Αρχική Ειδήσεις Mη ασφαλές το διοξείδιο τιτανίου ως «λευκαντικό» τροφίμων

Mη ασφαλές το διοξείδιο τιτανίου ως «λευκαντικό» τροφίμων

0
titanium ban
Διαφήμιση

Την απαγόρευση της χρήσης του διοξειδίου του τιτανίου ως πρόσθετου τροφίμων ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με άμεση ισχύ από το ερχόμενο καλοκαίρι. Μετά από την εξάμηνη μεταβατική περίοδο, το «λευκαντικό» τροφίμων δεν θα μπορεί πλέον να χρησιμοποείται ως μη «ασφαλές».

«Η ασφάλεια των τροφίμων που καταναλώνουν οι πολίτες μας και η υγεία τους είναι αδιαπραγμάτευτες» δήλωσε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων κ. Στέλλα Κυριακίδου.

«Γι’ αυτό εξασφαλίζουμε αυστηρό και συνεχή έλεγχο εφαρμόζοντας τα υψηλότερα πρότυπα ασφάλειας για τους καταναλωτές».

Μη ασφαλές το E171 στα τρόφιμα

«Ακρογωνιαίος λίθος αυτής της προσπάθειας είναι να διασφαλίσουμε ότι στα πιάτα μας φτάνουν μόνο ασφαλείς ουσίες, η χρήση των οποίων στηρίζεται σε αξιόπιστα επιστημονικά στοιχεία» δήλωσε η Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου, παραδεχόμενη επιπλέον ότι «Βασίζομαι στη συνεργασία των αρχών των κρατών μελών, ώστε οι επιχειρήσεις τροφίμων να σταματήσουν τη χρήση του E171 στα τρόφιμα».

Το διοξείδιο του τιτανίου χρησιμοποιείται για να προσδώσει λευκό χρώμα σε πολλά τρόφιμα, από ψημένα προϊόντα και ύλες για επάλειψη σάντουιτς έως σούπες, σάλτσες, αρτύματα για σαλάτα και συμπληρώματα διατροφής.

domuts pexels tima miroshnichenko
Pexels / Tima Miroshnichenko

Όπως αναφέρεται στην απόφαση της Επιτροπής «η Αρχή δεν εντόπισε άμεση ανησυχία ως προς την υγεία που να συνδέεται με το διοξείδιο του τιτανίου (E 171) που χρησιμοποιείται ως πρόσθετο τροφίμων και προκειμένου να επιτραπεί μια ομαλή μετάβαση, είναι σκόπιμο τα τρόφιμα που περιέχουν διοξείδιο του τιτανίου, σύμφωνα με τους κανόνες που ίσχυαν πριν από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού, να μπορούν να διατίθενται στην αγορά έως έξι μήνες μετά την εν λόγω ημερομηνία.

Τα τρόφιμα αυτά μπορούν στη συνέχεια να εξακολουθήσουν να διατίθενται στην αγορά έως την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας τους ή την τελική ημερομηνία ανάλωσης».

Στο μικροσκόπιο και η χρήση διοξειδίου του Τιτανίου σε φάρμακα

Η οδηγία 2009/35/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου περιορίζει τη χρήση χρωστικών σε φάρμακα, για ανθρώπινη και κτηνιατρική χρήση, σε εκείνες που εγκρίνονται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1333/2008 όσον αφορά τα πρόσθετα τροφίμων.

Ανταποκρινόμενος σε αίτημα της Επιτροπής, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) υπέβαλε, στις 8 Σεπτεμβρίου 2021, επιστημονική ανάλυση σχετικά με τον τεχνικό σκοπό της χρήσης διοξειδίου του τιτανίου (Ε 171) στα φάρμακα, την εφικτότητα της αντικατάστασής του και πιθανά χρονοδιαγράμματα για εναλλακτικές λύσεις.

Στα συμπεράσματά του, ο ΕΜΑ αναφέρει ότι το διοξείδιο του τιτανίου χρησιμοποιείται σε φάρμακα κυρίως ως χρωστική και σκιαστική ουσία, ακόμα και αν έχει πολλαπλές λειτουργίες. Τόνισε επίσης ότι το διοξείδιο του τιτανίου χρησιμοποιείται συχνά σε ορισμένα βασικά φάρμακα σε στερεά και ημιστερεά φαρμακοτεχνική μορφή χορηγούμενη από του στόματος. Ο EMA τόνισε επίσης ότι, από τεχνική άποψη, θα πρέπει να είναι δυνατή η εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων για την αντικατάσταση των επικαλύψεων που περιέχουν διοξείδιο του τιτανίου (E 171), τόσο ως χρωστική ουσία όσο και για άλλες χρήσεις.

Καρκίνος - φάρμακα - θεραεία
Έικόνα: UNSPLASH/freestocks

Ωστόσο, υπογράμμισε επίσης ότι προς το παρόν δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι αυτό είναι εφικτό, καθώς η αντικατάσταση του διοξειδίου του τιτανίου (E 171) θα επηρέαζε αρνητικά την ποιότητα, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων. Ο EMA υπογράμμισε την ανάγκη προσεκτικής αξιολόγησης των εναλλακτικών λύσεων, κυρίως για να διασφαλιστεί η συμβατότητά τους με τα διάφορα συστατικά των επιμέρους φαρμακευτικών προϊόντων.

Στο Άρθρο 3 του νέου κανονισμού διευρινίζεται ότι «Η Επιτροπή θα επανεξετάσει, κατόπιν διαβούλευσης με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, την ανάγκη διατήρησης ή διαγραφής του διοξειδίου του τιτανίου (E 171) ή από τον ενωσιακό κατάλογο προσθέτων τροφίμων για αποκλειστική χρήση ως χρωστική στα φάρμακα, που περιλαμβάνεται στο μέρος Β του παραρτήματος II του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1333/2008, εντός τριών ετών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού».

Διαφήμιση