Αρχική COVID-19 ΠΟΥ: «Ναι μεν αλλά» για τέλος πανδημίας – Όλη η αλήθεια σε...

ΠΟΥ: «Ναι μεν αλλά» για τέλος πανδημίας – Όλη η αλήθεια σε 15 αριθμούς

Περιγραφή άρθρου: Μετά την πρόσφατη πρόβλεψη της συνολικής νόσησης με Όμικρον πέραν των 60 εκατ. Ευρωπαίων μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο, ο Παγκόσμιος Ογανισμός Υγείας επανέρχεται...

0
covid1910 1025x559 3
Διαφήμιση

Μετά την πρόσφατη πρόβλεψη της συνολικής νόσησης με Όμικρον πέραν των 60 εκατ. Ευρωπαίων μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο, ο Παγκόσμιος Ογανισμός Υγείας επανέρχεται με την συγκρατημένη πρόβλεψη ότι η διαφαινόμενη διάχυση του ιού της Covid-19 στην Ευρώπη «δείχνει» ότι θα μπορούσαμε να έρθουμε πιο κοντά στην εκτόνωση της νόσου και το τέλος της πανδημίας.

Όπως συγκεκριμένα δήλωσε ο διευθυντής της υπηρεσίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε, «Είναι πιθανόν ότι η περιοχή πλησιάζει στο τέλος της πανδημίας», δήλωσε ο Χανς Κλούγκε απευθύνοντας ωστόσο έκκληση για προσοχή λόγω της προσαρμοστικότητας του ιού.

«Μόλις το κύμα της Ομικρον αμβλυνθεί, θα υπάρξει για μερικές εβδομάδες και μερικούς μήνες συνολική ανοσία, είτε χάρη στο εμβόλιο, είτε διότι οι άνθρωποι θα έχουν αναπτύξει ανοσία εξαιτίας της μόλυνσης και επίσης λόγω της πτώσης εξαιτίας της εποχικότητας», είπε ο Χανς Κλούγκε.

Η πανδημία απέχει μακράν ενδημικής «μετάλλαξης»

Ο αξιωματούχους του ΠΟΥ πααραδέχτηκε ότι η πανδημία μπορεί να «δείχνει» ότι απομακρύνεται, αλλά όπως σημείωσε, δεν βρισκόμαστε κοντά σε μία «ενδημική φάση».

Όπως διευκρίνισε «Ενδημική νόσος, σημαίνει ότι μπορούμε να προβλέψουμε τι θα συμβεί. Ο ιός αυτός, μας έχει εκπλήξει περισσότερες από μία φορά. Κατά συνέπεια, οφείλουμε να είμαστε επιφυλακτικοί», επέμεινε ο Χανς Κλούγκε.

Omicron2 jan kopriva unsplash
Jan Kopriva / Unsplash

Οι 732 ημέρες της COVID-19 στην Ευρώπη σε 15 αριθμούς

4,3 εκατ
Εκτιμάται ότι η πανδημία έχει αναιρέσει τα προηγούμενα επιτεύγματα στη μείωση της φτώχειας. Μέχρι το τέλος του 2021, ο COVID-19 είχε ωθήσει επιπλέον 4,3 εκατομμύρια άνθρωποι κάτω από το όριο της φτώχειας των 5,50 δολαρίων ΗΠΑ την ημέρα στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ.

43%
Η διεθνής έρευνα δείχνει ότι έως και το 43% των εργαζομένων πρώτης γραμμής βιώνουν σημαντικό άγχος, με επικράτηση 27% μεταξύ των νοσηλευτών και 17% μεταξύ των γιατρών. Μια άλλη μελέτη ανέφερε ότι έως και το 40% του κλινικού προσωπικού που εργάζεται στη ΜΕΘ έφτασε το κλινικό όριο για διαταραχή μετατραυματικού στρες.

123 εκατ
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων COVID-19 που εντοπίστηκαν στην περιοχή, που αποτελείται από 53 κράτη μέλη, από την έναρξη της πανδημίας. Αυτό αντιστοιχεί σε ολόκληρο τον πληθυσμό της Γαλλίας και της Ιταλίας μαζί. Είναι επίσης περισσότερο από το 1/3 των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στον κόσμο, επί του παρόντος 333 εκατομμύρια.

1 από 3
Μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου 2021, μία στις τρεις χώρες στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ ανέφερε περιορισμένη περίθαλψη σχετικά με μη μεταδοτικές ασθένειες – την κύρια αιτία θανάτου και αναπηρίας στην περιοχή από ασθένειες όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και το άσθμα. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος καρκίνου ήταν η πιο ενοχλητική υπηρεσία. Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, ο ΠΟΥ διεξήγαγε εθνικές έρευνες σχετικά με τη συνέχεια των βασικών υπηρεσιών υγείας και τον αντίκτυπο του COVID-19. Τα αποτελέσματα που βασίζονται σε δεδομένα που συλλέχθηκαν στα τέλη του 2021 είναι προσεχή και φαίνεται να επιβεβαιώνουν λιγότερη αναστάτωση για το 2021 από ό,τι για το 2020.

65%
Το ποσοστό του συνολικού πληθυσμού στην περιοχή που έχει λάβει τουλάχιστον 1 δόση εμβολίου για τον COVID-19, δηλαδή 603 445 303 άτομα. Στόχος είναι να έχει εμβολιαστεί το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού σε όλες τις χώρες μέχρι τα μέσα του 2022.

5
Ο Αριθμός ανησυχητικών παραλλαγών COVID-19 που έχουν εντοπιστεί παγκοσμίως μέχρι στιγμής: Alpha, Beta, Gamma, Delta και Omicron. Για να οριστεί μια παραλλαγή ως παραλλαγή που προκαλεί ανησυχία, πρέπει να σχετίζεται με μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες αλλαγές, Αύξηση της μεταδοτικότητας ή Δυσμενή αλλαγή στην επιδημιολογία. Αύξηση της λοιμογόνου δράσης, Μείωση της αποτελεσματικότητας των μέτρων δημόσιας υγείας και Κοινωνικών μέτρων, εμβολίων ή θεραπευτικών.

63%
Στις 10 Ιανουαρίου 2022, το Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας (IHME) εκτίμησε ότι σχεδόν 2 στους 3 ανθρώπους στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια έχουν νοσήσει τουλάχιστον μία φορά με COVID-19.

10
Ο αριθμός των εμβολίων κατά του COVID-19 που έχουν εγκριθεί για τη Λίστα Επείγουσας Χρήσης (EUL) από τον ΠΟΥ. Το WHO EUL είναι μια διαδικασία για την αξιολόγηση μη εγκεκριμένων εμβολίων, θεραπευτικών και in vitro διαγνωστικών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας με απώτερο στόχο την επιτάχυνση της διαθεσιμότητάς τους σε άτομα που τα χρειάζονται.

2369
Ο μέσος αριθμός θανάτων από COVID-19 ανά ημέρα από τα πρώτα κρούσματα που εντοπίστηκαν στην περιοχή στις 24 Ιανουαρίου 2020. Ο συνολικός αριθμός καταγεγραμμένων θανάτων από COVID-19 στην περιοχή είναι 1.734.427. Δηλαδή 99 θάνατοι την ώρα στην Ευρωπη τα τελευταία 2 χρόνια, με βάση δεδομένα από όλη την περιοχή.

0,5 εκατ
Ο ΠΟΥ Ευρώπης και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) εκτιμούν ότι μεταξύ Δεκεμβρίου 2020 και Νοεμβρίου 2021, τα εμβόλια για τον COVID-19 έσωσαν τις ζωές 469.186 ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω σε 33 χώρες της περιοχής Ζωές που σώθηκαν με εμβολιασμό ατόμων Η ηλικία κάτω των 60 ετών και οι ζωές που σώζονται από την έμμεση επίδραση του εμβολιασμού στη μείωση της μετάδοσης δεν περιλαμβάνονται.

13%
Το ποσοστό των εργαζομένων στον τομέα της υγείας στην Περιφέρεια που δεν έχουν κάνει ούτε έναν εμβολιασμό με εμβόλιο για τον COVID-19 μέχρι σήμερα.

9,6 δισ.
Ο αριθμός των δόσεων εμβολίων που χορηγήθηκαν από εργαζόμενους στον τομέα της υγείας παγκοσμίως, εκ των οποίων 1,4 δισ. χορηγήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ. Τα εμβόλια κάνουν αυτό που σχεδιάστηκαν να κάνουν: σώζουν ζωές, αποτρέπουν σοβαρές ασθένειες και ελαχιστοποιούν την πίεση στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

24%
Μεταξύ 2019 και 2020, το ποσοστό των νεοδιαγνωσθέντων κρουσμάτων HIV στην περιοχή μειώθηκε κατά 24%, κυρίως λόγω των μειωμένων δοκιμών λόγω των περιορισμών για τον COVID-19 και των διαταραχών στις υπηρεσίες. Μια κοινή έκθεση ΠΟΥ/Ευρώπης-ECDC που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο του 2021 δείχνει ότι ο αριθμός των ατόμων που ζουν με μη διαγνωσμένο HIV αυξάνεται στην περιοχή.

52%
Από τις 46 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα παγκοσμίως, οι 24 (ή το 52%) αναγνώρισαν τους περιορισμούς που σχετίζονται με τον COVID-19 ως πρόκληση για την εφαρμογή εθνικών σχεδίων ή στρατηγικών για την υγεία και την κλιματική αλλαγή και ανέφεραν ότι το συνεχές βάρος της αντιμετώπισης της πανδημίας μπορεί να περιορίσει τις ικανότητες των εθνικών υγειονομικών αρχών να σχεδιάσουν και να προετοιμαστούν για στρες και κραδασμούς στην υγεία που σχετίζονται με το κλίμα.

10–20%
Οι περισσότεροι άνθρωποι που αναπτύσσουν COVID-19 αναρρώνουν πλήρως. Ωστόσο, τα τρέχοντα στοιχεία υποδεικνύουν ότι περίπου το 10–20% των ανθρώπων που υποφέρουν μετά την COVID-19  παρουσιάζουν παρατεταμένα συμπτώματα για εβδομάδες έως μήνες, μετά από οξεία λοίμωξη COVID-19.

Διαφήμιση