Αρχική COVID-19 Covid-19: Αποφασίστηκε παράταση των περιοριστικών μέτρων

Covid-19: Αποφασίστηκε παράταση των περιοριστικών μέτρων

0
perioristika metra Covid celine ylmz unsplash
Celine Ylmz / Unsplash
Διαφήμιση

Την παράταση των μέτρων περιορισμού διάδοσης της Covid-19 ανακοίνωσε πριν λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, μετά από εισήγηση της Επιτροπή των Ειδικών, προκειμένου να δοθεί χρόνος και να υπάρξει πιο σαφής εικόνα για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ανακοίνωση την κατά μία βδομάδα παράταση της ισχύος των μέτρων περιορισμού, έως τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου, εκτιμώντας ότι δεν είμαστε μακριά από την άρση αυτών.

Η εικόνα των «σκληρών δεικτών»

Οι εισαγωγές στις ΜΕΘ και οι θάνατοι δεν άφησαν περιθώρια για χαλάρωση των μέτρων σε εστίαση και διασκέδαση. Η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει κρίσιμο κριτήριο εφαρμογή των μέτρων προστασίας.

Όπως παραδεχτηκε ο κ.Οικονόμου, στις περισσότερες περιοχές της χώρας έχει επικρατήσει η παραλλαγή Όμικρον. Αναφορικά ωστόσο με τον αριθμό των κρουσμάτων και τις νοσηλείες, φαίνεται ότι η παραλλαγή Δέλτα «παραμένει» σε ίδιο ποσοστό.

Οι επιστήμονες αξιολογούν θετικά την πτώση των νέων μολύνσεων, με κάποιους εξ αυτών μάλιστα, να κάνουν λόγο για αποκλιμάκωση που έχει ξεκινήσει από τις αρχές του έτους και θα φανεί σταδιακά.

Σημειώνεται ότι για την εβδομάδα 10-16 Ιανουαρίου, το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών ήταν 36.300, αποτελώντας το 25% στο σύνολο των κρουσμάτων covid-19.

Τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν στις 31/1 το πιθανότερο ως προς την επαναφορά της μουσικής στην εστίαση, αλλά και στο τι θα ισχύσει με το ωράριο λειτουργίας στην εστίαση και στα κέντρα διασκέδασης.

Τα μέτρα που παραμένουν σε ισχύ

  • Τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης λειτουργούν έως τις 12:00 τα μεσάνυχτα χωρίς μουσική, 6 άτομα ανά τραπέζι, όχι όρθιοι και μετρική απόσταση στα τραπεζοκαθίσματα.
  • Η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95) ή διπλής είναι υποχρεωτική στα σούπερ μάρκετ, στα ΜΜΜ και όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως και από τους εργαζόμενους στην εστίαση.
  • Εφαρμογή τηλεργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο, ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.
  • Επισκεπτήριο σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και νοσοκομεία μόνο με PCR test 48 ωρών, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύεται η είσοδος σε ιατρικούς επισκέπτες.
Διαφήμιση