Αρχική COVID-19 Η Όμικρον «εκτοπίζει» την Δέλτα σε 18 χώρες της Ευρώπης

Η Όμικρον «εκτοπίζει» την Δέλτα σε 18 χώρες της Ευρώπης

0
Covid kevin grieve unsplash
Covid-19 Kevin Grieve / Unsplash
Διαφήμιση

Η Όμικρον κυριάρχησε της Δέλτα σε 18 χώρες σύμφωνα με το ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου) που συμπεριλαμβάνει την Ελλάδα, αλλά και την Πορτογαλία παρά το ρεκόρ εμβολιασμών.

Η προειδοποίηση του  Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας  ότι η μισή Ευρώπη θα έχει μολυνθεί από την παραλλαγή Όμικρον στους επόμενους δύο μήνες, καθόρισε την περίοδο των γιορτών σε ολόκληρη την ήπειρο. Η πρώτη εβδομάδα του 2022 έκλεισε με επτά εκατομμύρια νέα κρούσματα σε όλη την Ευρώπη και διπλασιασμό των μολύνσεων.

Τα υψηλότερα ποσοστά μολύνσεων από την ‘Ομικρον αποδίδονται:

  • Βέλγιο (99.7%των νέων κρουσμάτων),
  • Δανία (95.8%)
  • Φινλανδία (99.8%),
  • Ιρλανδία  (90.6%)
  • Ολλανδία  (87.4%),
  • το αντίστοιχο ποσοστό για την Ελλάδα είναι (75.5% των νέων κρουσμάτων)  για το διάστημα ως τις 13 Ιανουαρίου.

Γαλλία: Η ‘Ομικρον αντιπροσωπεύει 88% των θετικών διαγνωστικών τεστ και το 52% των  νοσηλειών

Στη Γαλλία, η Διεύθυνση Ερευνας, Μελετών, Εκτιμήσεων και Στατιστικών (Drees) μελέτησε την παραλλαγή Ομικρον απο τις 3 ως τις 9 Ιανουαρίου 2022. Η δημοσίευση των αποτελεσμάτων στις 14 Ιανουαρίου αποδεικνύει οτι η «εμβολιαστική προστασία παραμένει ανθεκτική εναντίον σοβαρής μόλυνσης απο την Ομικρον παρ’όλο που είναι μειωμένη σε σύγκριση με την προστασία απο την παραλλαγή Δέλτα».

Στις γαλλικές ΜΕΘ  το ποσοστό μειώνεται στο 31%, που σημαίνει οτι το 70% των περιπτώσεων στις ΜΕΘ οφείλεται στην Δέλτα.

Εμβολιασμένοι ή όχι, για όλες τις ηλικίες (εξαιρεθέντων των άνω 80 ετών) η μελέτη αναδεικνύει οτι ο κίνδυνος νοσηλείας  με παραλλαγή ‘Ομικρον είναι πολύ χαμηλότερος απ’ότι με την Δέλτα.

Ως πρώτη ανάλυση, και η διάρκεια νοσηλείας είναι μειωμένη όταν αφορά την ‘Ομικρον σε σύγκριση με την Δέλτα.

Οι λόγοι αυτών των διαφορών εξετάζονται ακόμα αλλά ο καθολικός εμβολιασμός του πληθυσμού την περίοδο που εμφανίστηκε η Όμικρον συγκαταλέγεται στις αιτίες.

Βέλγιο: Αύξηση κατά 38% παρουσιάζουν τα κρούσματα κορονοϊού

Το τελευταίο επταήμερο με τον μέσο όρο να βρίσκεται στα 25.809 την περίοδο 7 με 13 Ιανουαρίου σύμφωνα με το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας Sciensano, η αύξηση κρουσμάτων είναι στο 38%. Όσον αφορά στις νοσηλείες, καταγράφονται περίπου 200 ημερησίως. Συνολικά, 2.174 ασθενείς με COVID νοσηλεύονται εκ των οποίων οι 391 στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Το 86,4% των μολύνσεων της τελευταίας εβδομάδας αφορά σε ασθενείς που φέρουν τη μετάλλαξη «Όμικρον» (+27,2%) σε αντίθεση με το 12,6% (-27,8%) που είναι περιπτώσεις με παραλλαγή «Δέλτα», ενώ το 1,1% έχει προσβληθεί από άλλα στελέχη κορωνοϊού που δεν αναγνωρίζονται διεθνώς. Οι μεταλλάξεις «Άλφα», «Βήτα» και «Γάμα» είναι μηδενικές.

Τέλος, την περίοδο, από 7 εώς 13 Ιανουαρίου, ο μέσος όρος των θανάτων ανέρχεται στους 28,6 ημερησίως μειωμένος κατά 11%.

Belgium kobu agency unsplash
Belgium Kobu Agency / Usplash

Κυρίαρχη παραλλαγή και στη Γερμανία

Η Όμικρον κυριάρχησε αντιπροσωπεύοντας το 73,3% των κρουσμάτων σε εθνικό επίπεδο σε σύγκριση με το 44,3% πριν από επτά ημέρες,  σύμφωνα με το Reuters.

Η  παραλλαγή Δέλτα αντιπροσωπεύει τώρα μόλις το 25,9% των περιπτώσεων.

«Τις επόμενες εβδομάδες αναμένουμε ισχυρή αύξηση των λοιμώξεων με την παραλλαγή Όμικρον», ανακοίνωσε το Ινστιούτο RKI. «Οι πρώτες μελέτες δείχνουν χαμηλότερο ποσοστό νοσηλειών σε όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι σε σύγκριση  με την παραλλαγή Δέλτα».

Περίπου το 72% του πληθυσμού στη Γερμανία ήταν τώρα διπλοεμβολιασμένο και το 44% είχε υποβληθεί σε αναμνηστικό εμβόλιο.

Η Γερμανία νωρίτερα την Πέμπτη ανέφερε νέο ρεκόρ περισσότερων από 81.000 μολύνσεων σε μια μέρα.

Ην. Βασίλειο: Το γραφείο στατιστικής δεν διαχωρίζει τις παραλλαγές στα δεδομένα εισαγωγών στα νοσοκομεία καθώς «κυριαρχεί η Όμικρον»

Μετά από μια απότομη αύξηση τον Δεκέμβριο, τα καθημερινά επιβεβαιωμένα κρούσματα δείχνουν μείωση 38% τις τελευταίες επτά ημέρες σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο στους αριθμούς που βρέθηκαν θετικοί στον Covid-19.

Άλλα 70.924 επιβεβαιωμένα κρούσματα ανακοινώθηκαν την Κυριακή 17 Ιανουαρίου. Αυτός ο αριθμός δεν περιελάμβανε περιπτώσεις στη Σκωτία.

Τα καταγεγραμμένα κρούσματα της παραλλαγής Δέλτα έως τις 5 Ιανουαρίου ήταν 1,703,576 με τα τελευταία ημερήσια 10,862.

Όσον αφορά την παραλλαγή Όμικρον συνολικά κατεγράφησαν 546,531 κρούσματα με 181,155 τα τελευταία ημερήσια.

Από τη καταγεγραμένη συμπτωματολογία προκύπτει ότι η απώλεια όσφρησης και γεύσης είναι πιο συχνή σε άτομα που βρέθηκαν θετικά στη Δέλτα σε σχέση με αυτά που είχαν Όμικρον.

Το ποσοστό εισαγωγής στο νοσοκομείο των επιβεβαιωμένων με COVID-19 ασθενών στην Αγγλία ήταν 19,03 ανά 100.000 άτομα την εβδομάδα που έληξε στις 9 Ιανουαρίου 2022. Αυτό είναι παρόμοιο με τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν στις αρχές Φεβρουαρίου 2021, όταν το ποσοστό ήταν 18,87 ανά 100.000 άτομα (εβδομάδα που έληξε 7 Φεβρουάριος 2021).

Covid kevin grieve1 unsplash
Kevin Grieve / Unsplash

Σκόπια: Επικρατεί η μετάλλαξη Omicron, με το 68% των κρουσμάτων

Τα τελευταία στοιχεία από το υπουργείο Υγείας των Σκοπίων αφορούν την περίοδο από 3 έως 9 Ιανουαρίου 2022.

Σύμφωνα με αυτά, την εβομάδα από 3 έως 9 Ιανουαρίου 2022 παρατηρήθηκε αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού κατά 51% συγκριτικά με μία εβδομάδα πριν (27 Δεκεμβρίου-2 Ιανουαρίου).

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στη χώρα επικρατεί η μετάλλαξη Όμικρον, με το 68% επί του συνόλου των κρουσμάτων να ανήκουν σε αυτήν.

Κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα παρατηρείται αύξηση κατά 41% και όσον αφορά τον αριθμό των νοσηλευόμενων ατόμων με κορονοϊό σε όλη τη χώρα.

Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή συνολικά νοσηλεύονται 351 ασθενείς με κορονοϊό.

Πηγή: ΕΡΤ

Διαφήμιση