Αρχική COVID-19 Covid-19: Σε εντυπωσιακά υψηλά οι σκληροί δείκτες – Τι λένε οι επιστήμονες

Covid-19: Σε εντυπωσιακά υψηλά οι σκληροί δείκτες – Τι λένε οι επιστήμονες

0
Covid kevin grieve unsplash
Covid-19 Kevin Grieve / Unsplash
Διαφήμιση

Στο μικροσκόπιο της επιστημονικής κοινότητας της χώρας μπαίνει η επιδημιολογική εικόνα των τελευταίων ημερών, διαπιστώνοντας ότι «Η πανδημία είναι εδώ» και δεν διαφαίνεται η όποια αποκλιμάκωση της έξαρσης μεταδοτικότητας της Covid πριν από τα μέσα Φεβρουαρίου.

Ο καθηγητής πνευμονολογίας Ηρακλής Τσαγκάρης, θεωρεί αναμενόμενη την κορύφωση των σκληρών δεικτών της πανδημίας, καθώς η εμβολιαστική κάλυψη της χώρας είναι ελλιπής. Ενώ, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαϊδης, τονίζει «Η πανδημία είναι εδώ» επισημαίνοντας ότι στα τεστ δεν αποτυπώνεται το σύνολο των λοιμώξεων.

Αποκλιμάκωση δεικτών Ελλάδα και Ευρώπη

«Περιμένουμε αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών μετά τις 15 Φεβρουαρίου» σχολιάζει στην κρατική τηλεόραση ο κ. Τσαγκάρης. «Οι σκληροί δείκτες είναι όντως σε εντυπωσιακά υψηλά επίπεδα. Χθες στο Βέλγιο, με τον ίδιο πληθυσμό, πέθαναν 28 άνθρωποι. Στην Ιταλία, με εξαπλάσιο πληθυσμό έχει μόνο διπλάσιο αριθμό διασωληνωμένων» ανέφερε.

Όπως εξήγησε, αυτό συμβαίνει γιατί «η έκταση της πανδημίας έχει ξεπεράσει κάποια όρια, οι επιδόσεις του συστήματος είναι γνωστές και γιατί η εμβολιαστική μας κάλυψη είναι ελλιπής. Ο συνδυασμός των πραγμάτων αποτυπώνεται στους σκληρούς δείκτες. Είναι εξαιρετικά αισιόδοξη πρόβλεψη ότι το σύστημα υγείας μας είναι καλύτερο από των υπολοίπων χωρών».

Η «γεωμετρία» των δεικτών

Από την πλευρά του ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαϊδης, στεκόμενος στην εικόνα από τις αναλύσεις των λυμάτων της προηγούμενης εβδομάδας, που επιβλέπει ο ΕΟΔΥ, παρατηρεί μια σχετική μείωση του ιιού φορτίου. «Στην Αττική η μείωση ήταν της τάξης του -47%, ωστόσο, το ιικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με προηγούμενα κύματα της πανδημίας» σχολιάζει.

Όπως δήλωσε στα τεστ δεν αποτυπώνεται το σύνολο των λοιμώξεων γιατί πάρα πολλοί, όντας εμβολιασμένοι, περνάνε τη νόσο ασυμπτωματικά.

Οι δυσάρεστες διαπιστώσεις

«Βλέπουμε μια σταθεροποίηση στον αριθμό των κρουσμάτων. Σύμφωνα με τα τεστ, η θετικότητα είναι ακόμα σε υψηλό επίπεδο, σε ποσοστό 5,8%. Έχει μειωθεί σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, αλλά παραμένει σε υψηλό επίπεδο. Η πανδημία είναι εδώ σε μεγάλη διασπορά», τόνισε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας.

Έκανε μάλιστα την πρόβλεψη ότι το επόμενο διάστημα, λόγω και των περιβαλλοντικών συνθηκών, θα αυξηθούν τα κρούσματα.

«Δεν είναι η ώρα να χαλαρώσουμε. Το δίμηνο Φεβρουάριος – Μάρτιος είναι ένα διάστημα με έξαρση λοιμώξεων και να προκύψει ένα κύμα από τη διασπορά του ιού. Μετά την άνοιξη ενδέχεται η μεγάλη αποκλιμάκωση», ανέφερε ο κ. Θωμαϊδης.

Σύμφωνα με τον κ. Τσαγκάρη η πίεση στο ΕΣΥ είναι τέτοια που σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να μεταφέρουμε ένα μήνυμα εφυσηχασμού στην κοινωνία.

 

Διαφήμιση