Αρχική Θεραπείες “Πιάνω γρομπαλάκι στο σώμα μου”: Πόσο πρέπει να ανησυχώ;

“Πιάνω γρομπαλάκι στο σώμα μου”: Πόσο πρέπει να ανησυχώ;

0
leg
Διαφήμιση

Της Dr Αναστασίας Μοσχοβάκη Ιατρού Ειδικής Παθολόγου

Το γρομπαλάκι είναι μικρό εξόγκωμα που μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε περιοχή του σώματος. Το γρομπαλάκι συνήθως δεν συνοδεύεται από κανένα σύμπτωμα και πολλές φορές εντοπίζεται κατά την διαδικασία της ένδυσης, του μπάνιου, του καλλωπισμού ή κατά την διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας. Ενίοτε υπάρχουν συμπτώματα όπως πόνος, ευαισθησία, αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, αίσθημα τραβήγματος, ερυθρότητα. Σπανίως αποτελεί μέρος της μορφολογίας του σώματος, γνωστό από τον ασθενή από την γέννησή του. Η θέση του εξογκώματος ποικίλει: Λαιμός, αυχένας, κοιλιά, θώρακας, πόδι, παλάμη, μασχάλη, αυτί, γεννητικά όργανα, πρωκτός. Ένα συχνό ερώτημα του ανθρώπου που «πιάνει γρομπαλάκι στο σώμα του» είναι εάν αυτό είναι ή όχι ανησυχητικό.

Η εμφάνισή τους

Τα γρομπαλάκια που αποτελούν μέρος της μορφολογίας του σώματος από την γέννηση και είναι σταθερά σε μέγεθος και εξωτερικά χαρακτηριστικά δεν εμπνέουν ανησυχία. Σπανίως ο ασθενής κινητοποιείται και προστρέχει στον χειρουργό για την αφαίρεσή τους, όταν τον ανησυχούν από αισθητικής απόψεως. Περιστασιακά κατά την διάρκεια της εμμήνου ρήσεως επίσης μπορεί να εμφανιστεί μικρό γρομπαλάκι δίπλα στα γεννητικά όργανα, το οποίο ταχέως υποχωρεί. Σε κάθε άλλη περίπτωση ωστόσο η ιατρική εξέταση είναι απαραίτητη προς αποκλεισμό και θεραπεία υποκείμενου νοσήματος που προκαλεί το γρομπαλάκι. Η πιο κοινή αιτία εμφάνισης ανάλογων εξογκωμάτων είναι οι φλεγμονές.

Η δύο βασικοί μηχανισμοί δημιουργία τους

Οι φλεγμονές αναπτύσσουν γρομπαλάκια με δύο βασικούς μηχανισμούς:

Α. Η φλεγμονή προκαλεί διαδοχικές αλλοιώσεις στους ιστούς, ως αντίδραση στην βλάβη που επιφέρει ο βλαπτικός παράγοντας. Στην προσπάθειά του ο οργανισμός να αυξήσει την αιματική ροή του ιστού που φλεγμαίνει, αναπτύσσει τοπικά αγγειοδιαστολή. Λευκά αιμοσφαίρια κινητοποιούνται για να καταστρέψουν τον βλαπτικό παράγοντα. Χημικές ουσίες απελευθερώνονται, λόγω της φλεγμονής. Οι κυτοκίνες (π.χ. οι ιντερλευκίνες, η ιντερφερόνη α, παράγοντας νέκρωσης όγκων (TNF)), συντελούν στην ρύθμιση ανοσιακών, αποτοξινωτικών και αιμοποιητικών διεργασιών. Ορισμένες ουσίες, που παράγονται σε κυτταρικό επίπεδο εξουδετερώνουν άχρηστες ουσίες του μεταβολισμού και τοξίνες. Το σύνολο αυτό των βιοχημικών μεταβολών προκαλεί τοπικό πρήξιμο ερυθρότητα και πόνο με αποτέλεσμα την διόγκωση του ιστού στην περιοχή της φλεγμονής.

Β. Βασικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού έναντι της φλεγμονής έχουν οι λεμφαδένες. Μετά την είσοδο του λοιμογόνου παράγοντα ειδικά αντισώματα που παράγονται από λεμφοκύτταρα (Β λεμφοκύτταρα) και ειδικά ευαισθητοποιημένα λεμφοκύτταρα (Τ λεμφοκύτταρα), που παράγονται στον λεμφικό ιστό, επιτίθενται στο παθογόνο. Επιπλέον στου λεμφαδένες υπάρχουν ιστικά μακροφάγα, με ικανότητα φαγοκυττάρωσης των παθογόνων μικροοργανισμών. Οι διαδικασίες αυτές οδηγούν σε πρήξιμο των λεμφαδένων, το οποίο συνηθέστερα αφορά πολλές εστίες αλλά σπανιότερα μπορεί και να αφορά μία μοναδική μονήρη εστία.

Ο εντοπισμός του είδους της φλεγμονής και η εκρίζωσή της είναι απαραίτητη κατά την διάρκεια της σωστής ιατρικής παθολογικής εξέτασης για να εξαφανιστεί η πηγή της μόλυνσης και το γρομπαλάκι που προκαλεί. Σπανίως το αίτιο της φλεγμονής δεν είναι ιοί, μικρόβια ή γενικότερα παθογόνοι μικροοργανισμοί αλλά πρόκειται για άσηπτη φλεγμονή που πηγάζει από τον ίδιο τον οργανισμό, ο οποίος κατευθύνεται ενάντια στους δικούς του ιστούς (π.χ. αυτοάνοσα νοσήματα).

Κατά την διάρκεια της σωστής παθολογικής ιατρικής εξέτασης πρέπει να αποκλειστούν εκτός από τις φλεγμονές, σπανιότεροι παράγοντες που ενδέχεται να προκαλούν γρομπαλάκια όπως είναι οι ορμονικές διαταραχές, οι καρκίνοι, οι καλοήθεις όγκοι, οι αλλεργίες.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε εσείς που ψηλαφάτε γρομπαλάκια στο σώμα σας:

  • Να αποφεύγετε ερεθιστικά σαπούνια και κολόνιες.
  •  Να αποφεύγετε κάθε συνήθεια που μπορεί να τραυματίσει τους ιστούς και να προκαλέσει δίοδο παθογόνων μικροοργανισμών σε βαθύτερα στρώματα του σώματος (π.χ. τραύματα κατά το ξύρισμα).
  •  Να χρησιμοποιείτε βαμβακερά εσώρουχα, που συντελούν στην απορρόφηση του ιδρώτα. Ο ιδρώτας μπορεί να δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη φλεγμονών.
  •  Να μην αμελείτε την άμεση ιατρική σας εξέταση, όταν τα γρομπαλάκια δεν απορροφώνται από τον οργανισμό ταχέως αλλά επιμένουν ή διογκώνονται ή αλλάζουν χαρακτηριστικά (π.χ. γίνονται πιο σκληρά) ή συνοδεύονται από συμπτώματα όπως απώλεια βάρους, κόπωση ή υποτροπιάζουν.

 

Δρ. Αναστασία ΜοσχοβάκηΗ δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη είναι ιατρός-ειδική παθολόγος

Facebook: https://www.facebook.com/DrAnastasiaMoschovaki/
Twitter: http://twitter.com/amoschovaki
Links: http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com
http://systemichypertension.blogspot.com

Διαβάστε επίσης από την Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη:

Διαφήμιση