιο Περιφερειάρχη κ. Πατούλη. Τώρα όμως αποκαλύπτεται ότι τον συντονισμό που οδήγησε στο χάος τον είχε ο σκληρός πυρήνας του Μαξίμου, καθώς συμμετείχαν στις συσκέψεις για την προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού. Τις αποφάσεις τις πήραν ο “επιτελάρχης” κ. Σκέρτσος και ο… θεόσταλτος κ. Τριαντόπουλος».

Διαφήμιση