Αρχική Ευζωία Το εορταστικό πρόγραμμα της ΕΡΤ για τα Χριστούγεννα

Το εορταστικό πρόγραμμα της ΕΡΤ για τα Χριστούγεννα

0
ερτ
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ανήμερα την ημέρα των Χριστουγέννων, η κρατική τηλεόραση της ΕΡΤ προσφέρει ένα πλούσιο πρόγραμμα από εορταστικές εκπομπές, σειρές και ταινίες για μικρούς και μεγάλους. Παιχνίδια, τραγούδια και χορός, αποδράσεις σε μαγικές τοποθεσίες, ταινίες για μικρούς και μεγάλους, συναυλίες, νέα επεισόδια αγαπημένων σειρών, αλλά και πρεμιέρες νέων προγραμμάτων, θα μεταδοθούν από την ΕΡΤ1 και την ΕΡΤ2, ανήμερα τα Χριστούγεννα.

ΕΡΤ1

Ανήμερα των Χριστούγεννα, στις 13:00«Το αλάτι της γης» μάς ταξιδεύει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μ’ ένα εορταστικό επεισόδιο με τίτλο «Το μπουζούκι στην Αμερική. Ένα ρεβεγιόν στα ελληνικά λαϊκά κέντρα στις ΗΠΑ στις ”χρυσές δεκαετίες” του ’50 και του ’60». Ξεναγός μας ο Λάμπρος Λιάβας, που μας προσκαλεί σε ένα εορταστικό ρεβεγιόν στα κέντρα της ομογένειας αναβιώνοντας το μουσικό κλίμα της εποχής εκείνης. Στην εκπομπή παρουσιάζεται μια αντιπροσωπευτική επιλογή από κοσμαγάπητα  λαϊκά  τραγούδια  αλλά  και  κάποια  «κρυμμένα  διαμάντια» αυτής της περιόδου, με αναφορά στους μεγάλους δεξιοτέχνες: Γιάννη Παπαϊωάννου, Μανώλη Χιώτη,  Δημήτρη Στεργίου-Μπέμπη, Γιάννη Σταματίου-Σπόρο, Γιάννη Τατασόπουλο-Ντίλιγκερ,  Σταύρο Τζουανάκο, Ανέστο Αθανασίου, Τζιμ Αποστόλου κ.ά.

«Το αλάτι της γης»

Στα 17:00, το ταξιδιωτικό ντοκιμαντέρ «Η ζωή αλλιώς» με την Ίνα Ταράντου επισκέπτεται τη Βάλια Κάλντα, τον Εθνικό Δρυμό ανάμεσα στα Ιωάννινα και τα Γρεβενά, ζώντας μια εμπειρία τόσο ζεστή που κάνουν τα Χριστούγεννα να φαίνονται σαν μια εποχή που εμπλέκουν όλο τον κόσμο σε μια συνωμοσία αγάπης. Η Ίνα Ταράντου και οι καλεσμένοι της περπάτησαν στο βουνό, μάζεψαν μανιτάρια, μίλησαν με πολλούς και ξεχωριστούς ανθρώπους, τραγούδησαν, χόρεψαν, μαγείρεψαν και δοκίμασαν τοπικά εδέσματα.

«Η ζωή αλλιώς»

Στις 18:15, έρχεται ο Ηρακλής Πουαρό και οι περιπέτειές του που, λόγω της ημέρας, έχουν άρωμα εορτών. Ο επιθεωρητής ετοιμάζεται να περάσει ήρεμα τα Χριστούγεννα με μοναδική παρέα τα βιβλία του και το ραδιόφωνο, όταν χτυπάει το τηλέφωνο. Είναι ο Σίμεον Λι, ο οποίος μόλις έχει λάβει έξι διαμάντια από το μουσείο του στη Νότιο Αφρική και ζητάει από τον Πουαρό να περάσει τα Χριστούγεννα μαζί του, στο σπίτι του, διότι πιστεύει ότι απειλείται η ζωή του.

Οι περιπέτειες του Ηρακλή Πουαρό.

Στις 20:00, οι απολαυστικές «μαμάδες» Ελένη Ράντου (Φούλη), Δάφνη Λαμπρόγιαννη (Δέσποινα) και Φωτεινή Μπαξεβάνη (Αριστέα), μέσα από το νέο ξεκαρδιστικό επεισόδιο της κωμικής σειράς «Ζακέτα να πάρεις», με τίτλο «Καλό ταξίδι», μας χαρίζουν άφθονο γέλιο με τις απίθανες περιπέτειές τους.

«Ζακέτα να πάρεις»

Στις 22:00, «Η τούρτα της μαμάς» μάς κρατάει συντροφιά και μας χαρίζει γέλιο, αλλά και συγκίνηση, μ’ ένα διπλό απολαυστικό εορταστικό επεισόδιο με εξαιρετικούς guests σε ρόλους-έκπληξη, και, φυσικά, τραγούδι, χορό, κέφι και χαρά. Καλεσμένοι στο δείπνο της οικογένειας Βασίλαινα όλοι οι τηλεθεατές της ΕΡΤ, που θα απολαύσουν  το πιο εορταστικό…  μενού, με «κερασάκι στην τούρτα» τις σπαρταριστές καταστάσεις που έχει σκαρφιστεί το δημιουργικό δίδυμο των Αλέξανδρου Ρήγα και Δημήτρη Αποστόλου γι’ αυτή τη μαγική χριστουγεννιάτικη βραδιά. Ως guests εμφανίζονται οι: Χρύσα Ρώπα (Αλεξάνδρα, η μητέρα του Τάσου), Υρώ Μανέ (Αλέκα, η μητέρα του Παναγιώτη), Δημήτρης Ξανθόπουλος (Στάθης, ο πατέρας του Παναγιώτη), Ζώγια Σεβαστιανού (Αγγελική), Γιώργος Τσιαντούλας (Παναγιώτης, ο σύντροφος του Πάρη), Ειρήνη Αγγελοπούλου (Τζένη, η σύντροφος του Θωμά), Υακίνθη Παπαδοπούλου (Μυρτώ), Δημήτρης Τσιώκος (Γιάγκος), Απόστολος Μπαχαρίδης (Ρήγας) Τραγουδούν οι: Άκης Παναγιωτίδης, Γιώργος Ξανθούλης, Αλεξάνδρα Σιετή.

«Η τούρτα της μαμάς»

 

ΕΡΤ2

Το δεύτερο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης μεταδίδει στις 06:00, σε απευθείας σύνδεση με τον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών, την Αρχιεπισκοπική Θεία Λειτουργία της εορτής των Χριστουγέννων.

Στη συνέχεια, τον πρώτο λόγο έχουν οι μικροί μας φίλοι. Θα τους κρατήσουν συντροφιά κινούμενα σχέδια και παιδικές σειρές.

Στις 10:00, «Το ποντικάκι που ήθελε να αγγίξει ένα αστεράκι». Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία σε τρισδιάστατο κινούμενο σχέδιο (3D animation), που βασίζεται στο ομότιτλο παραμύθι του Ευγένιου Τριβιζά.

«Το ποντικάκι που ήθελε να αγγίξει ένα αστεράκι»

Στις 10:30, σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση, η παιδική σειρά γαλλικής παραγωγής «Yeti tales». Ένα ζεστό και χνουδωτό λούτρινο Γέτι είναι η μασκότ του τοπικού βιβλιοπωλείου. Όταν και ο τελευταίος πελάτης φεύγει, το Γέτι ζωντανεύει για να διαβάσει στους φίλους του τα αγαπημένα του βιβλία. Η σειρά «Yeti Tales» είναι αναγνώσεις, μέσω κουκλοθέατρου, κλασικών, και όχι μόνο βιβλίων, της παιδικής λογοτεχνίας.

«Yeti tales»

Στις 11:10,  η μικρού μήκους παιδική ταινία κινούμενων σχεδίων αγγλικής παραγωγής «Ο χιονάνθρωπος» (The snowman). Παραμονή Xριστουγέννων και το χιόνι πέφτει πυκνό. Ο Τζέιμς ξυπνά και τρέχει να παίξει με το χιόνι. Φτιάχνει έναν μεγάλο χιονάνθρωπο. Τα μεσάνυχτα ο Χιονάνθρωπος ζωντανεύει. Ο Τζέιμς είναι ενθουσιασμένος. Οι δυο τους παίζουν και κάνουν βόλτα στο δάσος. Μέχρι που ο Χιονάνθρωπος βλέπει σε μια φωτογραφία ένα τοπίο από τον Αρκτικό Κύκλο. Πρέπει οπωσδήποτε να πάει εκεί. Παίρνει τον Τζέιμς από το χέρι και πετούν μέχρι να συναντήσουν το Βόρειο Σέλας και να προσγειωθούν στη γη του Άη Βασίλη. Ένα παραμύθι χωρίς λόγια, αλλά με την υπέροχη μουσική του Χάουαρντ Μπλέικ για μια φιλία που δεν θα μπορούσε ποτέ να κρατήσει για πολύ. H μικρού μήκους ταινία κινούμενων σχεδίων ήταν υποψήφια για Όσκαρ στην κατηγορία του.

«Ο χιονάνθρωπος» (The snowman)

Τη σκυτάλη παίρνει, στις 13:00, η αγαπημένη σειρά εκπομπών «Ποπ Μαγειρική» με τον σεφ Ανδρέα Λαγό, με ένα νέο εορταστικό επεισόδιο. Ο δημιουργικός σεφ, εφοδιασμένος όπως πάντα με τα άριστα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ, υποδέχεται στη στολισμένη κουζίνα του δύο αγαπημένους παρουσιαστές. Η Νάνσυ Ζαμπέτογλου και ο Θανάσης Αναγνωστόπουλος έρχονται να γιορτάσουν με τους τηλεθεατές και να μαγειρέψουν υπέροχα εορταστικά πιάτα! Το μενού περιλαμβάνει: Σαλάτα με σπανάκι, κολοκύθα ψητή, κάστανα, σιρόπι ροδιού και τσαλαφούτι, μαύρο χοίρο φρικασέ με σελινόριζα και τέλος κορμό σοκολατένιο με μους κάστανο, σιρόπι σοκολατένιο μελιού και γλυκό κουμ-κουάτ.

«Ποπ Μαγειρική» με τον σεφ Ανδρέα Λαγό.

Στις 17:00, έρχονται με νέο επεισόδιο οι «Μαμά-δες» με τη Ζωή Κρονάκη. Ένα εορταστικό επεισόδιο γυρισμένο στο χιονισμένο Τέγκερζε, στους πρόποδες των Γερμανικών Άλπεων. Η εκπομπή συναντά Έλληνες γονείς που ζουν και διαπρέπουν στο διάσημο θέρετρο της Βαυαρίας. Στην εκπομπή θα ακουστούν τα κάλαντα των Χριστουγέννων από τις γλυκές φωνές των παιδιών της Χορωδίας του Σπύρου Λάμπρου και του Χαμόγελου του Παιδιού.

«Μαμά-δες» με τη Ζωή Κρονάκη.

Στις 18:00, ο pastry chef Κρίτωνας Πουλής κάνει τη ζωή μας πιο γλυκιά στην εκπομπή «Κάτι γλυκό». Πρωτότυπες συνταγές, γρήγορες λιχουδιές, υγιεινές εκδοχές γνωστών γλυκών και λαχταριστές δημιουργίες θα παρελάσουν από τις οθόνες μας και μας προκαλούν όχι μόνο να τις θαυμάσουμε, αλλά και να τις παρασκευάσουμε. Η εκπομπή θα συνδεθεί, επίσης, με Έλληνες σεφ που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό.

«Κάτι γλυκό» με τον pastry chef Κρίτωνα Πουλή.

Ακολουθεί, στις 21:00, το «Art Week» με ένα ξεχωριστό επεισόδιο. Ο Μίνως Μάτσας, ένας από τους πιο σημαντικούς συνθέτες της γενιάς του, υποδέχεται τη Λένα Αρώνη στο σπίτι του για να γιορτάσουν παρέα αυτήν την υπέροχη νύχτα. Ο σπουδαίος συνθέτης μάς ανοίγει το σπίτι του και μας υποδέχεται με την παρέα μουσικών του, οι οποίοι «τζαμάρουν» και παίζουν πολλές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του συνθέτη. Μαζί στο γιορτινό τραπέζι η πολυαγαπημένη τραγουδίστρια Ελεωνόρα Ζουγανέλη και ο τραγουδιστής Κώστας Τριανταφυλλίδης.  Υπάρχει Άγιος Βασίλης; Πώς νιώθουν τα Χριστούγεννα; Πώς ήταν οι πρόσφατες γιορτές τα τελευταία χρόνια λόγω πανδημίας; Αυτά και κυρίως υπέροχα τραγούδια που έχουν αγαπηθεί από όλους εμάς μέσα στα 20 -και πλέον- χρόνια διαδρομής του σπουδαίου συνθέτη θα απολαύσουν οι τηλεθεατές από την ΕΡΤ2.

«Art Week»

Στις 22:00, κάνει πρεμιέρα η ανανεωμένη «Αυλή των Χρωμάτων». Ο σπουδαίος λαϊκός συνθέτης και δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Χρήστος Νικολόπουλος αναλαμβάνει κάθε εβδομάδα να μας ξεναγεί στο λαϊκό τραγούδι μαζί με την Αθηνά Καμπάκογλου. Καλεσμένοι στην πρεμιέρα αγαπημένοι φίλοι  του Χρήστου Νικολόπουλου. Μεγάλοι λαϊκοί ερμηνευτές με τους οποίους, ο μεγάλος συνθέτης, έκανε σπουδαίες συνεργασίες. Η Πέγκυ Ζήνα, ο Κώστας Μακεδόνας και ο Στέλιος Διονυσίου. Μαζί τους ο μελετητής του λαϊκού τραγουδιού Κώστας Μπαλαχούτης, ο οποίος έχει, φέτος, την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκπομπής. Παρέα με τους καλλιτέχνες, «ξεδιπλώνουμε» το αρχείο και το ανεξάντλητο μουσικό ρεπερτόριο του Χρήστου Νικολόπουλου που «κρύβει» διαμάντια. Δημιουργίες μεγάλων στιχουργών και μουσικών του ελληνικού πενταγράμμου. Των Πυθαγόρα, Μάνου Ελευθερίου, Μανώλη Ρασούλη, Λευτέρη Παπαδόπουλου, Λευτέρη Χαψιάδη, Νίκου Αναγνωστάκη. Θυμόμαστε ανθρώπινες στιγμές από το «σμίξιμο» του συνθέτη με τους μεγάλους «λαϊκούς»  τον Στέλιο  Καζαντζίδη, τον Στράτο Διονυσίου. Σιγοτραγουδάμε κομμάτια, που όχι μόνο συνέθεσε αλλά και ερμήνευσε ο Χρήστος Νικολόπουλος, μελωδίες  και τραγούδια που έγραψαν ιστορία και μας έχουν «συντροφεύσει» στις λύπες και τις χαρές μας.  Δεκαμελής ορχήστρα συνοδεύει τους καλλιτέχνες στα αγαπημένα μας τραγούδια.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2021 10 2048x1366«Αυλή των Χρωμάτων»

ΕΡΤ3

Την ημέρα των Χριστουγέννων Σάββατο 25 Δεκεμβρίου, όπως κάθε χρόνο, θα παρακολουθήσουμε απευθείας από το Φανάρι την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων, στις 8:00.

Στις 11:30 θα μεταφερθούμε στα χρόνια της Βιβλικής Βηθλεέμ με την «Γέννηση», ένα ντοκιμαντέρ-ταξίδι θρησκευτικής πίστης και παράδοσης, μια ιστορική διαδρομή στους ιερότερους τόπους της Παλαιστίνης: στη Ναζαρέτ, στη Βηθλεέμ, στο χωριό των Ποιμένων, στο Πεντζαχούρ.

AngelCronicles 140310 presse 017

Αμέσως μετά στις 12:30 το ντοκιμαντέρ «Η τέχνη των αγγέλων» του Michael Trabitzsch που μας γνωρίζει γιατί και πώς αλλάζουν το νόημα και η απεικόνιση των αγγέλων σε έργα τέχνης, στο πέρασμα των αιώνων. Ένα συναρπαστικό ταξίδι στους πνευματικούς τόπους του Χριστιανισμού – τα μοναστήρια και τα κοιμητήρια, τις εκκλησίες και τους καθεδρικούς ναούς.

AngelCronicles 140310 presse 002

Το μεσημέρι στις 14:30 ταξιδεύουμε μέσα από την εκπομπή «Κάθε τόπος και τραγούδι» στα Μαστοροχώρια των Γρεβενών, χωριά εγκαταλειμμένα με κλειστές κι αλειτούργητες τις εκκλησιές τους, που τις γιορτινές μέρες η επιστροφή των κατοίκων τους δίνει ζωή. Οι ήχοι των χάλκινων οργάνων και τα κάλαντα από μικρούς και μεγάλους ηχούν στους δρόμους και τα σπίτια.

Στις 20:00 θα μεταφερθούμε στο Λονδίνο με το ντοκιμαντέρ «Χριστούγεννα στον Καθεδρικό του Αγίου Παύλου/Christmas at St Paul’s» του Luke Korzun Martin. Εκεί βλέπουμε πώς είναι για τους ανθρώπους που αναβιώνουν τη μαγεία και πώς φροντίζουν 45.000 επισκέπτες που περνούν τις πόρτες του καθεδρικού κατά τη διάρκεια της γιορτινής περιόδου.

Το ίδιο βράδυ στις 22:00 θα απολαύσουμε την ταινία βωβού κινηματογράφου, του Zαν Ρενουάρ «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα» σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση. Ο σπουδαίος σκηνοθέτης μεταφέρει στη μεγάλη, βουβή τότε, οθόνη το γνωστό παραμύθι του Άντερσεν. Πλημμυρίζοντας την γνωστή ιστορία του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν με έναν ονειρικό αέρα, ο Ρενουάρ μετατρέπει την θλιμμένη μοναχική πορεία της ηρωίδας του μια παγωμένη νύχτα των Χριστουγέννων σε ένα μικρό κομψοτέχνημα λυρισμού και μαγευτικής εξπρεσιονιστικής εικονογράφησης.

Αμέσως μετά στις 22:45 θα παρακολουθήσουμε την κωμωδία «Το τυχερό μου αστέρι/Holly Star», του Michael A. Nickles, όπου μια άφραγκη μαριονετίστρια επιστέφει στο πατρικό της για τις διακοπές των Χριστουγέννων. Εκεί, βρίσκεται μπλεγμένη σε ένα κυνήγι θησαυρού μαζί με τον καλύτερό της φίλο, την γιαγιά της, που λατρεύει το τανγκό, και τον παιδικό της έρωτα.

Η ημέρα των Χριστουγέννων θα ολοκληρωθεί με την συναυλία «Χριστουγεννιάτικη γιορτή με την Ελένε Φίσερ/Helene Fischer Christmas», στις 00:15. Η Ελένε Φίσερ, η πιο επιτυχημένη Γερμανίδα τραγουδίστρια της εποχής μας, και η διάσημη Royal Philharmonic Orchestra, σε ένα χριστουγεννιάτικο σόου στο Ανάκτορο Χόφμπουργκ της Βιέννης, ερμηνεύουν αγαπημένα κάλαντα και κλασικά χριστουγεννιάτικα τραγούδια – με την συνοδεία των Plácido Domingo, Ricky Martin και Wiener Sängerknaben.

 

Διαφήμιση