Αρχική Ειδήσεις Πυρασφάλεια δασών και καθαρισμός Θερμαϊκού κινητοποιούν υπ.Εσωτερικών και Περιβάλλοντος

Πυρασφάλεια δασών και καθαρισμός Θερμαϊκού κινητοποιούν υπ.Εσωτερικών και Περιβάλλοντος

0
rypansi Thermaikou eurokinissi
Ρύπανση Θερμαϊκού Κόλπυ ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKINISSI
Διαφήμιση

Η έγκαιρη αντιμετώπιση θεμάτων πυρασφάλειας στις δασικές εκτάσεις της Μακεδονίας και της Θράκης αλλά και ο καθαρισμός του Θερμαϊκού Κόλπου, βρέθηκαν στην κορυφή της ατζέντας του υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Σταύρου Καλαφάτη και του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Αμυρά κατά τη μεταξύ τους συνάντηση για τον στρατηγικό σχεδιασμό κρίσιμων περιβαλλοντικών δράσεων άμεσης προτεραιότητας.

Ο καθαρισμός του Θερμαϊκού Κόλπου με ειδικό απορρυπαντικό σκάφος είναι μείζονος σημασίας δράση, για την οποία θα πρέπει να εξασφαλιστεί σταθερή και μόνιμη χρηματοδότηση, απαγγιστρώνοντας την ανάγκη απορρύπανσής του από τις πολύτιμες μεν αλλά σποραδικές πρωτοβουλίες ιδιωτών και επιχειρήσεων.

Σε επόμενο χρόνο, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Με Σεβασμό για το Μέλλον – ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ», ο καφές Nescafé είχε ενώσει τις δυνάμεις του με την μη κερδοσκοπική κοινωνική επιχείρηση «Εναλεία» για την απομάκρυνση πλαστικών απορριμμάτων από τον Θερμαϊκό Κόλπο.

Οι άνθρωποι που βρέθηκαν πίσω από αυτήν την πρωτοβουλία, μοιράστηκαν την εμπειρία τους από την καθημερινότητά τους στο λιμάνι της Μηχανιώνας.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα της Μακεδονίας και Θράκης,  Σταύρος Καλαφάτης, έκανε γνωστό στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνάντησης με τον κ.Αμυρά ότι «Στον τομέα του περιβάλλοντος δεν αφήνουμε μετέωρα τα βήματά μας».

«Μπαίνει ένα τέλος στην επαιτεία πόρων για να λυθούν περιβαλλοντικά θέματα, όπως ο καθαρισμός του Θερμαϊκού Κόλπου» υπογράμμισε ο κ.Καλαφάτης, διευκρινίζοντας ότι «Η Κυβέρνηση κάνει πράξη τις πράσινες πολιτικές και, σε αυτό το πλαίσιο, θα προβλέπεται μόνιμο κονδύλι, μέσω του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής για τον καθαρισμό σε τακτική –κι όχι περιστασιακή- βάση.

Στον τομέα του περιβάλλοντος δεν αφήνουμε μετέωρα τα βήματά μας. Προνοούμε, όπως και στο θέμα της πυροπροστασίας, για το οποίο σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε συγκεκριμένες δράσεις».

Προστασία δασών

Το θέμα της σταθερής και μόνιμης χρηματοδότησης δράσεων περιβάλλοντος, αφορά και την έγκαιρη αντιμετώπιση θεμάτων Πυρασφάλειας στις δασικές εκτάσεις της Μακεδονίας και της Θράκης και, ειδικά, του περιαστικού δάσους του Σέιχ Σου.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς έχει ήδη αναδείξει το θέμα προστασίας της βιοποικιλότητας του πνεύμονα οξυγόνου της Θεσσαλονίκης, από Βουλής.

Μετά τη συνάντηση, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιώργος Αμυράς, δήλωσε: «Σε συνεργασία με τον Υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Σταύρο Καλαφάτη βάζουμε το νερό στο αυλάκι για τα περιβαλλοντικά θέματα της Βόρειας Ελλάδας και δρομολογούμε εμβληματικές δράσεις για τη διατήρηση της ποιότητας των υδάτων του Θερμαϊκού και για την πυροπροστασία των δασών, εξασφαλίζοντας σταθερή χρηματοδότηση από τον ΟΦΥΠΕΚΑ».

Amyras kalafatis YPEN
Συνάντηση του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρου Καλαφάτη (δειξιά), με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Αμυρά (αριστερά) – ΥΠΕΝ
Διαφήμιση