Αρχική Καταστροφές Χωρίς «Ελπίδα» ακόμη και κεντρικά νοσοκομεία της Αττικής

Χωρίς «Ελπίδα» ακόμη και κεντρικά νοσοκομεία της Αττικής

0
kat
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Νοσοκομεία χωρίς ρεύμα, ασθενείς χωρίς φαγητό, χωρίς θέρμανση, υγειονομικοί εγκλωβισμένοι σε κεντρικά νοσοκομεία της Αθήνας λόγω… “ΕΛΠΙΔΑΣ”. Εικόνες τραγωδίας μιας τριτοκοσμικής χώρας επικρατούν όχι μόνο στους δρόμους της πρωτεύουσας, αλλά και στα νοσοκομεία της Αθήνας. Οι διακοπές ρεύματος και η υψηλή χιονόπτωση όχι μόνο εγκλώβισε προσωπικό στα νοσοκομεία αλλά ακόμη και άνθρωποι που είχαν ανάγκη να πάνε στα νοσοκομεία δεν είχαν δυνατότητα πρόσβασης. Ασθενείς έμειναν χωρίς ρεύμα και χωρίς φαγητό στο νοσοκομείο Σωτηρία, μία ανάσα από το κέντρο της πρωτεύουσας.

Παρά τις συνεχείς είναι οι συσκέψεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας  με τους διοικητές των υγειονομικών περιφερειών και του προέδρου του ΕΚΑΒ προκειμένου να ανταπεξέλθει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, στην κακοκαιρία που έπληξε την Αττική. Η σφοδρή χιονόπτωση που έπεσε το προηγούμενο διάστημα είχε ως αποτέλεσμα να αποκλειστούν το Σισμανόγλειο και το Παίδων Πεντέλης.

Δυσκολία στη μετακίνηση εργαζομένων

Τα προβλήματα ωστόσο πολλά. Πολλοί εργαζόμενοι στα νοσηλευτικά ιδρύματα κυρίως της Αττικής, δεν κατόρθωσαν να πάνε στη δουλεία τους, ή όσοι το κατάφεραν το έκαναν με πολύ μεγάλη δυσκολία. Έτσι, η λειτουργία των νοσοκομείων βασίστηκε στο ήδη εξαντλημένο προσωπικό των προηγούμενων βαρδιών,που κι αυτό είχε εγκλωβιστεί και δεν μπορούσε να πάει σπίτι του.

Το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπισαν και ασθενείς. Κάποιοι δεν μπορούσαν να φύγουν και άλλοι δεν είχαν πρόσβαση στα νοσοκομεία, ενώ η ίδια η πρόσβαση σε ορισμένα νοσοκομεία ήταν τέτοια που οδήγησε σε τραυματισμούς υγειονομικών, οι οποίοι προσπαθούσαν να προσεγγίσουν τον χώρο εργασίας τους.

Προβλήματα σε σίτιση και θέρμανση

Πρόβλημα υπήρξε και με τη σίτιση των ασθενών, αλλά και τη θέρμανση όπως παραδέχτηκε μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Πρόβλημα σίτισης αντιμετώπισαν και κάποιοι ασθενείς στο νοσοκομείο Σωτηρία καθώς είχε διακοπεί λόγω πτώσης δέντρων η πρόσβαση στα μαγειρεία. Το γεγονός σχολίασε ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μιλώντας το πρωί της Τρίτης, στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ: «Χθες το βράδυ, δεν δόθηκε πλήρες βραδινό σε κάποιες κλινικές, όμως το πρωινό δόθηκε κανονικά στους ασθενείς», υποστήριξε.

Κατά τα λοιπά, ο υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι σήμερα οι εφημερίες γίνονται κανονικά και όποια προβλήματα ηλεκτροδότησης ή θέρμανσης σημειώθηκαν χθες, έχουν αντιμετωπιστεί.

Επίσης, η πρόσβαση στο Σισμανόγλειο έχει αποκατασταθεί, ενώ επρόκειτο να αποκατασταθεί και η πρόσβαση στο Παίδων Πεντέλης.

“Το Σωτηρία δεν είναι στις Άλπεις”

Μπάχαλο και εγκατάλειψη

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος,έκανε λόγο για «μπάχαλο» και «εγκατάλειψη». «Το Σισμανόγλειο είναι νοσοκομείο αποκλειστικά για περιστατικά κορονοϊού. Εφημερεύει κάθε ημέρα» αναφέρει και τονίζει, ότι οι δρόμοι εντός του νοσοκομείου είναι «απροσπέλαστοι από το χιόνι».

Όπως αναφέρει ο κ. Γιαννάκος, «ειδικά στα επείγοντα ενός εφημερεύοντος νοσοκομείου είναι αδύνατη η πρόσβαση περιστατικών κορονοϊού εν μέσω πανδημίας» ενώ το προσωπικό, σύμφωνα με τον ίδιο, «κάνει τέταρτη βάρδια σερί».

Αναφέρεται, τέλος, ότι και στο Παίδων Πεντέλης, οι εμβολιασμοί αναβλήθηκαν.

Αγώνας δρόμου για επάρκεια οξυγόνου

Το πρόβλημα της τροφοδοσίας των νοσοκομείων με οξυγόνο σε περιοχές της χώρας με δύσκολη πρόσβαση εξαιτίας του χιονιά, απασχόλησε -μεταξύ άλλων- την έκτακτη τηλεδιάσκεψη που έγινε το απόγευμα της Δευτέρας υπό τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Στη σύσκεψη στην οποία έλαβε μέρος ο γενικός γραμματέας υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσόπουλος και ο πρόεδρος του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευασταθίου, συζητήθηκε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα οχήματα των εταιρειών που μεταφέρουν προμήθειες σε οξυγόνο στα νοσοκομεία, να προσεγγίσουν δυσπρόσιτες -λόγω της κακοκαιρίας- περιοχές.

Έτσι, αποφασίστηκε η μεταφορά του οξυγόνου να γίνει με τη συνδρομή βαρέων οχημάτων, που θα παραχωρήσει η Πολιτική Προστασία και οι Περιφέρειες.

Ήδη, χθες αργά το βράδυ η 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας παρέλαβε με τη χρήση βαρέως οχήματος, το απαραίτητο για τους ασθενείς οξυγόνο που είχε ανάγκη για την εύρυθμη λειτουργία του, το Νοσοκομείο Καρπενησίου.

Με πληροφορίες από το healthstories

Διαφήμιση