Αρχική Ειδήσεις Δισεκατομμύρια επενδύσεις σε αιολικά πάρκα με πλωτά θεμέλια βάσης

Δισεκατομμύρια επενδύσεις σε αιολικά πάρκα με πλωτά θεμέλια βάσης

0
ape plwtes anemogenitries
Διαφήμιση

Η μεγαλύτερη δημοπρασία στον κόσμο για πλωτούς σταθμούς αιολικής ενέργειας  στα ανοικτά των ακτών της Σκωτίας, πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες, έναντι σχεδόν μισού δισ ευρώ. Οι πλειοδότες Shell, Iberdrola, Vattenfall, Orsted και Baywa, εξασφάλισαν τα δικαιώματα κατασκευής των λεγόμενων «πλωτών υπεράκτιων» εργοστασίων, με επενδύσεις που θα αγγίξουν διψήφιο ποσό δισεκατομμυρίων.

Τα μισά δικαιώματα βυθού 25 GW θα χρησιμοποιήσουν τεχνολογία τουρμπίνας «πλωτής» τεχνολογίας για πρώτη φορά σε μεγάλη κλίμακα.

Στην πραγματικότητα, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει επενδύσεις σε νέου τύπου πλατφόρμες ανέμου. Η συντριπτική πλειονότητα των ανεμογεννητριών στη θάλασσα θα αποτελείται από χαλύβδινους σωλήνες πλάτους δέκα μέτρων, στηριγμένους στον βυθό της θάλασσας με βάρος 1.600 τόνων. Τα «XXL monopiles», όπως τα λένε στην τεχνική ορολογία.

Συμμαχία Γιγάντων

Το συνδυασμένο χαρτοφυλάκιο της ScottishPower και της Shell περιλαμβάνει περισσότερα από 2 GW επιχειρησιακής υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, περισσότερα από 11 GW υπεράκτιων αιολικών εγκαταστάσεων υπό ανάπτυξη και επιπλέον περισσότερα από 700 MW πλωτής αιολικής ενέργειας σε διάφορα στάδια ανάπτυξης.

Η ScottishPower έχει ήδη σημαντική εμπειρία στην κατασκευή και λειτουργία υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Μόλις ολοκλήρωσε τη ναυαρχίδα του αιολικού πάρκου East Anglia ONE το 2020 και φιλοδοξεί να αναπτύξει το East Anglia Hub 6,5 δισ λιρών 3,1 GW, τρία ξεχωριστά έργα αιολικών πάρκων στα ανοιχτά της ακτής του Σάφολκ.

Η κυβέρνηση της Σκωτίας απένειμε δικαιώματα ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών έργων 25 GW, υπερδιπλάσια από την υπάρχουσα υπεράκτια αιολική δυναμικότητα του Ηνωμένου Βασιλείου, σε μια από τις μεγαλύτερες δημοπρασίες του είδους της στον κόσμο.

Περισσότερα από τα μισά έργα, συνολικής ισχύος 13 GW, θα χρησιμοποιούν «πλωτές» ανεμογεννήτριες. Ενώ, το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί ήδη να παράγει περίπου 10 GW ηλεκτρικής ενέργειας από υπάρχοντα υπεράκτια αιολικά πάρκα και άλλα έργα που βρίσκονται ήδη υπό ανάπτυξη θα επεκτείνουν περαιτέρω αυτή την ικανότητα.

Το 2020, το Ηνωμένο Βασίλειο έθεσε στόχο 40 GW μέχρι το τέλος της δεκαετίας ως μέρος του στόχου του για καθαρές μηδενικές εκπομπές για το 2050. Το αποτέλεσμα της δημοπρασίας θα επιτρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο να υπερβεί τον στόχο των 40 GW έως το 2030, σύμφωνα με τον εμπορικό οργανισμό του κλάδου.

Τα έργα, με εκτιμώμενη κατασκευαστική αξία έως 50 δισ. λίρες συνολικά, θα κατασκευαστούν σε διάφορες τοποθεσίες στα ανοικτά της Σκωτίας την επόμενη δεκαετία και θα βοηθήσουν το Ηνωμένο Βασίλειο να διατηρήσει τη θέση του ως ένας από τους παγκόσμιους ηγέτες στην υπεράκτια παραγωγή αιολικής ενέργειας. Πολλές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, έχουν προσδιορίσει τη θαλάσσια αιολική ενέργεια ως κλειδί για την επίτευξη των κλιματικών στόχων.

Η δημοπρασία, η πρώτη από τότε που η διαχείριση των δικαιωμάτων υπεράκτιας αιολικής ενέργειας ανατέθηκε από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου στη Σκωτία το 2017, προσέλκυσε περισσότερες από 70 προσφορές.

Η ScottishPower και η Shell υποστηρίζουν το Ηνωμένο Βασίλειο να επιτύχει τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού και τους φιλόδοξους στόχους της Σκωτίας και του Ηνωμένου Βασιλείου για καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2045 και το 2050 αντίστοιχα.

ScottishPower

Η ScottishPower είναι μέρος του Ομίλου Iberdrola, ενός παγκόσμιου ενεργειακού ηγέτη, του νούμερο ένα παραγωγού αιολικής ενέργειας. Υπεύθυνη για την πρόοδο των έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Iberdrola στο Ηνωμένο Βασίλειο, η ScottishPower διαχειρίζεται επίσης την ανάπτυξη, την κατασκευή και τη λειτουργία υπεράκτιων αιολικών πάρκων σε όλο τον κόσμο και αυτή τη στιγμή διαθέτει πάνω από 40 λειτουργικές εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων που παράγουν περισσότερα από 2,5 GW ανανεώσιμης ενέργειας.

Η ScottishPower είναι Κύριος εταίρος για τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή COP26Αναπτύσσει ένα ενεργειακό μοντέλο που θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για την επίτευξη των κορυφαίων στόχων του Ηνωμένου Βασιλείου για την κλιματική αλλαγή και επενδύει συνολικά 10 δισ λίρες μεταξύ 2020-2025 στην υποδομή παραγωγής καθαρής ενέργειας και δικτύων που απαιτούνται για να βοηθήσει το Ηνωμένο Βασίλειο να απελευθερώσει τον άνθρακα και φτάσουν τις καθαρές μηδενικές εκπομπές.

Η Iberdrola είναι παγκόσμιος ηγέτης στην ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, με χαρτοφυλάκιο επιχειρησιακής δυναμικότητας και ανάπτυξη πρώιμου σταδίου περίπου 35 GW στο Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Πολωνία, Σουηδία, Νορβηγία, Ταϊβάν, Ιαπωνία, Κορέα και Βραζιλία. Εστιασμένη σε χώρες με φιλόδοξους στόχους, η εταιρεία αναμένει να έχει 18 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας σε λειτουργία μέχρι το 2030.

Στην Ευρώπη, η Iberdrola βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της υπεράκτιας αγοράς αιολικής ενέργειας με 1.300 MW επιχειρησιακής ισχύος στη Γερμανία (Wikinger) και στο Ηνωμένο Βασίλειο (East Anglia ONE και West of Duddon Sands) και σχεδόν 1.000 MW που έρχονται σύντομα στη Γερμανία (Baltic Eagle) και Γαλλία (St. Brieuc).

Στις ΗΠΑ, η Iberdrola είναι ο ηγέτης της βορειοαμερικανικής αγοράς στην υπεράκτια αιολική ενέργεια, με έργα 4.900 MW στο χαρτοφυλάκιό της. Αυτό περιλαμβάνει το πρώτο υπεράκτιο αιολικό έργο εμπορικής κλίμακας στη χώρα, το Vineyard Wind ισχύος 800 MW, στα ανοικτά των ακτών της Μασαχουσέτης.

Έχοντας ήδη επενδύσει 120 δισ. δολάρια τα τελευταία είκοσι χρόνια, η Iberdrola ξεκίνησε πρόσφατα ένα επενδυτικό σχέδιο ρεκόρ 150 δισ ευρώ για την επόμενη δεκαετία, σχεδόν 75 δισ έως το 2025.

Η Shel

Η Shell αναπτύσσει ήδη πλωτά αιολικά έργα στην Ιρλανδία, τη Γαλλία, τη Νορβηγία και τη Νότια Κορέα. Το 2021, υπέγραψε συμφωνία με την Simply Blue Group για την απόκτηση πλειοψηφικού μεριδίου της επιχείρησης Western Star, η οποία στοχεύει στην κατασκευή ενός πλωτού αιολικού πάρκου στα ανοιχτά της ακτής Clare της Ιρλανδίας. Παρόμοια συμφωνία εκκρεμεί και για την ανάπτυξη του πλωτού αιολικού έργου Emerald στα ανοιχτά της νότιας ακτής της Ιρλανδίας.

Η Shell είναι βασικός μέτοχος της TetraSpar (συμμετοχή της Shell 46,2%), η οποία αναπτύσσει ένα καινοτόμο έργο επίδειξης πλωτών ανέμων στα ανοικτά των ακτών της Νορβηγίας. Απόκτησε την EOLFI, μια γαλλική εταιρεία ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που ειδικεύεται στην πλωτή αιολική ενέργεια. Επίσης, αναπτύσσει μία πλωτή εξέδρα με την CoensHexicon που θα μπορούσε να φέρει 1,4 GW αιολικής ενέργειας στη Νότια Κορέα.

 

 

Διαφήμιση