Αρχική COVID-19 Το ισπανικό σχέδιο διαχείρισης της COVID-19 ως «κοινή γρίπη»

Το ισπανικό σχέδιο διαχείρισης της COVID-19 ως «κοινή γρίπη»

0
Spain daniel prado unsplash
Spain - Daniel Prado / Unsplash
Διαφήμιση

Στο μικροσκόπιο της ισπανικής κυβέρνησης βρίσκεται τις τελευταίες εβδομάδες η εξέλιξη της πανδημίας COVID-19, προκειμένου να διερευνηθεί -και να υιοθετηθεί από πλευράς ΕΕ- η προοπτική διαχείρισης αυτής ως μια ακόμη νόσος του αναπνευστικού συστήματος, κοινώς γρίπη.

Αυτό, πρακτικά, θα σήμαινε απομάκρυνση από ένα σύστημα λεπτομερούς παρακολούθησης των λοιμώξεων και επανεκτίμηση του τρόπου εξάπλωσης της νόσου με βάση σημαντικά δείγματα που συλλέγονται από επαγγελματίες υγείας, όπως διευκρινίζεται σε άρθρο της El País.

Συζήτηση σε επίπεδο ΕΕ

Ερωτηθείς σχετικά με αυτό το σχέδιο, σε μια αποκλειστική συνέντευξη που μεταδόθηκε τη Δευτέρα από τον ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό Cadena SER, ο  Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση «εργάζεται πάνω σε αυτό το σχέδιο εδώ και εβδομάδες». Εναπόκειται πλέον στα άτομα που είναι υπεύθυνα για τη διαχείριση της πανδημίας στο Ισπανικό Κέντρο Συντονισμού Προειδοποιήσεων και Επειγόντων Περιστατικών Υγείας (CCAES) και στην Επιτροπή Προειδοποιήσεων να την αποδεχτούν, να την τροποποιήσουν ή να την απορρίψουν.

«Είναι μια συζήτηση που προσπαθούμε ήδη να ανοίξουμε σε επίπεδο Ευρπαϊκής Ένωσης. Η Υπουργός Υγείας, Καρολίνα Ντάριας, την έχει θέσει σε διάφορους ευρωπαίους υπουργούς υγείας», πρόσθεσε ο Σάντσεθ. Κατά τη γνώμη του, είναι «μια απαραίτητη συζήτηση» γιατί χάρη στην έρευνα και την επιστήμη έχουμε «την απάντηση για να προστατευτούμε και να μειώσουμε τις μολύνσεις στον πληθυσμό όσο μπορούμε».

Ο Ισπανός πρωθυπουργός υπενθύμισε επίσης ότι το ποσοστό θνησιμότητας του έκτου κύματος κορωνοϊού στην Ισπανία, ιδίως της παραλλαγής όμικρον, έχει μειωθεί σημαντικά. Σε σύγκριση με το πρώτο κύμα της πανδημίας, με μέσο όρο 13%, τώρα έχει φτάσει μόλις στο 1%.

Ρύθμιση της τιμής των rapid tests

Στην ίδια συνέντευξη με την Cadena SER, ο Σάντσεθ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα ρυθμίσει σύντομα την τιμή των rapid tests, ενώ ανακοίνωσε την αγορά 344.000 χαπιών κατά του COVID-19 από την Pfizer για την καλύτερη αντιμετώπιση της παραλλαγής Όμικρον.

«Η συζήτηση που είχαμε πριν ή κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων επικεντρώθηκε κυρίως στην προσφορά αυτών των τεστ. Υπήρξε εκθετική αύξηση στη ζήτηση αλλά όχι στην προσφορά. Αυτό έχει ήδη λυθεί. Τώρα θα επικεντρωθούμε στον έλεγχο της τιμής των rapid tests», δήλωσε ο Σάντσεθ.

Ενδεικτικά της απήχης της πρότασης του Ισπανού πρωθυπουργού στην ΕΕ τα παρακάτω tweets

«Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Pedro Sánchez, ο πρώτος ηγέτης που κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να εξετάσει το ενδεχόμενο αντιμετώπισης της COVID-19 ως ενδημικής ασθένειας εφάμιλλης με τη γρίπη. Εάν εγκριθεί και πετύχει το εγχείρημά του, θα αξίζει αναμφισβήτητα βραβείο Νόμπελ»

«Επιτέλους, μια νότα λογικής. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Pedro Sánchez θέλει να αντιμετωπίσει τον Covid σαν μια ενδημική «κοινή γρίπη» και όχι ως πανδημική ασθένεια, προκειμένου να περιορίσει τις αναφορές εθνικών και τοπικών καθημερινών στοιχείων που προκαλούν φόβο.»

Με πληροφορίες από Euractiv

Διαφήμιση