Αρχική Ειδήσεις Την καθιέρωση ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου οδηγών ζητά ο Γ.Πατούλης

Την καθιέρωση ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου οδηγών ζητά ο Γ.Πατούλης

0
Odigos autokinitou
Διαφήμιση

Την ανάγκη καθιέρωσης ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου που θα ακολουθεί δια βίου τον Έλληνα οδηγό αναδεικνύει ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, με αφορμή την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών στον τομέα των μεταφορών που προωθούν τα Υπουργεία Μεταφορών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Όπως επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Αττικής, μετά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021 υπό τον πρωθυπουργό, «η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών στον τομέα των μεταφορών, συμβάλλει καταλυτικά στην απλούστευση διαδικασιών και την υπέρβαση γραφειοκρατικών εμποδίων, χωρίς την αυτοπρόσωπη παρουσία των πολιτών στις Υπηρεσίες Μεταφορών. Είναι ο κοινός τόπος και στόχος της δημιουργικής συνεργατικής σχέσης που έχουμε αναπτύξει με τα Υπουργεία Μεταφορών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης καταθέτοντας σωρεία ρηξικέλευθων προτάσεων που υιοθετούνται και εφαρμόζονται, όπως το προσωρινό δίπλωμα και η ταχυδρομική αποστολή αδειών οδήγησης στις οικίες των ενδιαφερομένων».

Η σημασία του ηλεκρονικού φακέλου οδηγών

Η καθιέρωση ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου που θα ακολουθεί δια βίου τον πολίτη- οδηγό, είναι αταλάντευτη θέση της περιφερειακής αρχής, όπως επεσήμανε ο κ.Πατούλης.

Στην κατεύθυνση αυτή, τόνισε, «έγιναν τα πρώτα σημαντικά βήματα με αφετηρία την ηλεκτρονική αντικατάσταση διπλωμάτων οδήγησης λόγω απώλειας, κλοπής ή φθοράς. Σήμερα τα συναρμόδια υπουργεία δρομολογούν την ηλεκτρονική ανανέωση ερασιτεχνικών και επαγγελματικών αδειών οδήγησης λόγω λήξης και την ηλεκτρονική χορήγηση αντιγράφων αδειών κυκλοφορίας οχημάτων και δικύκλων λόγω απώλειας, κλοπής ή φθοράς».

Ωστόσο, όπως σημείωσε ο Περιφερειάρχης, «απομένει να επισπευστεί η υλοποίηση δύο καθοριστικής σημασίας παρεμβάσεων που έχουμε προτείνει ώστε να πετύχουμε γρήγορη, αξιόπιστη και αποτελεσματική εξυπηρέτηση, απαλλάσσοντας τους πολίτες από την ταλαιπωρία του γκισέ και τις Διευθύνσεις Μεταφορών από ένα ογκοδέστατο χαρτοβασίλειο πολλών δεκαετιών.

Απαραίτητες παρεμβάσεις από πλευράς Πολιτείας

  • Η επέκταση της πλατφόρμας gov.gr ώστε να υποδέχεται ηλεκτρονικά τον πλήρη φάκελο υποψηφίων οδηγών και οδηγών (αιτήσεις, φωτογραφίες, δικαιολογητικά κ.ά.), γεγονός που θα αποτρέψει οριστικά φαινόμενα εξαπάτησης κατά τη διάρκεια των εξετάσεων.
  • Η καθιέρωση της ηλεκτρονικής μεταβίβασης οχήματος ή μοτοσικλέτας με ταυτόχρονη διασφάλιση της απόδοσης του αναλογούντος τέλους μεταβίβασης στις Περιφέρειες, γεγονός που θα εξαλείψει οριστικά περιπτώσεις κατάθεσης πλαστών παραβόλων».

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών, Βασίλειος Γιαννακόπουλος, σημείωσε ότι είναι πλέον «αδήριτη ανάγκη να θεσπιστεί ένα ενιαίο και μοναδικό παράβολο για τα διπλώματα οδήγησης που θα καταβάλλεται εφάπαξ, καθώς και να υπάρξει διασύνδεση του πληροφοριακού συστήματος του Υπουργείου Μεταφορών με τα Ληξιαρχεία και τις Δ.Ο.Υ ώστε να καταχωρούνται αυτόματα και σε πραγματικό χρόνο περιπτώσεις θανάτου ιδιοκτήτη οχήματος ή κατόχου άδειας οδήγησης.

Ταυτόχρονα, γνωστοποίησε ότι από το σύνολο των 261.000 προσωρινών διπλωμάτων που έχουν εκδοθεί πανελλαδικά, σχεδόν 110.000 έχουν χορηγηθεί από τις Διευθύνσεις Μεταφορών της Περιφέρειας Αττικής, οι οποίες ταυτόχρονα έχουν διεκπεραιώσει ηλεκτρονικά περί τις 16.000 άδειες οδήγησης λόγω απώλειας, φθοράς ή αντικατάστασης με νέου τύπου και σχεδόν 50.000 μέσω των ΚΕΠ και των 66 Δήμων της Αττικής.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροIAPCO: Διεθνής διάκριση για την εταιρεία διοργάνωσης συνεδρίων AFEA
Επόμενο άρθροΟΣΕΘ: Ξεκινά το webinar «Επιπτώσεις της Covid-19 στις δημόσιες επιβατικές μεταφορές»