Αρχική COVID-19 ΝΥΤ: Οι ειδικοί ανησυχούν για έναν ατέρμονο κύκλο ενισχυτικών δόσεων

ΝΥΤ: Οι ειδικοί ανησυχούν για έναν ατέρμονο κύκλο ενισχυτικών δόσεων

0
COVID19 2
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

“Η για πάντα προσφυγή σε ενισχυτικές δόσεις θα νικήσει το κορονοϊό;” είναι το ερώτημα που θέτει ένα ενδιαφέρον άρθρο, το οποίο φιλοξενείται σήμερα στους New York Times .Φιλοξενεί τον προβληματισμό δώδεκα επιστημόνων, οι οποίοι εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για μία ατέρμονη προσφυγή σε ενισχυτικές δόσεις, που όπως σημειώνουν “δεν είναι ούτε ρεαλιστικό. Ούτε έχει πολύ επιστημονικό νόημα.”

Όπως αναφέρεται στο άρθρο:

“Πριν από ένα χρόνο, μόνο δύο δόσεις ενός εμβολίου Covid-19 – ή ακόμα και μία, στην περίπτωση του σκευάσματος της Johnson & Johnson – θεωρήθηκε ότι προσέφεραν επαρκή προστασία έναντι του κορωνοϊού.

Τώρα, αντιμέτωποι με την εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Omicron, το Ισραήλ έχει αρχίσει να προσφέρει τέταρτη δόση σε ορισμένες ομάδες υψηλού κινδύνου. Οι ΗΠΑ διεύρυναν την καταλληλότητα για αναμνηστική δόση σε εφήβους αυτήν την εβδομάδα και πλέον δεν χαρακτηρίζουν ως «πλήρως εμβολιασμένους» ους έχουν κάνει δύο εμβόλια.

Πολλοί αναρωτιούνται πότε θα τελειώσουν όλα αυτά.

Απρόθυμοι οι επιστήμονες να προβλέψουν

Οι επιστήμονες, αντιμέτωποι με έναν απρόβλεπτο ιό, διστάζουν να προβλέψουν το μέλλον. Αλλά σε συνεντεύξεις αυτή την εβδομάδα, σχεδόν δώδεκα εξ΄αυτών τόνισαν ότι ό,τι κι αν συνέβαινε, η πρόβλεψη για ενισχυτικές δόσεις ολόκληρου του πληθυσμού κάθε λίγους μήνες δεν είναι ρεαλιστική. Ούτε έχει πολύ επιστημονικό νόημα. Πολλοί ισχυρίζονται ότι η πρόβλεψη για συνεχείς αναμνηστικές δόσεις δεν είναι πρακτικό. Όπως σημειώνεται όλο και λιγότεροι άνθρωποι εμφανίζονται δεκτικοί στο να προχωρήσουν σε μία αναμνηστική δόση, παρότι έχουν εμβολιαστεί διπλά.

Από την άλλη κάποιοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι καλύτερο θα ήταν να περιμένουμε για μία ενισχυτική δόση η οποία θα αφορά συγκεκριμένη παραλλαγή, παρά οι τρέχουσες γενικές ενισχυτικές δόσεις.

«Δεν είναι πρωτόγνωρο να δίνουμε εμβόλια περιοδικά, αλλά νομίζω ότι υπάρχουν καλύτεροι τρόποι από το να κάνουμε αναμνηστικές δόσεις κάθε έξι μήνες», δήλωσε ο Akiko Iwasaki, ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο Yale. Άλλες στρατηγικές, είπε, θα μπορούσαν ενδεχομένως να «μας βγάλουν από αυτήν την κατάσταση».

Διαβάστε επίσης:  Επηρεάζει την ανδρική γονιμότητα η νόσηση από κορωνοϊό

Απροθυμία για αναμνηστική δόση

Το να πείσεις τους ανθρώπους να σπεύδουν να εμβολιάζονται κάθε λίγους μήνες πιθανότατα είναι μα χαμένη υπόθεση.  Περίπου το 73% των Αμερικανών ενηλίκων είναι πλήρως εμβολιασμένοι, αλλά μέχρι στιγμής μόλις λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο έχει επιλέξει να προχωρήσει στην αναμνηστική δόση.

“Σίγουρα, αυτό δεν φαίνεται να είναι μια βιώσιμη μακροπρόθεσμη στρατηγική”, δήλωσε η Deepta Bhattacharya, ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

Τα ενισχυτικά εμβόλια αναμφίβολα αυξάνουν τα επίπεδα αντισωμάτων και βοηθούν στην πρόληψη της μόλυνσης. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να ανακουφίσουν την πίεση στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης επιβραδύνοντας προσωρινά την εξάπλωση του ιού. Αλλά η ενίσχυση του ανοσοποιητικού είναι παροδική.

Δεν καλύπτεται η Όμικρον

Ήδη προκαταρκτικές μελέτες δείχνουν μείωση των επιπέδων αντισωμάτων λίγες εβδομάδες μετά την τρίτη δόση. Και ακόμη και σε περιπτώσεις με πολύ υψηλά επίπεδα αντισωμάτων, δεν αποτρέπεται η μόλυνση με την Όμικρον.

«Ακόμη και με αυτήν την ποσότητα αντισωμάτων, είναι πολύ δύσκολο να σταματήσει ο ιός για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Shane Crotty, ειδικός ιολόγος στο Ινστιτούτο Ανοσολογίας La Jolla στην Καλιφόρνια. “Είναι πολύ υψηλότερος ο πήχης τώρα από ότι πριν και ίσως ένα εμβόλιο ειδικό για την Όμικρον θα έκανε καλύτερη δουλειά.”

Εξίσου σημαντικό, όπως αναφέρεται, δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα μιας τέταρτης δόσης.

Σημειώνεται ότι πολλοί σύμβουλοι του Πρόεδρου Μπάιντεν τον είχαν συμβουλέψει πριν αναλάβει τα καθήκοντά του, να δημιουργήσει μια νέα στρατηγική: να ζήσει με τον Covid επ’ αόριστον αντί να προσπαθήσει να τον εξαλείψει.

ΠΗΓΗ: New York Times

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕΚΠΑ: Κυρίαρχη η Όμικρον στην Αττική δείχνει η ανάλυση λυμάτων – Ανησυχία για μεταλλάξεις
Επόμενο άρθροΝ. Κεραμέως: Πρόβλεψη για ευελιξία σχετικά με την εξεταστική στα Πανεπιστήμια