Αρχική Ανακύκλωση Επίσημη πρεμιέρα σήμερα για την παραγωγή βιοπλαστικού στην Κρήτη

Επίσημη πρεμιέρα σήμερα για την παραγωγή βιοπλαστικού στην Κρήτη

0
bioplastic sasha pestano unsplash
Bioplastic ΕΙΚΟΝΑ: Sasha Pestano / Unsplash
Διαφήμιση

«Ημέρα ανοιχτής λειτουργίας» της νέας, πιλοτικής μονάδας παραγωγής βιοπλαστικού έχει οριστεί η σημερινή Δευτέρα 24 Ιανουαρίου που θα πραγματοποιηθεί στις 11:30 π.μ.  σε χώρο της ΔΕΥΑ Ηράκλειου, από τον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείριση Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ).

Η εκδήλωση αυτή σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας κοινής δράσης ολοκληρωμένης διαχείρισης των βιοαποβλήτων που παράγονται σε μεγάλες μονάδες εστίασης, όπως μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και φοιτητικά εστιατόρια, η οποία υλοποιείται στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Έργου A2UFood «Αποφευκτέα και μη τροφικά υπολείμματα: Μια ολιστική προσέγγιση διαχείρισης για αστικές περιοχές».

Α2UFood Videos

Επικεφαλής εταίρος του A2UFood είναι ο Δήμος Ηρακλείου και εταίροι του έργου αποτελούν ο ΕΣΔΑΚ, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, η εταιρία Enviroplan Α.Ε., καθώς και το Πανεπιστήμιο της Στουτγκάρδης.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του Α2UFood ανέρχεται σε 3.912.948,75 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από την Πρωτοβουλία Αστικών Καινοτόμων Δράσεων (UIA) μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

H πιλοτική μονάδα παραγωγής βιοπλαστικού

Σκοπός του έργου Α2UFood είναι ένα ολιστικό σύστηµα διαχείρισης αποβλήτων, µε επίκεντρο τον τοµέα της φιλοξενίας (ξενοδοχεία και εστιατόρια). Στο σύστηµα αυτό περιλαµβάνονται όλες οι πτυχές της φιλοσοφίας reduce-reuse-recycle, δηλαδή η µείωση των αξιοποιήσιµων αποβλήτων, η χρήση του αποφεύξιμου µέρους τους ως πρώτες ύλες και η κατάλληλη τελική διάθεση/διαχείριση του αναπόφευκτου µέρους τους.

H αξιοποίηση της καινοτόμου διεργασίας θα επιτρέπει την ασφαλή μετατροπή προδιαλεγμένου οργανικού κλάσματος (τροφικά υπολείμματα) από επιλεγμένα κέντρα παραγωγής (ξενοδοχεία, κέντρα εστίασης και κέτερινγκ) σε βιοπλαστικό.

Το νέο σύστημα ανακύκλωσης των αστικών αποβλήτων τροφίμων θα συνδυάζει τις βιολογικές (ζύμωση) και τις χημικές διεργασίες για την παραγωγή βιοαποδομήσιμων πλαστικών πολυ-L-λακτιδίου (PLLA) υψηλής ποιότητας (βιοπλαστικό).

Για τον σκοπό αυτόν θα λειτουργήσει η πιλοτική μονάδα παραγωγής βιοπλαστικού µε χρήση του αναπόφευκτου µέρους των τροφικών αποβλήτων, για τη δυνατότητα παραγωγής κοµποστοποιήσιµων σάκων.

 

Διαφήμιση