Αρχική COVID-19 Ευρώπη: Επιπτώσεις πανδημίας στην ψυχική υγεία των νέων- Αύξηση αυτοκτονιών, ελλιπής κυβερνητική...

Ευρώπη: Επιπτώσεις πανδημίας στην ψυχική υγεία των νέων- Αύξηση αυτοκτονιών, ελλιπής κυβερνητική πολιτική

0
youth dipres
Εικόνα: UNSPLASH/ Milada Vigerova
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Διπλασιασμό των ποσοστών αυτοκτονίας σε νέους και εφήβους καταγράφει η Ευρώπη, ενώ σύμφωνα με το περιοδικό HORIZON της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  “τα παιδιά και οι έφηβοι μπορεί να έχουν πιο ήπια νόσο σε σύγκριση με τους ενήλικες, ωστόσο δίνουν τον δικό τους αγώνα για την πανδημία. Οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας, το κλείσιμο και τα lockdown επηρεάζουν τη συναισθηματική τους ισορροπία.

Διπλασιασμός ψυχικών διαταραχών

Πολυάριθμες μελέτες παρατήρησαν απότομες αυξήσεις στα ποσοστά κατάθλιψης, άγχους, μοναξιάς και απόπειρες αυτοκτονίας σε νέους.

«Πριν από την πανδημία είχαμε περίπου το 10-20% των παιδιών που έπασχαν από προβλήματα ψυχικής ασθένειας, τα οποία δεν είχαν εξελιχθεί όλα σε αναπηρία», δήλωσε η Δρ Nina Heinrichs, καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης. «Τώρα, από τα τελευταία 2 χρόνια, φαίνεται ότι θα ανέβει στο 20-25%.». Μάλιστα η καθηγήτρια μιλάει για υποεκτίμηση του φαινομένου ψυχολογικών διαταραχών σε νέους, καθώς τις περισσότερες φορές τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα εξωτερικεύουν και δεν είναι εύκολο να γίνουν αντιληπτά, παρά όταν είναι ήδη αργά.

Χαρτογράφηση αυτοκτονικών διαθέσεων

Μία πρώτη χαρτογράφηση των αυτοκτονικών τάσεων των νέων επιχειρεί πρόσφατο δημοσίευμα του Euractiv με στοιχεία που αντλήθηκαν από πολλές χώρες της Ευρώπης. Μάλιστα όπως σημειώνεται σε ορισμένες χώρες, οι εθνικές αρχές υγείας έχουν παράσχει μόνο αποσπασματικές απαντήσεις μέχρι στιγμής.

Ισπανία: Δεύτερη αιτία θανάτου των νέων

Τον Δεκέμβριο, το ισπανικό παράρτημα της Save the Children προειδοποίησε ότι τα προβλήματα ψυχικής υγείας μεταξύ των παιδιών είχαν τριπλασιαστεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με το 3% να αναφέρει σκέψεις αυτοκτονίας.

Η αυτοκτονία είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των ατόμων ηλικίας 15-29 ετών, μια τάση που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία 13 χρόνια. Αυτός ο δημόσιος διάλογος που ακολούθησε οδήγησε στην έγκριση της κυβέρνησης 100 εκατομμυρίων ευρώ για μια νέα στρατηγική ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένης μιας ειδικής τηλεφωνικής γραμμής αυτοκτονίας.

Ο τομέας της ψυχικής υγείας υποφέρει από έλλειψη πόρων, με τους ασθενείς να περιμένουν τουλάχιστον τρεις μήνες και το 35% να περιμένει έως και έξι μήνες για να δει έναν επαγγελματία.

Κροατία: Αύξηση αυτοκτονιών σε νέους

Στην Κροατία, οι αυτοκτονίες παρουσίασαν ελαφρά αύξηση το 2020 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, αλλά σημειώθηκε αύξηση 57,1% στις αυτοκτονίες στην ηλικιακή ομάδα 15-25 ετών. Ωστόσο, αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι άνω των 65 ετών, που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 40% όλων των περιπτώσεων.

Η κυβέρνηση απάντησε προωθώντας τηλεφωνικές υπηρεσίες και συμβουλές μέσω κυβερνητικών ιστοσελίδων. Η ζήτηση από τους εφήβους για πρόσβαση σε υπηρεσίες ήταν αξιοσημείωτη, σύμφωνα με την EURACTIV Κροατίας. Συνολικά, σημειώθηκε αύξηση 20% σε όσους αναζητούν θεραπεία ψυχικής υγείας, με τους νέους να ευθύνονται για τα περισσότερα από τα νέα κρούσματα.

youth dipres1
Εικόνα: UNSPLASH/Tammy Gann

Βουλγαρία: Πλειοψηφία αυτοκτονιών από εφήβους

Στη Βουλγαρία, η κατάσταση είναι ακόμη πιο ανησυχητική. Ενώ συνολικά, ο αριθμός των αυτοκτονιών έχει μειωθεί από το 2013, η συντριπτική πλειοψηφία είναι έφηβοι. Σημειώνεται ότι περίπου 500 άνθρωποι δίνουν τέλος στη ζωή τους κάθε χρόνο, το 70% των οποίων είναι νέοι.

Στην Πολωνία, οι αυτοκτονίες επίσης μειώνονται, αλλά τα κρούσματα μεταξύ παιδιών και εφήβων αυξάνονται. Επιπλέον, η ζήτηση για ψυχιατρική φροντίδα αυξάνεται επίσης, αλλά υπάρχει μόνο ένας ψυχίατρος ανά 20.000 νέους.

Κατά το πρώτο έτος της πανδημίας, η κυβέρνηση διέθεσε το 3,1% του προϋπολογισμού για θεραπεία ψυχικής υγείας. Τον Ιανουάριο του 2021, ο πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki διέθεσε άλλα 48 εκατομμύρια ευρώ για τη θεραπεία ψυχικής υγείας παιδιών και νέων. Αυτό δεν έχει παραδοθεί ακόμη και ακόμη και οι τηλεφωνικές γραμμές αυτοκτονίας χρηματοδοτούνται από ιδιώτες δωρητές.

Η φροντίδα ψυχικής υγείας είναι τεχνικά δωρεάν, αλλά είναι δύσκολη η πρόσβαση, με πολύ μεγάλες αναμονές στην πράξη.

Ιταλία: Ανύπαρκτη πολιτική μέριμνα

Σε Ιταλία , η κυβέρνηση δεν έχει ενημερώσει τα δεδομένα αυτοκτονίας από το 2017. Το 2019, οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν τη δημιουργία ενός παρατηρητηρίου αυτοκτονίας και απόπειρας αυτοκτονίας, αλλά τρία χρόνια μετά, δεν είναι ακόμη λειτουργικό.

Επιπλέον, η κυβέρνηση απέρριψε πρόσφατα μια πρόταση τροποποίησης του προϋπολογισμού εισάγοντας ένα «ψυχολογικό μπόνους» για να βοηθήσει τους ανθρώπους να έχουν πρόσβαση στη θεραπεία, ανέφερε η EURACTIV Ιταλίας. Περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ δεσμεύτηκαν τον Μάιο του 2021 για ευάλωτους πληθυσμούς, συμπεριλαμβανομένων των καρκινοπαθών και των παιδιών, αλλά τα κονδύλια δεν έχουν ακόμη διανεμηθεί.

Ενώ η περίθαλψη ψυχικής υγείας είναι δωρεάν, μόνο το 5% των 130.000 Ιταλών ψυχολόγων εργάζεται σε δημόσιες εγκαταστάσεις. Στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το Τάγμα των Ψυχολόγων έδειξαν ότι το 21% των ασθενών τερμάτισαν την ψυχολογική θεραπεία επειδή δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά και πάνω από το ένα τέταρτο που ήθελε να ξεκινήσει θεραπεία δεν το έκανε, για τον ίδιο λόγο.

Επιπλέον, μια έκθεση από το παιδιατρικό νοσοκομείο Bambino Gesu στη Ρώμη σημείωσε ότι ο αριθμός των νοσηλειών για αυτοκτονία και αυτοτραυματισμό διπλασιάστηκε μεταξύ της ηλικιακής ομάδας 15-24 κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ρουμανία: Αύξηση αυτοκτονικών τάσσεων σε νέους

Στη Ρουμανία, οι αυτοκτονίες μειώνονται γενικά, αλλά οι σκέψεις αυτοκτονίας αυξάνονται μεταξύ των νέων. Τα στοιχεία που αναφέρει η ένωση Happy Minds δείχνουν ότι οι κλήσεις από νέους με σκέψεις αυτοκτονίας αυξήθηκαν από 2% πριν από την πανδημία σε 16% σήμερα.

Όσον αφορά την πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας, είναι περιορισμένες. Υπάρχει μια γραμμή βοήθειας κατά του άγχους και μια γραμμή κατά της αυτοκτονίας που λειτουργεί μόνο τα Σαββατοκύριακα.

youth dipres2
Εικόνα: UNSPLASH/Stefano Pollio

Χώρες που κάνουν τη διαφορά

Η μείωση των συνολικών ποσοστών αυτοκτονιών παρατηρείται και στη Σλοβενία. Όσον αφορά τις αυτοκτονίες νέων, καμία δεν αναφέρθηκε σε άτομα κάτω των 14 ετών το 2020, αλλά παρατηρήθηκε αύξηση στην ηλικιακή ομάδα 15-24 ετών.

Στις πρώτες μέρες της πανδημίας, μια κυβερνητική εκστρατεία ξεκίνησε όταν οι ψυχιατρικές πτέρυγες ανέφεραν αυξανόμενες εισαγωγές. Υπάρχουν επίσης τέσσερις εθνικές γραμμές βοήθειας για όσους έχουν ανάγκη που βοηθούν όλες τις ηλικίες με προβλήματα ψυχικής υγείας και πρόληψη αυτοκτονιών.

Ωστόσο, ενώ η υποστήριξη ψυχικής υγείας είναι δωρεάν, επικρατούν ελλείψεις σε κρεβάτια και προσωπικό, κυρίως σε άτομα που είναι κατάλληλα για να βοηθήσουν τους νέους.

Στη Σλοβακία , ο αριθμός των αυτοκτονιών που αναφέρθηκαν το 2020 ήταν ο χαμηλότερος που έχει καταγραφεί ποτέ, αν και με αύξηση μεταξύ των ατόμων ηλικίας 30-50 ετών. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται εν μέρει στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την παροχή φροντίδας ψυχικής υγείας.

Τον Φεβρουάριο του 2021, η κυβέρνηση δημιούργησε μια επιτροπή ψυχικής υγείας και η μεταρρύθμιση βρίσκεται στα σκαριά. Υπάρχουν κρατικές και ιδιωτικές γραμμές βοήθειας ψυχικής υγείας που προσφέρουν βιντεοκλήσεις ή συνομιλίες  με θεραπευτές.

Όσον αφορά τους νέους, η τηλεφωνική γραμμή της κυβέρνησης ανέφερε πενταπλάσια αύξηση των κλήσεων και των αναφορών για αυτοκτονικές σκέψεις, αν και η τηλεφωνική γραμμή παλεύει να ανταποκριθεί στη ζήτηση.

Στην Τσεχία , το ποσοστό αυτοκτονιών έχει μειωθεί από τη δεκαετία του 1990, αλλά εξακολουθεί να παραμένει πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Αν και η πανδημία δεν φαίνεται  έχει επηρεάσει τα ποσοστά αυτοκτονιών μέχρι στιγμής, ειδικοί προειδοποιηούν ότι αναμένουν να δουν μια καθυστερημένη αύξηση σύντομα.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ξεκίνησαν πολλά έργα για να βοηθήσουν άτομα που πάσχουν από ψυχικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων δωρεάν διαδικτυακών υπηρεσιών ειδικών ή διαδικτυακών σεμιναρίων για την ψυχική υγεία.

Εν τω μεταξύ, στη Σερβία , οι αρχές δεν ανέφεραν αύξηση των αυτοκτονιών και κανένα πρόβλημα με την παροχή περίθαλψης σε όσους τη χρειάζονται.

Τον Μάρτιο του 2020, η Κλινική Ψυχιατρικών Νόσων Δρ Λάζα Λαζάρεβιτς και το Υπουργείο Υγείας άνοιξαν εθνικές τηλεφωνικές γραμμές για δωρεάν παροχή. ψυχοκοινωνική υποστήριξη και βοήθεια για την πρόληψη της αυτοκτονίας σε όλους τους πολίτες.

Στη Φινλανδία , η πανδημία δεν δημιούργησε άνοδο στις περιπτώσεις αυτοκτονιών, οι οποίες μειώνονται από το 1990, όταν 1512 άνθρωποι αυτοκτόνησαν. Ενώ επί του παρόντος αποτελούν το 1% των θανάτων, όπως και άλλες χώρες, τα ποσοστά μεταξύ των νέων 15-24 ετών αντιπροσωπεύουν το ένα τέταρτο όλων των περιπτώσεων αυτοκτονίας.

Στην αρχή της πανδημίας, οι αρχές ανακοίνωσαν μια στρατηγική ψυχικής υγείας που επικεντρώνεται στην υποστήριξη της ψυχικής υγείας των νέων, στις εκτενείς υπηρεσίες και στα δικαιώματα ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένης της προβολής των μέσων ενημέρωσης.

Η χώρα διαθέτει συνολικά 18 γραμμές βοήθειας ψυχικής υγείας, η καθεμία με συγκεκριμένες ειδικότητες. Ένας οργανισμός, ο Mieli, είπε ότι έχουν παρατηρήσει περισσότερους αυτοκαταστροφικούς τόνους από νεαρές γυναίκες καθώς και ζητήματα σχέσεων από την αρχή της πανδημίας. Επιπλέον, ο αριθμός των κλήσεων αυξήθηκε κατά ένα τρίτο σε 309.000 και αυτές που έγιναν από άτομα κάτω των 30 ετών διπλασιάστηκαν σε 10.000.

Όπως αλλού, οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας είναι δωρεάν αλλά μαστίζονται από μεγάλες λίστες αναμονής. Στη συνέχεια, οι ασθενείς απευθύνονται σε ΜΚΟ και στον ιδιωτικό τομέα με την ελπίδα βοήθειας.

Με πληροφορίες από ec.europe.com και euractiv.com

Διαφήμιση