Αρχική COVID-19 Νταβός: Ένωση δυνάμεων κατά της Covid αποφάσισαν οι ισχυροί του πλανήτη

Νταβός: Ένωση δυνάμεων κατά της Covid αποφάσισαν οι ισχυροί του πλανήτη

0
ntavos
Διαφήμιση

Πολιτικοί ηγέτες, σημαντικοί επιχειρηματίες και ακαδημαϊκοί από όλο τον κόσμο έδωσαν το παρόν και φέτος στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) του Νταβός, αναδεικνυοντας τη σημασία της παγκόσμιας συνεργασίας για την επόμενη μέρα της πανδημίας.

Το Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός που ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί από τις 17 έως τις 21 Ιανουαρίου στην ελβετική πόλη, αναβλήθηκε για το ερχόμενο καλοκαίρι λόγω της ταχείας διασποράς της μετάλλαξης Όμικρον.

Όπως και πέρσι, όμως, αποφάσισε την οργάνωση μιας εναλλακτικής διαδικτυακής εκδήλωσης με το όνομα «Ατζέντα του Νταβός 2022» όπου τέθηκαν επί τάπητος η πανδημία της Covid-19, η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, η ανισότητα πρόσβασης στα εμβόλια, η κλιματική αλλαγή, η τεχνολογική συνεργασία στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση και η ενέργεια.

Ορισμένοι από τους ομιλητές των διαδικτυακών συναντήσεων με κεντρικό θέμα «Η Κατάσταση του Κόσμου» είναι ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, ο Πρόεδρος της Ινδονησίας, Τζόκο Ουϊντόντο, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ, ο πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, Φατίχ Μπιρόλ και ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

«Η διεθνής συνεργασία έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας μέχρι στιγμής», δήλωσε ο Κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping στο The Davos Agenda 2022. «Η διεθνής κοινότητα έδωσε μια επίμονη μάχη», είπε. «Οι χώρες πρέπει να συνεχίσουν να συνεργάζονται. Το κλείσιμο τη ψαλίδας του παγκόσμιου χάσματος εμβολιασμού, το επιβεβαιώνει».

Οι προσπάθειες ισότιμης πρόσβασης στα εμβόλια

Η απέλπιδα παγκόσμια προσπάθεια να κτιστεί το «τοίχος ανοσίας» κατά της COVID-19 πυροδότησε τις συζητήσεις του Σαββατοκύριακου, μετά την είδηση ​​ότι ο COVAX έχει παραδώσει μέχρι τώρα ένα δισ. δόσεις εμβολίων κατά του κορονοϊού.

Ο Ρίτσαρντ Χάτσετ, Διευθύνων Σύμβουλος της CEPI, που ηγείται του COVAX, μαζί με τον Gavi και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είπε ότι η υποστήριξη θα είναι ζωτικής σημασίας για να βοηθηθούν οι χώρες να δημιουργήσουν προγράμματα μαζικού εμβολιασμού και να παραδώσουν εμβόλια με ταχύτητα.

Η περαιτέρω συνεργασία θα παραμείνει ζωτικής σημασίας, τόσο για τη δικαιοσύνη εμβολίων, όσο και για τη διαρκή ανάπτυξή τους, δήλωσε και ο Anthony Fauci, Διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, εξήγησε τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την εύρεση κοινών σημείων μεταξύ των παραλλαγών. «Είναι ένας πολύ, πολύ σημαντικός επιστημονικός στόχος», εξήγησε.

Ωστόσο, ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι τόνισε ότι οι Οργανισμοί πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις σημερινές προκλήσεις. Όπως, και ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος στην ομιλία του παραδέχτηκε ότι υπάρχει «παγκόσμια αδυναμία υποστήριξης των αναπτυσσόμενων χωρών την ώρα που έχουν ανάγκη».

κορονοϊός - νοσοκομείο - ΜΕΘ - παχυσαρκία - νοσοκομεία
Εικόνα: UNSPLASH/Amir Arabshahi

 

Οι προκλήσεις του 2022 για την πανδημία

Η Καθηγήτρια Αναδυόμενων Λοιμωδών Νοσημάτων στο London School of Hygiene and Tropical Medicine, Annelies Wilder-Smith, τόνισε ότι η Όμικρον δεν θα είναι η τελευταία παραλλαγή. Το ερωτήματα είναι Πού και Πότε θα είναι περισσότερο ή λιγότερο επικίνδυνες, εξήγησε.

Υπάρχουν διδάγματα από την ιστορία των μολυσματικών ασθενειών, πρόσθεσε ο Άντονι Φάουτσι. Έχουμε εξαλείψει μόνο μία μολυσματική ασθένεια – την ευλογιά – και αυτό δεν θα συμβεί με αυτόν τον ιό, είπε.

Πρέπει να αναμένουμε ότι ο COVID θα αρχίσει να συμπεριφέρεται περισσότερο σαν γρίπη – και έχει τη δυνατότητα, απρόβλεπτα, να γίνει πανδημία ανά πάσα στιγμή, πρόσθεσε ο Richard Hatchett.

Ο αγώνας δρόμου των εμβολίων

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna, Stéphane Bancel, εξήγησε ότι το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη για να διασφαλιστεί ότι τα εμβόλια COVID-19 είναι αποτελεσματικά έναντι νέων παραλλαγών.

Οι κατασκευαστές εργάζονται τώρα για τα εμβόλια κατά του COVID-19 του επόμενου φθινοπώρου, παραδέχτηκε. Και «η Moderna ελπίζει να προσφέρει, στο μέλλον, ένα ενισχυτικό εμβόλιο, τόσο για τη γρίπη, όσο και για τον COVID-19 σε μία μόνο δόση».

Covid xapia

Ανάγκη ισότιμης διασποράς εμβολίων

Τα επόμενα στάδια της πανδημίας εξαρτώνται από δίκαιη και ισότιμη διανομή εμβολίων σε όλο τον κοσμο, είπε ο Αντόνιο Γκουτέρες. Η ανισότητα στα εμβόλια παραμένει πολύ υψηλή, τόνισε.

Η πανδημία της COVID-19 έχει αναδείξει τις ανισότητες που υπάρχουν στην πρόσβαση όλων των εθνών στην τεχνολογία – αλλά και γιατί είναι τόσο σημαντική.

Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση θα είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση των μεγαλύτερων προκλήσεων του κόσμου, εξήγησε ο Sunil Bharti Mittal , Πρόεδρος της Bharti Enterprises. Η κάλυψη είναι ένα ζήτημα, αλλά η προσιτή τιμή είναι επίσης μεγάλη πρόκληση, είπε.

Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ρουάντα, αντιμετωπίζουν την κοινή πρόκληση της πρόσβασης και της οικονομικής προσιτότητας, δήλωσε η Paula Ingabire , Υπουργός Τεχνολογίας και Καινοτομίας Επικοινωνιών Πληροφοριών, Υπουργείο Τεχνολογίας Πληροφοριακών Επικοινωνιών και Καινοτομίας της Ρουάντα.

Όπως τόνισε και ο Ινδός πρωθυπουργός Narendra Modi, ο τεράστιος γραφειοκρατικός όγκος  που απαιτείται για να βελτιωθεί η πρόσβαση στα εμβόλια, είναι θέμα που απασχολεί σε ημερήσια διάταξη τη χώρα του.

Διαφήμιση