Αρχική Ειδήσεις Koκτέιλ φαρμάκων αναγεννά ακρωτηριασμένα πόδια… βατράχων

Koκτέιλ φαρμάκων αναγεννά ακρωτηριασμένα πόδια… βατράχων

0
Science frog
Διαφήμιση

Ένα βήμα πιο κοντά στην ενεργοποίηση μιας επαναστατικής μεθόδου αναπλήρωσης μελών σώματος, με κοκτέιλ αντιθρομβωτικών φαρμάκων, έρχονται αμερικανοί ερευνητές. Με το νέο αντιαιμοπεταλιακό φάρμακο, κατάφεραν να αναγεννήσουν σχεδόν πλήρως πόδια βατράχων, που είχαν προηγουμένως ακρωτηριαστεί.

«Δεν ήταν τέλεια αισθητικά, αλλά ήταν πολύ καλά πόδια», σχολίασαν χαρακτηριστικά στο περιοδικό Science Advances.

Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι μέχρι το 2050, περίπου 3,6 εκατ Αμερικανοί θα ζουν με την απώλεια ενός μέλους του σώματός τους. Ενώ τεχνολογίες όπως η προσθετική έχουν προχωρήσει, οι γιατροί εξακολουθούν να μην μπορούν να προκαλέσουν αναγέννηση των ανθρώπινων άκρων.

Χάρη στο «κοκτέιλ» των πέντε φαρμάκων, ορόσημο στον στόχο της αναγεννητικής ιατρικής σε ανθρώπους, μπορούν προς το παρόν μερικά ζώα, όπως οι σαλαμάνδρες, οι κάβουρες και κάποιες σαύρες, να αναγεννούν ένα κομμένο άκρο ή ακόμη και όλο το σώμα τους.

Οι άνθρωποι έχουν απλώς την ικανότητα να επουλώνουν τα τραύματα τους με την αναγέννηση νέων ιστών, ενώ μόνο το ανθρώπινο ήπαρ μπορεί να αναγεννηθεί πλήρως ακόμη κι αν χάσει το 50% του μεγέθους του.

Η προοπτική της φυσικής αναγέννησης και όχι της αντικατάστασης με κάποιο προσθετικό άκρο, αποτελεί σήμερα ένα μακρινό όνειρο για εκατομμύρια ασθενείς που έχουν χάσει τα άνω ή τα κάτω άκρα τους λόγω τραυματισμού, διαβήτη ή άλλης αιτίας.

Science

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Χάρβαρντ και Ταφτς, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Νιρόσα Μουρουγκάν του δεύτερου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Science Advances, πέτυχαν να πυροδοτήσουν τη φυσική αναγέννηση στα κομμένα πόδια των βατράχων, χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό φαρμάκων και μια γέλη πρωτεΐνης που περιέχονταν σε έναν βιοαντιδραστήρα από σιλικόνη (BioDome), ο οποίος είχε προσαρτηθεί επί μόνο 24 ώρες στη ρίζα των κομμένων άκρων των ζώων (τα οποία δυστυχώς είχαν προηγουμένως ακρωτηριαστεί επί σκοπού).

Διαβάστε επίσης:  Νέο ένζυμο διασπά σε χρόνο ρεκόρ το πλαστικό

Το «κοκτέιλ» των φαρμάκων -καθένα από τα οποία επιτελούσε διαφορετικό βιολογικό ρόλο- έθεσε σε εφαρμογή μια διαδικασία διάρκειας 18 μηνών που είχε ως αποτέλεσμα την αναγέννηση ενός λειτουργικού σχεδόν ολοκληρωμένου άκρου, μέσα από την ανάπτυξη νέων νεύρων, αιμοφόρων αγγείων και μυών.

Τα νέα άκρα των βατράχων είχαν δομή οστών παρόμοια με τα φυσικά άκρα, ενώ αρκετά δάχτυλα αναπτύχθηκαν από το τέλος των ποδιών. Τα ζώα μπορούσαν να χρησιμοποιούν τα αναγεννημένα άκρα τους για να κολυμπούν στο νερό και γενικά να κινούνται όπως ένας φυσιολογικός βάτραχος.

Science frog

«Είναι συναρπαστικό να βλέπουμε ότι τα φάρμακα βοήθησαν να δημιουργηθεί ένα σχεδόν πλήρες άκρο. Το γεγονός ότι χρειάστηκε μόνο μια σύντομη εφαρμογή των φαρμάκων, προκειμένου να τεθεί σε κίνηση η πολύμηνη διαδικασία της αναγέννησης, δείχνει ότι οι βάτραχοι και ίσως άλλα ζώα έχουν λανθάνουσες αναγεννητικές ικανότητες που μπορούν να πυροδοτηθούν, ώστε να ενεργοποιηθούν», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Νιρόσα Μουρουγκάν.

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροCovid-19: Σε εντυπωσιακά υψηλά οι σκληροί δείκτες – Τι λένε οι επιστήμονες
Επόμενο άρθροΑύριο η συζήτηση της «πρότασης μομφής» – Ποια κόμματα τάσσονται υπέρ