Αρχική Επιλεγμένα Τέλη Κυκλοφορίας 2022: Αναμένεται παράταση των πληρωμών

Τέλη Κυκλοφορίας 2022: Αναμένεται παράταση των πληρωμών

0
τέλη κυκλοφορίας
Εικόνα: UNSPLASH/Kathy
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας για το 2022 λήγει την Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου, ωστόσο είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να πάρει μια δίμηνη παράταση. Πιθανή τελική ημερομηνία για την καταβολή των τελών είναι η 28η Φεβρουαρίου του 2022. Να σημειωθεί ότι και πέρυσι είχε χορηγηθεί παράταση έως το τέλος Φεβρουαρίου.

Σε περίπτωση καθυστέρησης της πληρωμής των τελών κυκλοφορίας, οι οδηγοί θα πρέπει να πληρώσουν τα διπλάσια τέλη κυκλοφορίας.

Ο Γιάννης Σαραντάκος δήλωσε σήμερα Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου στο OPEN ότι η επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης θα βγει μέσα στις επόμενες μέρες. Όπως επισήμανε στη συνέχεια, ο λόγος που αναμένεται να δοθεί παράταση είναι ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους τα νοικοκυριά λόγω των αυξήσεων στις τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών.

Η πλατφόρμα myCAR

Οι ιδιοκτήτες οχημάτων φέτος θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας 2022 που έχουν αναρτηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myCAR, της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, καθώς  σε αντίθεση με προηγούμενες χρονιές, τα ειδοποιητήρια περιλαμβάνουν QR Code, με σκοπό τη διευκόλυνση των ιδιοκτητών Ι.Χ. σε ό,τι αφορά την πληρωμή τους.

Συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες οχημάτων σκανάροντας τον κωδικό QR,  θα μπορούν να πληρώσουν άμεσα μέσω web banking και από το κινητό τους τηλέφωνο το ποσό που τους αναλογεί για τα τέλη κυκλοφορίας 2022.

Παράλληλα, όσοι πολίτες δεν είναι εξοικειωμένοι με το Διαδίκτυο, θα μπορούν να πληρώνουν το τίμημα των τελών κυκλοφορίας στις τράπεζες. Επίσης, θα υπάρχει και η δυνατότητα πληρωμής μέσω web banking, που από φέτος πραγματοποιείται μέσω κωδικού RF, για ακόμα μεγαλύτερη ευκολία.

Η κατάθεση πινακίδων

Σε περίπτωση παράτασης, οι ημερομηνίες θα ισχύσουν και για την ηλεκτρονική κατάθεση πινακίδων. Με τη διαδικασία της «ηλεκτρονικής ακινησίας», οι κάτοχοι των οχημάτων δεν χρειάζεται να επισκεφθούν την εφορία.

Στην περίπτωση που κάποιος προχωρήσει σε κατάθεση πινακίδων κυκλοφορίας ηλεκτρονικά μπορεί να απαλλαγεί από την καταβολή  Τελών Κυκλοφορίας αλλά και των τεκμηρίων διαβίωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας εκπνέει μαζί με την εξόφληση των Τελών Κυκλοφορίας 2022.

Συνεπώς, σε περίπτωση που δοθεί παράταση στην εξόφληση των Τελών Κυκλοφορίας 2022 τότε αυτομάτως προκύπτει ισχύς και για την κατάθεση πινακίδων.

Υπενθυμίζεται ότι οι πινακίδες αφαιρούνται από τον κάτοχο και φυλάσσονται από τον ίδιο. Δεν απαιτείται η κατάθεσή τους στην Εφορία, ενώ αντίστοιχη διαδικασία ακολουθείται και στην περίπτωση που ο κάτοχος του οχήματος επιθυμεί να το θέσει ξανά σε κυκλοφορία.

Ωστόσο, αν το όχημα κυκλοφορεί ενώ βρίσκεται σε καθεστώς ακινησίας με τις πινακίδες πάνω του, τότε, εκτός των διπλάσιων Τελών Κυκλοφορίας και του προστίμου εκπρόθεσμης πληρωμής, επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο τριπλασιάζεται στα 30.000 ευρώ και αφαιρείται για τρία χρόνια το δίπλωμα οδήγησης του κατόχου.

Με πληροφορίες από mega, open

Διαφήμιση