Αρχική Ειδήσεις Προκαταρκτική για μπλακάουτ «ΕΛΠΙΔΑΣ» από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών

Προκαταρκτική για μπλακάουτ «ΕΛΠΙΔΑΣ» από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών

0
kyvernitikos ekproswpos
Ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών μετά από «βροχή» καταγγελιών που έχει δεχτεί, για τις παρατεταμένες διακοπές ρεύματος κατά τη διάρκεια της πρόσφατη κακοκαιρίας, διέταξε προκαταρκτική εξέταση προς αναζήτηση ποινικών ευθυνών για το αδίκημα της «διατάραξης λειτουργίας κοινωφελούς εγκατάστασης».

Στο μικροσκόπιο της δικαιοσύνης θα βρεθούν τα σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και εξακολουθούν να υφίστανται σε πολλές περιοχές και χιλιάδες νοικοκυριά της Αττικής, μετά την κακοκαιρία «Ελπίδα».

Άλλωστε, για τέταρτη ημέρα παραμένουν χωρίς ρεύμα χιλιάδες πολίτες, μετά την έντονη χιονόπτωση που ξεκίνησε από νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας.

Την έρευνα ανέλαβε να διενεργήσει ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Απόστολος Ανδρέου.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος για αποζημιώσεις όσων έμειναν χωρίς ρεύμα

Στον ΔΕΔΔΗΕ και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρέπεμψε ο Γιάννης Οικονόμου το θέμα τυχόν αποζημιώσεων για όσους έμειναν χωρίς ρεύμα, εξαιτίας της κακοκαιρίας «ΕΛΠΙΔΑ», κατά την διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Ερωτηθείς για το αν θα υπάρξουν αποζημιώσεις από τον ΔΕΔΔΗΕ για όσους έμειναν χωρίς ρεύμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «Θα υπάρξουν ανακοινώσεις από την αρμόδια εταιρεία για τον σχεδιασμό μηχανιμών που ενδεχομένως θα παρεμβαίνουν και αυτόματα θα αποζημιώνουν σε τέτοιου είδους περιπτώσεις. Ό,τι συγκεκριμένο υπάρξει θα ανακοινωθεί από την εταιρεία και το αρμόδιο υπουργείο».

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως η ηλεκτροδότηση ο κ. Οικονόμου παραδέχτηκε ότι παραμένουν 1.000 σπίτια χωρίς ρεύμα.

«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και τις ανακοινώσεις από τον ΔΕΔΔΗΕ υπήρξαν 200.000 σπίτια από το βράδυ της Δευτέρας και μετά που ήταν χωρίς ρεύμα ως αποτέλεσμα των συνεπειών της σφοδρής χιονόπτωσης. Γίνονται τεράστιες προσπάθειες από την πρώτη στιγμή από τον ΔΕΔΔΗΕ.

»Σήμερα εξακολουθεί να παραμένει αυτός ο αριθμός των ανθρώπων (σ.σ. 1.000 σπίτια). Καταβάλλονται πολύ μεγάλες προσπάθειες έτσι ώστε το ταχύτερο δυνατό να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση παντού» σχολίασε.

Τα σενάρια αποζημιώσεων

Σύμφωνα με πληροφορίες στα σενάρια αποζημιώσεων που μελετούν το υπουργείο Ενέργειας και ο ΔΕΔΔΗΕ είναι ο μηδενισμός ή η μείωση της χρέωσης χρήσης ελληνικού δικτύου διανομής ηλεκτρικού ρεύματος για τα 200.000 νοικοκυριά που έμειναν χωρίς ρεύμα λόγω των βλαβών από τον χιονιά, καθώς υπάρχει αδυναμία καταβολής αποζημιώσεων στα πρότυπα της Αττικής Οδού.

Σε ότι αφορά τις αποζημιώσεις των 2.000 ευρώ για τους εγκλωβισμένους στην Αττική Οδό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι υπάρχει σύσκεψη σε εξέλιξη στο υπουργείου Υποδομών όπου θα συζητήθούν όλα τα σχετικά ζητήματα με τις αποζημιώσεις, ενώ είναι σε εξέλιξη και οι διαδικασίες για την επιτροπή διερεύνησης για τις κυρώσεις που θα έχει η Αττική Οδός.

Διαφήμιση