Αρχική Ειδήσεις Μάχη με την «Ελπίδα» δίνουν και στην Τουρκία

Μάχη με την «Ελπίδα» δίνουν και στην Τουρκία

0
turkey snow
Διαφήμιση

«Η πυκνή χιονόπτωση σταματά τη ζωή στην Κωνσταντινούπολη» είναι ο τίτλος της Hurriyet Daily News, περιγράφοντας τις δραματικές ώρες που περνούν οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης στην γειτονική Τουρκία, κάνοντας λόγο για πρωτοφανή κακοκαιρία  που έχουν να δουν εδώ και δεκαετίες.

Αποκλεισμένοι δρόμοι, ακυρώσεις πτήσεων και υπεραστικών συγκοινωνιών και χιλιάδες οχήματα εγκλωβισμένα σε αυτοκινητόδρομους καλυμμένους με χιόνι είναι μερικές μόες απαο τις τελευταίες «πινελιές» στο σκηνικό χάους που έχει διαμορφωθεί.

Σκηνικό χάους

Η δυτική είσοδος της πόλης, στα διόδια Μαχμούτμπεη, μετατράπηκε σε «νεκροταφείο οχημάτων», καθώς χιλιάδες οδηγοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα αυτοκίνητά τους στον αυτοκινητόδρομο και να περπατήσουν μέχρι τα σπίτια τους.

«Έχουμε απεγκλωβίσει περίπου 5.000 ανθρώπους που έχουν κολλήσει στην κυκλοφορία. Περίπου 3.000 άτομα φιλοξενήθηκαν σε δημόσιους ξενώνες αργά το βράδυ της Δευτέρας 24 Ιανουαρίου», ανακοίνωσε στο Twitter ο Αλί Γερλίκαγια, κυβερνήτης της πόλης.

Εθελοντές παρέδωσαν χιλιάδες πακέτα τροφίμων σε άτομα που κατέφυγαν σε δημόσια ιδρύματα, νοσοκομεία και βενζινάδικα στις συνοικίες Kemerburgaz, Beylikdüzü, Silivri, Esenyurt, Tekstilkent, Bayrampaşa και Çatalca. Μερικοί άνθρωποι πέρασαν τη νύχτα ακόμη και σε τζαμιά στη δυτική συνοικία Arnavutköy της επαρχίας.

«Δεν μπορούσα να πάω στο σπίτι μου για 21 ώρες», είπε στο πρακτορείο ειδήσεων İhlas, ο Σαφάκ Σεζέρ, ένας Τούρκος κωμικός, αφού εγκλωβίστηκε στο όχημά του κοντά στα «διόδια Μαχμούτμπεη».

Τοπικοί αξιωματούχοι έλαβαν σκληρά μέτρα για να εμποδίσουν τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στις 25 Ιανουαρίου. Σε πολλούς δημόσιους υπαλλήλους χορηγήθηκε άδεια απουσίας, καθώς απαγορεύτηκε η κυκλοφορία οχημάτων στους δρόμους μέχρι τη 13:00 στις 25 Ιανουαρίου.

Κλειστός ο εθνικός αερομεταφορέας

Οι πτήσεις στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης ανεστάλησαν από το βράδυ της 24ης Ιανουαρίου έως το μεσημέρι της 25ης Ιανουαρίου. Ωστόσο, ο εθνικός αερομεταφορέας Turkish Airlines, νωρίς στις 25 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε ότι ακύρωσε όλες τις πτήσεις της μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της 26ης Ιανουαρίου.

Οι αρχές απαγόρευσαν την κίνηση και στα υπεραστικά λεωφορεία από τους κύριους τερματικούς σταθμούς λεωφορείων της πόλης.

Οι τελευταίες προβλέψεις

Οι προγνώσεις κάνουν λόγο για ύφεση του φαινομένου από τα τέλη της αυριανής 26ης Ιανουαρίου, με την εκτίμηση ασθενών βροχοπτώσεων στις 27 Ιανουαρίου. Το κύμα χιονιού αναμένεται να εγκαταλείψει την πόλη από τις 28 Ιανουαρίου.

Όπως διευκρινίζεται, η  τελευταία φορά που η Κωνσταντινούπολη υπέστη τόσο σοβαρές ζημιές από χιονοπτώσεις ήταν το 1987, όταν οι κάτοικοι της πόλης έμειναν εγκλωβισμένοι στα σπίτια για πάνω από ένα μήνα. Και για να αναδειχτεί η πιο δραματική τρέχουσα συγκυρία η εφημερίδα αναφέρει ότι «Ο πληθυσμός της πόλης το 1987 ήταν περίπου 4 εκατομμύρια τότε. Τώρα είναι 20 εκατομμύρια».

Διαφήμιση