Αρχική Ειδήσεις Η Pfizer επεκτείνει τη χρήση mRNA για εβόλια κατά του έρπητα ζωστήρα

Η Pfizer επεκτείνει τη χρήση mRNA για εβόλια κατά του έρπητα ζωστήρα

0
ΕΜΒΟΛΙΟ
Εικόνα: UNSPLASH/Spencer Davis
Διαφήμιση

Στην ανάπτυξη εμβολίου κατά του έρπητα ζωστήρα βασισμένο στο mRNA προχωρούν η εταιρεία βιοτεχνολογίας Biontech και ο αμερικανικός κολοσσός Pfizer. Οι πρώτες κλινικές μελέτες έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Η συνεργασια των δύο εταιρείων δεν περιορίζεται μόνο στο επιτυχημένο εγχείρημα του εμβολίου κατά της Covid-19. Είναι το τρίτο εμβόλιο για το οποίο συνεργάζονται. Biontech και Pfizer εργάζονται ήδη για την ανάπτυξη ενός νέου εμβολίου κατά της γρίπης.

Οι πρώτες κλινικές δοκιμές ξεκίνησαν στην Γερμανία τον Σεπτέμβριο του 2021. Εξάλλου η Pfizer έχει ήδη ξεκινήσει να παρασκευάζει ειδικό εμβόλιο για την μετάλλαξη Όμικρον. Όπως διευκρίνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά «μπορεί να μην χρειαστεί να διατεθεί, καθώς τα σημερινά εμβόλια είναι ισχυρά απέναντι στη νέα παραλλαγή του κορονοϊού αλλά παράλληλα εμφανίστηκε βέβαιος για την μεγάλη αποτελεσματικότητα του».

Η συνολική παραγωγή εμβολίων

Για το τρέχον έτος έχει προγραμματιστεί η παραγωγή τεσσάρων δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίων Covid. Επιπλέον, η Biontech εργάζεται μόνη της και σε συνεργασία με το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates για εμβόλια κατά του HIV, της ελονοσίας, της φυματίωσης και άλλων ασθενειών.

Στο εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα, οι δύο εταιρείες θέλουν επίσης να χρησιμοποιήσουν την υψηλή ευελιξία της τεχνολογίας mRNA της Biontech και να το συνδυάσουν με την τεχνογνωσία της Pfizer στον εντοπισμό αντιγόνων.

Τα αντιγόνα είναι μοριακές δομές που ελέγχονται από αντισώματα και κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και επομένως χρησιμεύουν ως σημαντικά σημεία εκκίνησης για την ανάπτυξη εμβολίων.

Εμβόλια με ευνοϊκό προφίλ κινδύνου

«Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε ένα εμβόλιο mRNA με ευνοϊκό προφίλ κινδύνου και υψηλή αποτελεσματικότητα, το οποίο ταυτόχρονα είναι ευκολότερο να κλιμακωθεί στην κατασκευή του προκειμένου να επιτραπεί η παγκόσμια πρόσβαση», εξήγησε ο επικεφαλής της Biontech, Ugur Sahin.

Ο επικεφαλής έρευνας της Pfizer, Mikael Dolsten, περιγράφει τη νέα συμφωνία ως τη συνέχεια του κοινού ταξιδιού στην ανάπτυξη εμβολίων. «Αναπτύσσουμε συνεχώς την τεχνολογία mRNA και έτσι αντιμετωπίζουμε μια άλλη πρόκληση για την υγεία που είναι ώριμη για επιστημονικές καινοτομίες. Αυτό υποστηρίζεται από το πρωτοκλασάτο δίκτυο παραγωγής μας», λέει ο Dolsten.

Με το νέο τους έργο, οι δύο εταιρείες στοχεύουν σε μια αγορά για εμβόλια κατά του έρπητα ζωστήρα που εκτιμάται επί του παρόντος σε περίπου τρία δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο έρπητας ζωστήρας είναι μια επώδυνη μολυσματική ασθένεια που προσβάλλει κυρίως ηλικιωμένους και ανοσοκατεσταλμένα άτομα. Οι αρχικές λοιμώξεις από τον ιό αυτό εκδηλώνονται ως ανεμοβλογιά.

Με πληροφορίες απο Ertnews και Handelsblatt

Διαφήμιση