Αρχική Ζώα Έμβρυο δεινοσαύρου μέσα σε απολιθωμένο αυγό περίπου 70 εκατ. ετών

Έμβρυο δεινοσαύρου μέσα σε απολιθωμένο αυγό περίπου 70 εκατ. ετών

0
egg dinosaur
Εικόνα΅Shoulin Animation
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Πριν από περίπου 70 εκατομμύρια χρόνια, ένα έμβρυο – δεινόσαυρου είχε τοποθετηθεί μέσα στο αυγό του στην καλύτερη θέση για να σπάσει το κέλυφος του αυγού  του. Αλλά αυτή η στιγμή δεν ήρθε ποτέ. Το έμβρυο, που ονομάστηκε «Baby Yingliang», πέθανε και παρέμεινε στο αυγό του για δεκάδες εκατομμύρια χρόνια, μέχρι που οι ερευνητές βρήκαν τα απολιθωμένα υπολείμματά του στην Κίνα.

Μοναδική ανακάλυψη

Οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει πολλά αυγά και φωλιές δεινοσαύρων όλα τον περασμένο αιώνα, αλλά το Baby Yingliang είναι μοναδικό στο είδος του. “Αυτός ο σκελετός δεν είναι μόνο πλήρης από την άκρη του ρύγχους μέχρι το τέλος της ουράς του, αλλά είναι κουλουριασμένος σε μια στάση  μέσα στο αυγό του σαν να πέθανε το ζώο μόλις χθες”, δήλωσε η συν-ερευνήτρια Darla Zelenitsky, επίκουρη καθηγήτρια. παλαιοντολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι στην Αλμπέρτα του Καναδά.

Το έμβρυο, που ήταν έτοιμο να βγει από το αυγό του και ανήκει σε ένα είδος φτερωτού θηρόποδου δεινόσαυρου χωρίς δόντια, του οβιραπτορόσαυρου.

Τα έμβρυα των δεινοσαύρων αποτελούν σπανιότατα απολιθώματα και συνήθως βρίσκονται σε ατελή μορφή. Το συγκεκριμένο είναι το πιο πλήρες έμβρυο δεινοσαύρου που έχει ποτέ βρεθεί στη Γη και αποδεικνύει ότι οι εν λόγω δεινόσαυροι έπαιρναν στάση πουλιού κατά την επώαση τους, παρόμοια με αυτή που παίρνουν τα έμβρυα των σύγχρονων πουλιών.

Δίποδοι οβιραπτορόσαυροι

Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό «iScience», υπολόγισαν ότι το μήκους 27 εκατοστών έμβρυο είναι κουλουριασμένο μέσα σε ένα αυγό μήκους 17 εκατοστών, ενώ ένα ενήλικο άτομο του είδους του πιθανώς έφθανε τα δύο μέτρα.

Οι δίποδοι οβιραπτορόσαυροι ζούσαν στην Ασία και στη Βόρεια Αμερική κατά την Ύστερη Κρητιδική περίοδο, πριν 100 έως 66 εκατομμύρια χρόνια και ήταν τόσο φυτοφάγοι όσο και σαρκοφάγοι.

Είναι αξιοσημείωτο ότι το σπάνιο απολίθωμα είχε ανακαλυφθεί το 2000, αλλά είχε αποθηκευθεί επί χρόνια σε ένα μουσείο και έως πρόσφατα δεν είχε γίνει αντιληπτή η σημασία του.

Με πλροφορίες από Live Science και ΑΠΕ

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΘετικός στον κορονοϊό ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Επόμενο άρθροΤο εορταστικό πρόγραμμα της ΕΡΤ για τα Χριστούγεννα