Αρχική Ειδήσεις Στις ExxonMobil και Qatar Petroleum οι έρευνες Υδρογονανθράκων στο τεμ 5 της...

Στις ExxonMobil και Qatar Petroleum οι έρευνες Υδρογονανθράκων στο τεμ 5 της ΑΟΖ Κύπρου

0
Κύπρος, ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ Πηγή: Pexels/Anthony Beck
Διαφήμιση

Μετά από πέντε μήνες σκληρών προετοιμασιών υπογράφηκε σήμερα, Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021, το Συμβόλαιο Έρευνας και Αναλογικού Καταμερισμού Παραγωγής και η Άδεια Έρευνας Υδρογονανθράκων, που αφορούν σε αδειοδότηση του Τεμαχίου 5 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) Κύπρου στην κοινοπραξία των εταιρειών ExxonMobil και Qatar Energy.

Πρόθεση της κοινοπραξίας, όπως αποκάλυψε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασσιάδης, είναι να αρχίσουν οι εργασίες για τη συλλογή σεισμικών δεδομένων στο Τεμάχιο 5, μέσα στο 2022.

Διαχειρίστρια του έργου με ποσοστό 60% ορίζεται η ExxonMobil Exploration and Production Cyprus Ltd(Offshore), ενώ η Qatar Petroleum International Upstream LLC, ως έταιρο μέλος του κοινοπρακτικού σχήματος, κατέχει ποσοστό της τάξης του 40%.

tem2 exxon

Η υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας (ΥΕΕΒ) Νατάσα Πηλείδου, η οποία υπέγραψε εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, έδωσε τα εύσημα τόσο στην Υπηρεσία Υδρογονανθράκων του ΥΕΕΒ και τις ομάδες της ExxonMobil και της Qatar Energy, όσο και στους εμπειρογνώμονες της Νομικής Υπηρεσίας, των Υπουργείων Οικονομικών, Εξωτερικών και Γεωργίας, της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου και των τεχνικών συμβούλων του Κράτους.

Συμφωνία «σφραγίδα» συνεργιών και κυριαρχίας

Η κα Πηλείδου εξήγησε πως η υπογραφή αυτής της αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας κατέστη δυνατή λόγω των γεωλογικών προοπτικών και των ενδεχόμενων συνεργιών εκμετάλλευσης στο Τεμάχιο 5.

Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημαντικότητα της ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου και των εταιρειών, σε μία δύσκολη εποχή για την παγκόσμια βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, τονίζοντας ότι «με αυτή τη συμφωνία η Κυπριακή Δημοκρατία, ασκώντας τα κυριαρχικά της δικαιώματα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, προωθεί περαιτέρω την εξερεύνηση της ΑΟΖ μας και η κοινοπραξία εδραιώνει την παρουσία της στην πολλά υποσχόμενη Ανατολική Μεσόγειο».

Χρονοδιάγμα και εύρος των ερευνών

Η κοινοπραξία των ExxonMobil και Qatar Energy, υπενθύμισε η Υπουργός, είναι η πρώτη από τους αδειούχους στην κυπριακή ΑΟΖ που προχωρεί, μετά από την αναβολή εργασιών λόγω της πανδημίας, σε επανέναρξη των ερευνητικών δραστηριοτήτων της, με επιβεβαιωτική γεώτρηση, πριν από το τέλος του χρόνου, στο κοίτασμα «Γλαύκος», στο Τεμάχιο 10.

Στο κοίτασμα, όπως τόνισε η κα Πηλείδου, έχουν ανακαλυφθεί 5 με 8 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου και, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις των κ.κ. Al-Mana και Θεοδοσίου κατά τη συνάντηση που είχαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πριν τις υπογραφές, «η νέα αυτή γεώτρηση αποτελεί μέρος του φιλόδοξου προγράμματος εξερεύνησής τους.

Η Υπουργός ευχαρίστησε, τέλος, τις εταιρείες για την εμπιστοσύνη που συνεχίζουν να δείχνουν στην Κυπριακή Δημοκρατία και στις προοπτικές της ΑΟΖ της. «Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχετε αποδειχθεί πολύτιμοι εταίροι της Κύπρου στις προσπάθειές μας για βέλτιστη και βιώσιμη ανάπτυξη των υδρογονανθρακικών μας πόρων. Εύχομαι το νέο Συμβόλαιο που υπογράψαμε σήμερα να οδηγήσει στην ευόδωση των κοινών μας στόχων και προσδοκιών», κατέληξε.

Διαφήμιση