Αρχική Ειδήσεις Θωρακίζεται ενεργειακά το Ιόνιο – Αναβάθμιση σύνδεσης Κυλλήνη – Ζάκυνθος

Θωρακίζεται ενεργειακά το Ιόνιο – Αναβάθμιση σύνδεσης Κυλλήνη – Ζάκυνθος

0
ADMIE THALASSIA DIASYNDESI
ΑΔΜΗΕ - Υποθαλάσσιες Διασυνδέσεις
Διαφήμιση

Στην ενεργειακή θωράκιση των νησιών του Ιουνίου προχωρά άμεσα ο ΑΔΜΗΕ, προκηρύσσοντας διαγωνισμό για ένα ακόμη σημαντικό επενδυτικό έργο, που αφορά στην αντικατάσταση της Γραμμής Μεταφοράς Κυλλήνης-Ζακύνθου με νέα καλωδιακά συστήματα υπερσύγχρονης τεχνολογίας.

Ο σχετικός διαγωνισμός, που περιλαμβάνει τη μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση υπόγειων και υποβρύχιων καλωδίων εναλλασσόμενου ρεύματος τάσης 150 kV, προκηρύχθηκε την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2022, με στόχο την πλήρη αναβάθμιση της καλωδιακής σύνδεσης Κυλλήνης–Ζακύνθου που τέθηκε σε λειτουργία από τις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Η ταυτότητα του έργου

Το συνολικό μήκος του υποβρύχιου τμήματος της νέας διασύνδεσης ανέρχεται σε 21 χλμ. και τα υπόγεια τμήματα σε Κυλλήνη και Ζάκυνθο υπολογίζονται σε 1,65 χλμ.

Στο πλαίσιο του έργου, ο ΑΔΜΗΕ θα εγκαταστήσει τριπολικό καλώδιο, μόνωσης τύπου XLPE, με μεταφορική ικανότητα 200 MVA και ενσωμάτωση οπτικών ινών.

Το έργο αντικατάστασης της καλωδιακής σύνδεσης Κυλλήνης–Ζακύνθου

  • Έχει προϋπολογισμό 25 εκατ. ευρώ και η διάρκεια κατασκευής του υπολογίζεται σε 10 μήνες.
  • Εντάσσεται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος για τον πλήρη εκσυγχρονισμό των υποδομών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά του Ιονίου, συνολικού ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ και με πενταετή ορίζοντα ολοκλήρωσης.
  • Είναι ένα από τα νέα έργα του επικαιροποιημένου ΔΠΑ 2023-2032, με τα οποία ο ΑΔΜΗΕ μεριμνά για την τεχνολογική αναβάθμιση και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του ηλεκτρικού συστήματος.
Διαφήμιση