Αρχική COVID-19 Θεσσαλονίκη: Αύξηση ιικού φορτίου στα αστικά λύματα

Θεσσαλονίκη: Αύξηση ιικού φορτίου στα αστικά λύματα

0
κορονοϊός - νοσοκομείο - ΜΕΘ - παχυσαρκία - νοσοκομεία
Εικόνα: UNSPLASH/Amir Arabshahi
Διαφήμιση

Καμπανάκι κινδύνου χτυπά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από την αυξανόμενη παρουσία του στελέχους Όμικρον του SARS-CoV- 2 στην κοινότητα της Θεσσαλονίκης, όπως  επιβεβαιώνουν οι ημερήσιες μετρήσεις στα αστικά απόβλητα της πόλης από την Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ.

Η συγκέντρωση του άκρως μεταδοτικού στελέχους στα λύματα Θεσσαλονίκης διαπιστώθηκε από το ΑΠΘ κατά το διάστημα μεταξύ 19 Δεκεμβρίου έως και τις 22 Δεκεμβρίου. Παράλληλα, στις πέντε πιο πρόσφατες ημερήσιες μετρήσεις, διαφαίνονται ενδείξεις ανοδικής τάσης στην συγκέντρωση συνολικού ιικού φορτίου του SARS-CoV-2.

Ύστερα από τρεις εβδομάδες, έχει ανακοπεί η ήπια αποκλιμάκωση του ιικού φορτίου που είχε διαρκέσει τρεις εβδομάδες μετά το σημείο κορύφωσης του τέταρτου κύματος την 25η Νοεμβρίου.

Αποτελέσματα μετρήσεων

Στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Τρίτης 21/12 και της Τετάρτης 22/12 είναι

  • Οριακά σταθερή (+16%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων της Κυριακής 19/12 και της Δευτέρας 20/12.
  • Σταθερή (-5%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Τρίτης 14/12 και Τετάρτης 15/12

«Η αργή αποκλιμάκωση στο ιικό φορτίο των λυμάτων της προηγούμενης περιόδου φαίνεται ότι σταμάτησε, ενώ οι τιμές του βρίσκονται ακόμη σε υψηλά επίπεδα και τα νοσοκομεία της πόλης είναι γεμάτα. Παρότι μέσα στα όρια της αβεβαιότητας προσδιορισμού οι μέσες τιμές των μετρήσεων δείχνουν ήδη μία ένδειξη ανοδικής πορείας.

Δεδομένης πλέον και της παρουσίας του στελέχους Όμικρον και της αυξημένης κινητικότητας και κοινωνικότητας των Χριστουγέννων, είναι πολύ πιθανή η περαιτέρω διεύρυνση της διασποράς του ιού στην Θεσσαλονίκη», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

Κόκκινος συναγερμός για ευπαθείς ομάδες

«Είναι δεδομένο πως το στέλεχος Όμικρον, το οποίο είναι πολύ μεταδοτικό και θα οδηγήσει σε μεγάλο αριθμό μολύνσεων, μπαίνει προοδευτικά στο σκηνικό της πόλης και αναμένεται σύντομα να επικρατήσει ως κυρίαρχο στέλεχος» δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ σε μία προσπάθεια αποτίμησης της πορείας της πανδημίας και της διασποράς του στελέχους Όμικρον.

«Λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα για την πόλη μας, καθώς επίσης και τις διεθνείς εξελίξεις και επικαιροποιημένες οδηγίες των παγκόσμιων οργανισμών στο νέο σκηνικό που διαμορφώνει η άκρως μεταδοτική μετάλλαξη, σημαντικότερο όλων είναι, να αντιληφθεί κάθε πολίτης την κρισιμότητα της συγκυρίας και την ανάγκη να προστατευτεί το σύστημα υγείας» επισήμανε ο κ. Παπαϊωάννου αναφορικά με τον κίνδυνο επιδημιολογικής έξαρσης τις ημέρες των Χριστουγέννων.

«Πέρα από τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας που έχουν υποχρεωτικό χαρακτήρα, ό,τι έχει ανακοινωθεί ως ισχυρή σύσταση δεν πρέπει να υποτιμάται. Ο διαγνωστικός έλεγχος -το self-test ή ένα rapid test– πριν τις οικογενειακές συναθροίσεις στα σπίτια πρώτα και κύρια θα προστατεύσει εμάς τους ίδιους και τους πιο αγαπημένους μας. Και κυρίως ας είμαστε όλοι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις επαφές μας με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες» δήλωσε.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση