Αρχική Περιβάλλον Κομισιόν: Πρόσκληση για συμμετοχή στα συμβούλια αποστολών της ΕΕ

Κομισιόν: Πρόσκληση για συμμετοχή στα συμβούλια αποστολών της ΕΕ

0
eu
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων για συμμετοχή εμπειρογνωμόνων στα πέντε συμβούλια αποστολών που θα παράσχουν συμβουλές σχετικά με την υλοποίηση των αποστολών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Κομισιόν.

Τα πέντε συμβούλια

Όπως σημειώνεται, οι αποστολές αυτές αφορούν την εξεύρεση λύσεων σε παγκόσμιες προκλήσεις μέχρι το 2030, όπως

  • η κλιματική αλλαγή,
  • η αντιμετώπιση του καρκίνου,
  • η αποκατάσταση των ωκεανών και των υδάτων,
  • κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις και μια
  • ευρωπαϊκή συμφωνία για το έδαφος.

«Το κάθε συμβούλιο θα αποτελείται από μέχρι 15 εμπειρογνώμονες υψηλού επιπέδου από διαφορετικούς χώρους, όπως επιχειρήσεις, δημόσια διοίκηση, επιστήμη, πολιτισμός, συμμετοχή των πολιτών και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, από την Ευρώπη και όχι μόνο» σημειώνεται.

Όπως και τα πρώτα αντίστοιχα συμβούλια που λειτούργησαν ως τον Δεκέμβριο του 2021, τα καθήκοντα των νέων συμβουλίων θα είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών και η παροχή συμβουλών για τις δράσεις σε εθνικό επίπεδο.

«Η νέα αυτή πρόσκληση για συμμετοχή στα συμβούλια αποστολών αποτελεί ευκαιρία να αξιοποιήσουμε νέες δεξιότητες και να συγκεντρώσουμε κορυφαίους ειδικούς που θα στηρίξουν τις αποστολές» ανέφερε σχετικά η αρμόδια Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας Μαρίγια Γκάμπριελ.

“Ορίζων Ευρώπη”

Οι αποστολές αποτελούν μια καινοτομία του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη» και σε αυτές συμμετέχουν διάφορες υπηρεσίες της Επιτροπής υπό την εποπτεία εννέα μελών του Κολεγίου των Επιτρόπων. Όπως αναφέρεται, παρέχουν εντολή για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων στους τομείς της υγείας, του κλίματος και του περιβάλλοντος, εντός καθορισμένου χρονοδιαγράμματος.

Η πρόσκληση υποβολής αιτήσεων για συμμετοχή στα πέντε συμβούλια αποστολών θα γίνεται σε ειδική ιστοσελίδα ( https://ec.europa.eu/transparency/expert-groups-register/screen/calls-application?lang=en ) και είναι ανοιχτή έως τις 2 Φεβρουαρίου 2022, στις 18:00 (ώρα Ελλάδος).

Διαφήμιση