

Τις προτάσεις του Έλληνα πρέσβη στο Λονδίνο, Ιωάννη Ραπτάκη, για τον επαναπατρισμό των Ελγίνειων Μαρμάρων στον τόπο τους, φιλοξένησε η εφημερίδα Daily Telegraph στο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου που έχει ανοίξει από τον Νοέμβρη στη Βρετανία.
Το άρθρο αναφέρεται στις δυνατότητες που δίνει η νέα τεχνολογία για την κατασκευή ενός ακριβούς αντιγράφου των γλυπτών από το Ινστιτούτο Ψηφιακής Αρχαιολογίας (IDA). Ενώ, ο πρέσβης κατέθεσε και την δελεαστική πρόταση ανταλλαγής «πολιτιστικών θησαυρών» μεταξύ των δύο χωρών, σε επίπεδο «δανεισμού».
«Η Ελλάδα είναι πρόθυμη να εξετάσει την ιδέα να επιτρέψει στο Βρετανικό Μουσείο να κατασκευάσει ένα υψηλής ποιότητας μαρμάρινο αντίγραφο, όχι μόνο των Γλυπτών που έχει τώρα, αλλά και όλων των Γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα» αναφέρει στο σχετικό άρθρο ο κ. Ραπτάκης για να επισημάνει και την προαναφερθείσα δελεαστική πρόταση «δανεισμού».
«Η Ελλάδα είναι πρόθυμη να δανείσει στο Βρετανικό Μουσείο πολιτιστικούς θησαυρούς που δεν έχουν εγκαταλείψει ποτέ τη χώρα ως αντάλλαγμα της επιστροφής των Γλυπτών», επισήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Ραπτάκης
🇬🇷 The Elgin Marbles should be returned to Greece now that technology has allowed archaeologists to make a millimetre-perfect replica, the country’s ambassador has said https://t.co/BKFahTi9Kx
— The Telegraph (@Telegraph) January 29, 2022
Το υψηλής ποιότητας μαρμάρινο αντίγραφο
Το ινστιτούτο Ψηφιακής Αρχαιολογίας με έδρα την Οξφόρδη εφαρμόζει μια πρωτοπόρο τεχνική γνωστή ως 3D Machining. Η τεχνική αυτή, με τη βοήθεια της φωτογραμμετρίας, αρχικά δημιουργεί μια ψηφιακή εικόνα.
Στη συνέχεια μια ρομποτική μηχανή χρησιμοποιώντας τις σμίλες με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως ένας γλύπτης χαράζει αντίγραφο του πρωτοτύπου με λεπτομέρεια χιλιοστών.
Το ινστιτούτο θα μπορούσε να προμηθευτεί ογκόλιθους μαρμάρου πανομοιότυπους με εκείνους που χρησιμοποίησε ο γλύπτης Φειδίας και οι τεχνίτες του, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να μοιάζει ακόμη περισσότερο με το πρωτότυπο.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το IDA σκοπεύει να φτιάξει ένα αντίγραφο της μετόπης που απεικονίζει τη μάχη ενός πολεμιστή και ενός Κενταύρου. Το κόστος του είναι περίπου 24.000 ευρώ και θα χρειαστούν τρεις έως έξι μήνες για να ολοκληρωθεί.
Όπως επισημαίνεται, θα δημιουργηθούν δύο αντίγραφα. Το ένα με τις ζημιές που προκλήθηκαν από τότε που για πρώτη φορά φιλοτεχνήθηκε, από τη ρύπανση, τους βανδαλισμούς κτλ και το άλλο όπως ήταν όταν κατασκευάστηκε.
«Η συζήτηση σχετικά με τις νέες τεχνολογίες προκειμένου να δημιουργηθεί ένα αντίγραφο των Γλυπτών υψηλής ποιότητας είναι πολύ χρήσιμη», επεσήμανε στην Daily Telegraph o κ. Ραπτάκης. Τονίζοντας παράλληλα ότι προσθέτει ένα επιπλέον επιχείρημα στην άποψη πως «η βρετανική κυβέρνηση έχει τώρα μια μοναδική ευκαιρία να τερματίσει μια αδικία που βαραίνει όλες τις ελληνικές καρδιές και επιτέλους να επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα».
Όπως επεσήμανε ο κ. Ραπτάκης η συνάντηση με τον αρθρογράφο Σάιμον Μπρούσελς που έγραψε το εν λόγω άρθρο, σε εκδήλωση για τα 200 χρόνια από το θάνατο του ‘Αγγλου λυρικού ποιητή Τζον Κητς, «αν ζούσε σήμερα ο Κητς σίγουρα θα υπερασπιζόταν την ελληνική θέση με πάθος» αναφερόμενος βεβαίως την ελληνική θέση για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Να σημειωθεί ότι την ίδια θέση, αντιγραφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα που φιλοξενούνται στο Βρετανικό Μουσείο και επιστροφής των αυθεντικών στην Ελλάδα, έχουν διατυπώσει στο αμέσως προηγούμενο διάστημα και άλλοι Βρετανοί.