Αρχική Special Topics Σκιάθος: Πρώτος νησιωτικός Δήμος με σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων

Σκιάθος: Πρώτος νησιωτικός Δήμος με σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων

0
Skiathos
Διαφήμιση

Ο Δήμος Σκιάθου είναι ο πρώτος νησιωτικός Δήμος στην Ελλάδα  που  εκπόνησε και υπέβαλλε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας , Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων  με στόχους, χρονοδιαγράμματα, πλήρη κοστολόγηση και αναλυτικές περιγραφές προτεινόμενων δράσεων και υποδομών, ώστε να αποκτήσει πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία για την σταδιακή του υλοποίηση με ορίζοντα το 2025.

Η Σκιάθος, είναι το μεγαλύτερο νησί των Σποράδων με έντονη τουριστική δραστηριότητα. Το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΤοΣΔΑ) του Δήμου Σκιάθου, δίνει έμφαση σε καινοτόμες δράσεις, προσαρμοσμένες στις ιδιαιτερότητες του Δήμου.

Αντικείμενο του ΤοΣΔΑ είναι να προβλέψει την κατασκευή σύγχρονων έργων επεξεργασίας και διάθεσης στερεών αποβλήτων, την ανάπτυξη δράσεων πρόληψης (μείωσης παραγωγής), και χωριστής διαλογής στην πηγή, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης με στόχο τη μείωση των αποβλήτων που καταλήγουν στον ΧΥΤΑ και τη διαχείρισή τους με βάση τις αρχές της Κυκλικής Οικονομίας.  

oikiaki kompostopoiisi unsplash
Οικιακή κομποστοποίηση / Unsplash

Οι βασικοί άξονες του Σχεδίου

Οι βασικοί άξονες που προτείνονται στο πλαίσιο του Σχεδίου και αναλύονται σε επιμέρους δράσεις/υποδομές είναι:

  • Η επέκταση του ΧΥΤΑ Σκιάθου.
  • Η κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων.
  • Η κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Σύμμεικτων ΑΣΑ μικρής κλίμακας, με σκοπό την ανάκτηση υλικών και την δραστική μείωση υπολειμμάτων προς ταφή.
  • Η κατασκευή ενός σταθερού Πράσινου Σημείου και η προμήθεια ενός κινητού Πράσινου Σημείου για την προώθηση της διαλογής στην πηγή  
  • Η εγκατάσταση δικτύου πολλαπλών Γωνιών Ανακύκλωσης σε σημεία που θα εξυπηρετούν το σύνολο των δημοτών και των επισκεπτών του νησιο
  • Η οργάνωση δικτύου καφέ κάδων χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων, σταδιακά ώστε όλοι οι δημότες να έχουν πρόσβαση στο δίκτυο καφέ κάδων.
  • Η προώθηση της οικιακής κομποστοποίησης, εστιασμένα  σε επίπεδο νοικοκυριών, αλλά και για εκπαιδευτικούς σκοπούς σε ορισμένα σχολεία του Δήμου.
  • Η ενίσχυση της χωριστής συλλογής και προεπεξεργασίας πράσινων αποβλήτων ( κήπων/πάρκων) .
  • Η ανάπτυξη ειδικών δράσεων πρόληψης, επαναχρησιμοποίησης, διαλογής στη πηγή για τα πλαστικά απόβλητα, στα πλαίσια του διεθνούς προγράμματος CirculaMare που συμμετέχει ο Δήμος.
  • Η οργάνωση ολοκληρωμένης εκστρατείας ευαισθητοποίησης και κατάλληλου μηχανισμού για το συντονισμό και παρακολούθηση του τοπικού σχεδίου, παράλληλα με τον εκσυγχρονισμό και την οργάνωση της υπηρεσίας καθαριότητας.
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροCovid-19: Επίδομα νόσησης και στους εμπόρους ζητά η ΕΣΕΕ
Επόμενο άρθρο«Τέχνες και 1821»: Το αποτύπωμα της Επανάστασης στις Τέχνες