Αρχική Ειδήσεις Κακοκαιρία: Η «Ελπίδα» έβαλε τη χώρα στην… κατάψυξη

Κακοκαιρία: Η «Ελπίδα» έβαλε τη χώρα στην… κατάψυξη [LIVE]

0
kairos ELPIDA eurokinissi
Στιγμιότυπο από την Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας. Συνεχίζεται η επέλαση της κακοκαιρίας "Ελπίς" με χιονοπτώσεις, βροχές και τσουχτερό κρύο σε μεγάλο μέρος της χώρας. (ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Στην κατάψυξη «έβαλε» η κακοκαιρία ΕΛΠΙΔΑ από τις πρώτες πρωϊνές ώρες ολόκληρη η χώρα, με το θερμόμετρο να κινείται υπό του μηδενός.

Για σήμερα  Δευτέρα 24 Ιανουαρίου, προβλέπεται ένταση των χιονοπτώσεων, οι οποίες σύμφωνα με το HellenicWeather, θα είναι αρχικά τοπικά πυκνές στο κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο, την Εύβοια, την ανατολική Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά και βαθμιαία στην ανατολική Πελοπόννησο και σε όλο το νότιο Αιγαίο μέχρι την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Κατά διαστήματα χιονοπτώσεις θα σημειώνονται στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ τα κύρια χαρακτηριστικά του δεύτερου κύματος, που βρίσκεται σε εξέλιξη αό το Σάββατο 22 Ιανουαρίου,  θα είναι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, οι πυκνές χιονοπτώσεις, ακόμα και σε πεδινές περιοχές της βόρειας και της ανατολικής Ελλάδας καθώς και στα νησιά του Αιγαίου και οι βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα ανατολικά.

Πυκνό χιόνι, έχει καλύψει τις Κυκλάδες, τη Νάξο (όπου απαγορεύτηκε η κυκλοφορία από τις 8 χθες το βράδυ έως τις 12 το μεσημέρι), την Άνδρο, την Τήνο και τη Μύκονο. Στα λευκά έχουν ντυθεί τα ορεινά του Δήμου Σφακίων στα Χανιά, πυκνή η χιονόπτωση και στο Ηράκλειο.

Από έντονες χιονοπτώσεις δοκιμάζεται και η Εύβοια, ενώ, τη Βόρεια Ελλάδα ο υδράργυρος έπεσε πολλούς βαθμούς υπό του μηδενός.

Δείτε live την εξέλιξη της κακοκαιρίας «ΕΛΠΙΔΑ» σε όλη την Ελλάδα

Προειδοποίηση για έντονες χιονοπτώσεις

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε στους κατοίκους της ανατολικής και βόρειας Αττικής, της Μαγνησίας, των Σποράδων, της Φθιώτιδας, της Εύβοιας, των βόρειων Κυκλάδων και της Λήμνου, προειδοποιώντας τους για έντονες χιονοπτώσεις, καλώντας τους να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Επίσης υπάρχει ισχυρή σύσταση προς τους οδηγούς βαρέων οχημάτων που πρόκειται να χρησιμοποιήσουν τον οδικό άξονα Αθηνών-Θεσσαλονίκης να προτιμήσουν άλλους ανάλογους αυτοκινητόδρομους όπως την Ολυμπία και την Ιονία Οδό ώστε να αποφύγουν κάθε ενδεχόμενο πρόβλημα, ενώ όσοι οδηγοί Ι.Χ. οχημάτων σχεδιάζουν να μετακινηθούν στον άξονα Αθήνας-Θεσσαλονίκης, θα πρέπει να έχουν οπωσδήποτε μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες.

Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει θέσει στη διάθεση των πολιτών δωρεάν τηλεφωνική γραμμή για αναγγελίες βλαβών (800 400 4000).

Κλειστά θα μείνουν σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη 25 Ιανουαρίου, τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί σε πολλές περιοχές στο λεκανοπέδιο Αττικής. Τα μαθήματα θα γίνουν με τηλεκπαίδευση.

Ενώ, ο Δήμος Αθηναίων έχει ανοίξει θερμαινόμενες αίθουσες, στο Πολυδύναμο κέντρο αστέγων, στο πολιτιστικό κέντρο Γκράβας στην Κυψέλη, και στη Λέσχη Φιλίας στο Νέο Κόσμο.

Την Τρίτη 25 Ιανουαρίου τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν ύφεση στη βόρεια χώρα, αλλά στις υπόλοιπες περιοχές θα συνεχιστούν οι πυκνές χιονοπτώσεις.

Οι Θυελλώδεις Άνεμοι θα συνεχίσουν να επικρατούν στην ανατολική Ελλάδα και κυρίως στην περιοχή του Αιγαίου θυελλώδεις, πνέοντας έως πολύ θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι έντασης 8 με 9 μποφό).

Διαφήμιση