Αρχική COVID-19 Η Όμικρον «λυγίζει» την Ευρώπη με ρεκόρ καθημερινών κρουσμάτων

Η Όμικρον «λυγίζει» την Ευρώπη με ρεκόρ καθημερινών κρουσμάτων

0
freedom covid unsplash
Unsplash
Διαφήμιση

Μετά τις προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι η ευρεία διάδοση της μετάλλαξης Όμικρον στην Ευρώπη θα φέρει και την αρχή του τέλους της πανδημίας μέχρι τον Μάρτιο, ήδη φαίνεται να κυριαρχεί στη Γειραιά Ήπειρο καταγράφοντας καθημερινά ρεκόρ κρουσμάτων στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκε στη Γερμανία αριθμός ρεκόρ 164.000 νέων κρουσμάτων covid-19, την ώρα που η Μπούντεσταγκ εξετάζει το ενδεχόμενο να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό στους κατοίκους της.

Περίπου το 75% των Γερμανών έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της covid-19,ποσοστό μικρότερο σε σχέση με άλλες χώρες της δυτικής Ευρώπης, όπως η Γαλλία, η Ιταλία ή η Ισπανία, όπου το ποσοστό φτάνει το 80%, 83% και 86% αντίστοιχα και η εμβολιαστική εκστρατεία επιβραδύνεται.

Οι προτάσεις περιλαμβάνουν μία που προβλέπει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό όλων των ενηλίκων, μία άλλη που κάνει λόγο για υποχρεωτικότητα μόνο στους άνω των 50 ετών.

Γαλλία

Αλλά και η Γαλλία κατέγραψε χθες Τρίτη ρεκόρ μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό, που έσπασαν για πρώτη φορά το φράγμα του μισού εκατομμυρίου μέσα σε μια ημέρα.

Ειδικότερα, επιβεβαιώθηκαν 501.635 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν 364 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 μέσα σε 24 ώρες, σύμφωνα με την υπηρεσία δημόσιας υγείας.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα έφθασε τους 102.086 νεκρούς στα νοσοκομεία. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) μειώθηκε κατά 35 στους 3.741.

Στο μεταξύ τέθηκε σε ισχύ το εμβολιαστικό πάσο και είναι πλέον υποχρεωτικό να επιδεικνύεται από κάθε Γάλλο ηλικίας άνω των 16 ετών για την είσοδο σε χώρους που υποδέχονται κοινό. Δεν είναι υποχρεωτικό για τα παιδιά 12-15 ετών, που όμως πρέπει να επιδεικνύουν υγειονομικό πάσο και, από τη Δευτέρα, μπορούν να λάβουν αναμνηστικές δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19.

Ρωσία

Η Ρωσία κατέγραψε σήμερα αριθμό ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων κορονοϊού καθώς εξαπλώνεται η παραλλαγή Όμικρον, ανακοίνωσαν οι αρχές. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ανήλθε σε 74.692 από 67.809 που ήταν μια ημέρα πριν.

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία διαχείρισης της πανδημίας ανέφερε επίσης 657 θανάτους που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο.

Πολωνία

Στην Πολωνία που επελαύνει με σφοδρότητα το 5ο κύμα της πανδημίας, ανακοίνωσε 53.420 νέα κρούσματα COVID-19 σήμερα, καταγράφοντας -μαζί με την Ουγγαρία, την Τσεχία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία- το υψηλότερό της ποσοστό μολύνσεων  λόγω του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον.

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για περαιτέρω αύξηση στα κρούσματα, ακόμα και πάνω από 60.000», δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας Βάλντεμαρ Κράσκα στοχοποιώντας το ιδιαιτέρως μεταδοτικό παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον για το 40% περίπου των μολύνσεων.

Σε μια προσπάθεια να ανακόψει την αύξηση, η Πολωνία προχωρά σε εντατικοποίηση των διαγνωστικών ελέγχων, διενεργώντας αριθμό-ρεκόρ 173.000 τεστ σε 24 ώρες. Οι αρχές ανακοίνωσαν επίσης οι μεγαλύτερες τάξεις της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και οι μαθητές της δευτεροβάθμιας θα έχουν από αύριο τηλεκπαίδευση.

Ουγγαρία

Ο ημερήσιος απολογισμός νέων κρουσμάτων COVID-19 στην Ουγγαρία ανήλθε στο επίπεδο ρεκόρ των 20.174 σήμερα, αλλά ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών παρέμεινε σχετικά χαμηλός.

Στην Ουγγαρία, μια χώρα 10 εκατ. κατοίκων, 41.087 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω επιπλοκών της COVID-19. Αυτή τη στιγμή, νοσηλεύονται 3.145 ασθενείς με κορονοϊό, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Τσεχία

Η Τσεχική Δημοκρατία, η οποία καταβάλλει προσπάθειες για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον του νέου κορωνοϊού, σημειώνει αλεπάλληλα ρεκόρ. Το περασμένο 24ωρο κατέγραψε 39.614 νέα κρούσματα του ιού, τον υψηλότερο αριθμό από τότε που ξέσπασε η πανδημία της COVID-19 στη χώρα.

Πρόκειται για το δεύτερο ρεκόρ κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού που ανακοινώνεται αυτήν την εβδομάδα στην Τσεχία, έπειτα από τα 30.367 νέα κρούσματα που καταγράφηκαν το 24ωρο της Δευτέρας στη χώρα αυτή των 10,7 εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία αναμένει μια κορύφωση των λοιμώξεων από την παραλλαγή Όμικρον αυτόν τον μήνα.

Βουλγαρία

Η Βουλγαρία που απευθύνει συνεχείς εκκλήσεις στους πολίτες της να εμβολιαστούν, το προηγούμενο 24ωρο κατέγραψε ρεκόρ μολύνσεων covid-19 με 12.399 κρούσματα εκ των οποίων τα περισσότερα κρούσματα οφείλονται στο νέο παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορονοϊού.

Συνολικά στη Βουλγαρία έχουν εντοπιστεί περισσότερα από 903.000 κρούσματα από την αρχή της πανδημίας και 32.869 θάνατοι. Ενώ η χώρα καταγράφει ο μικρότερο ποσοστό εμβολιασμένων στην ΕΕ. Μόλις το 30% των 7 εκατομμυρίων κατοίκων της έχει ανοσοποιηθεί κατά της covid-19.

Χαλάρωση μέτρων

Παρά την αλματώδη αύξηση του ρυθμού μολύνσεων από την Covid-19, αρκετές είναι οι ευρωπαϊκές χώρες που αποφασίζουν άρση των περιορισμών, δεδομένη της αποσυμφόρησης των νοσοκομείων.

Μία από αυτές η Δανία, η οποία ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να άρει όλους τους εναπομείναντες εγχώριους περιορισμούς κατά της COVID-19 την ερχόμενη εβδομάδα, ακολουθώντας παρόμοιες ανακοινώσεις που έκαναν η Βρετανία, η Ιρλανδία και η Ολλανδία, την περασμένη εβδομάδα.

Η σκανδιναβική χώρα χαλάρωσε τους περιορισμούς πριν από δύο εβδομάδες έπειτα από ένα lockdown διάρκειας ενός μήνα, επιτρέποντας την επαναλειτουργία των κινηματογράφων και των χώρων μουσικών εκδηλώσεων, ωστόσο ορισμένοι περιορισμοί παραμένουν, όπως οι περιορισμένες ώρες λειτουργίας για τα εστιατόρια και η υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Τα νυχτερινά κέντρα μπορούν να ξανανοίξουν και τα εστιατόρια θα μπορούν να σερβίρουν αλκοόλ μετά τις 10.00 μ.μ. – οι πελάτες δεν θα χρειάζεται να δείχνουν εμβολιαστικό πάσο στην είσοδο.

Η Βρετανία, η Ιρλανδία και η Ολλανδία ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα άρση των περισσότερων περιοριστικών μέτρων, παρ΄όλο που ο αριθμός των μολύνσεων από την παραλλαγή Όμικρον παραμένει υψηλός. Μεταξύ των λόγων που αναφέρθηκαν ήταν η μείωση των μολύνσεων κάτω από ένα ανώτατο επίπεδο και ο μικρότερος αριθμός νοσηλειών από τον αναμενόμενο.

Το lockdown της Αυστρίας για όσους δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι έναντι της Covid-19 θα λήξει τη Δευτέρα διότι η πίεση στα νοσοκομεία έχει χαλαρώσει, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι το lockdown για τους ανεμβολίαστους ανθρώπους στην Αυστρία δικαιολογείται μόνο στην περίπτωση απειλής για μεγάλη επιβάρυνση των μονάδων εντατικής θεραπείας», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βόλφγκανγκ Μουκστάιν σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι οι ειδικοί δεν το θεωρούν πλέον απαραίτητο.

Με πληροφορίες από CNN και Reuters

Διαφήμιση