Την δύσκολη εξίσωση της έξαρσης των κρουσμάτων της Όμικρον, υπό το πρίσμα της προστασίας της μαθητικής κοινότητας από τις επιπτώσεις του επιβεβλημένου συγχωτισμού στις σχολικές δομές, επιχείρησε να λύσει η κυβέρνηση εξετάζοντας τις εισηγήσεις της Επιτροπής αλλά και τις πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών για το φλέγον ζήτημα ανοίγματος των σχολείων.
Οι βασικοί λόγοι για τους οποίους, με βάση και την εισήγηση της Επιτροπής, η Κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξουν τα σχολεία την Δευτέρα ήταν οι εξής:
- Πρώτα απ’ όλα, τα χαρακτηριστικά της μετάλλαξης. Ξέρουμε ότι μεταδίδεται πάρα πολύ γρήγορα, προφανώς επωάζεται γρήγορα, για αυτό και έχουμε έκρηξη κρουσμάτων. Χωρίς όμως να φέρνει αντίστοιχες νοσηλείες, κυρίως στις ηλικίες των παιδιών και τους εμβολιασμένους. Αυτό μπορούμε να το πούμε πλέον με πολύ μεγάλη ασφάλεια, με βάση και τα δεδομένα από το εξωτερικό και από την Ελλάδα.
- Δεύτερον, ξέρουμε -και από την προηγούμενη εμπειρία- ότι τα παιδιά -κατά τεκμήριο- στο σχολικό περιβάλλον είναι πολύ πιο προστατευμένα από ό,τι είναι εκτός. Φορούν τις μάσκες τους και κυρίως ελέγχονται παρά πολύ τακτικά και πυκνά, όπως θα ελέγχονται το επόμενο διάστημα. Αυτό ήταν ένα πρωτόκολλο και μια μέθοδος που δούλεψε το προηγούμενο διάστημα και μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι στο σχολικό περιβάλλον τα παιδιά είναι πιο προστατευμένα από ό,τι εκτός.
- Το τρίτο είναι η εμπειρία που έχουμε από τις ευρωπαϊκές χώρες. Δεν υπάρχει χώρα στην Ευρώπη, αυτή τη στιγμή, που να καθυστερεί περαιτέρω το άνοιγμα των σχολείων. Το βλέπουμε στην Αγγλία, στη Γερμανία , στη Γαλλία , στην Ολλανδία. Τα σχολεία ανοίγουν με πολύ περισσότερες χιλιάδες κρούσματα.
Διενέργεια self test
Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, έως και το Σάββατο 8 Ιανουαρίου θα μπορούν οι μαθητές όλων των βαθμίδων, εμβολιασμένοι και μη, καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί, να προμηθεύονται πέντε δωρεάν self test από τα φαρμακεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των δυο πρώτων εβδομάδων επαναλειτουργίας των σχολείων, δηλαδή από 10 Ιανουαρίου έως και 21 Ιανουαρίου 2022. Σημειώνεται ότι:
- Το self-test πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση κάθε Τρίτη και Παρασκευή στο σχολείο, ενώ για την πρώτη εβδομάδα (10-15/1) το self- test θα πραγματοποιηθεί έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση της Δευτέρας (10/1), της Τρίτης (11/1) και της Παρασκευής (14/1).
- Ο προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο κορωνοϊό μέσω αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self test) είναι υποχρεωτικός για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, εμβολιασμένους και μη, καθώς και για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.
- Βεβαίωση αρνητικού self test οφείλουν να φέρουν όλοι οι μαθητές από 4 έως 18 ετών καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί.
Πως ανοίγουν τα σχολεία στην Ευρώπη
Σε κουίζ για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η ισορροπία της αξίας της εκπαίδευσης, με την προστασία της υγείας των παιδιών και τον έλεγχο του ιού σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Οι κυβερνήσεις επιλέγουν να ανοίξουν ξανά τα σχολεία μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, καθώς οι λοιμώξεις από τον Covid-19 σημείωσαν νέα ρεκόρ και ασκούν πιέσεις στα νοσοκομεία.
Η Ολλανδία και η Ελλάδα ήταν μεταξύ των χωρών που ανακοίνωσαν πρώτες ότι τα σχολεία θα ανοίξουν ξανά τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, όπως είχε προγραμματιστεί.
Η Ιταλία επέλεξε επίσης να μην παρατείνει τις σχολικές διακοπές και το υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε για να εξετάσει τις νέες οδηγίες. Οι μάσκες υψηλού φιλτραρίσματος του αέρα, τύπου FFP2, κρίθηκαν υποχρεωτικές και πρόκειται να διανεμηθούν στα σχολεία της γείτονος από τη Δευτέρα. Οι τιμές στα φαρμακεία καθορίστηκαν στα 75 σεντς η μάσκα.
Οι μάσκες είναι υποχρεωτικές για καθηγητές και μαθητές και στην Αυστρία, με τις FFP2 να θεωρούνται υποχρεωτικές μόνο για άτομα άνω των 16 ετών. Επίσης, θα διενεργούνται έλεγχοι Covid στα σχολεία τρεις φορές την εβδομάδα, με τουλάχιστον έναν από αυτούς να είναι με τεστ PCR.
Οι Βέλγοι δίνουν μεγάλη έμφαση στον καλό εξαερισμό των αιθουσών διδασκαλίας. Εγκρίθηκε χρηματοδότηση όλων των σχολικών μονάδων για προμήθεια συσκευών παρακολούθησης του διοξειδίου του άνθρακα, καθώς και για διενέργεια αυτοδιαγνωστικών ελέγχων Covid.
«Η μέγιστη ροή αέρα και ο εξαερισμός παραμένουν μία από τις πιο σημαντικές προφυλάξεις», αναφέρεται στη συμβουλή των περιφερειακών φλαμανδικών αρχών, ενώ η Βαλλονία ορίζει ότι τα σχολεία πρέπει «να κρατούν τα παράθυρα μισάνοιχτα κατά τη διάρκεια των μαθημάτων και να τα ανοίγουν πλήρως στα διαλείμματα». Όλα τα παιδιά και το προσωπικό πρέπει να φορούν μάσκες ανά πάσα στιγμή στη Βαλονία, ενώ τα μαθήματα αναστέλλονται εάν δύο μαθητές βγουν θετικοί σε μια εβδομάδα.
Στην Ισπανία, όπου ορισμένα σωματεία δασκάλων είχαν απειλήσει με διαμαρτυρίες εάν τα σχολεία δεν ανοίξουν ξανά, η προσωπική διδασκαλία συνεχίζεται πλήρως τη Δευτέρα με υποχρεωτικές μάσκες για όλους τους μαθητές, ηλικίας 6 και άνω.
Ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα ζητήματα ήταν οι 10ήμερες καραντίνες για ολόκληρες τάξεις εάν εντοπιστεί ένα θετικό κρούσμα, αλλά η κυβέρνηση έχει προβλέψει ότι το 90% των παιδιών ηλικίας 5έως 11 ετών θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι το τέλος του μήνα.
Στη Γαλλία, υπήρξε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση, καθώς οι νέοι κανόνες για τα σχολεία κυκλοφόρησαν λίγες ώρες πριν οι μαθητές επρόκειτο να επιστρέψουν στην τάξη. Με τις λοιμώξεις από τον Covid-19 να σημειώνουν εντυπωσιακά νέα ρεκόρ καθημερινά, τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών απείλησαν να απεργήσουν λόγω της αποτυχίας να τους παρασχεθούν χειρουργικές μάσκες ή μάσκες FFP2.
Επιστολή από ειδικούς σε θέματα υγείας προς τον υπουργό Υγείας Olivier Véran έκανε έκκληση για καθυστέρηση έναρξης των σχολείων και αυξημένα μέτρα αερισμού, αλλά η κυβέρνηση επέμεινε ότι οι νέοι κανόνες απομόνωσης επαφής που κάνουν διάκριση μεταξύ εμβολιασμένων και μη, θα προστατεύουν το προσωπικό και τους μαθητές.