Αρχική Ειδήσεις Στην ολομέλεια το νομοσχέδιο για την απολιγνιτοποίηση – Οι βελτιωτικές αλλαγές

Στην ολομέλεια το νομοσχέδιο για την απολιγνιτοποίηση – Οι βελτιωτικές αλλαγές

0
Διαφήμιση

Βελτιωτική αλλαγή με την οποία θα προβλέπεται η συμμετοχή και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις Επιτροπές Επενδύσεων, προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης κατά τη συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής, εξασφαλίζοντας την υπερψήφισή του νομοχεδίου επί της αρχής.

Κατά τη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου για την απολιγνιτοποίηση και τη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση, ο κ. Γεωργιάδης έκανε δεκτό σχετικό αίτημα τοπικών φορέων και κομμάτων, δεσμευόμενος ότι στην αυριανή συζήτηση του στην Ολομέλεια, θα προχωρήσει σε βελτιωτική τροποποίηση ώστε στις επιτροπές επενδύσεων να υπάρχει εκπρόσωπος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το νομοσχέδιο, υπερψηφίστηκε επί της αρχής του από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, με τις ψήφους μόνο της ΝΔ, ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι το καταψηφίζουν.

«Κορυφαίο εθνικό στοίχημα»

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου, κάνοντας λόγο για «κορυφαίο εθνικό στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί», ενώ επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορώντας την για περιβαλλοντική υποκρισία και κροκοδείλια δάκρυα».

«Δεν άκουσα το ΣΥΡΙΖΑ να ξεκαθαρίζει αν συμφωνεί ή όχι με την απολιγνιτοποίηση η οποία είχε ήδη συμβεί εδώ και μια πενταετία. Επί δικής του διακυβέρνησης μειώθηκε κατά 54% το ποσοστό παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη, όμως έγινε χωρίς σχέδιο και πρόγραμμα και χωρίς κανένα μέτρο στήριξης για την τοπική κοινωνία. Γι’ αυτό και όταν προσπαθήσατε να πουλήσετε τις λιγνιτικές μονάδες, φάγατε τα μούτρα σας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης απέρριψε αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί αύξησης του ενεργειακού κόστους λόγω της απολιγνιτοποίησης, αντιτείνοντας ότι όλες οι λιγνιτικές μονάδες δουλεύουν στο φουλ και παράγουν ρεύμα. «Η λιγνιτική χρήση γίνεται ολοένα και περισσότερο οικονομικά ασύμφορη. Εσείς, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν που ψήφισε την πώληση λιγνιτικών μονάδων. Όμως κρύβετε την αλήθεια και δεν λέτε ότι το εγχείρημα σας δεν πέτυχε γιατί δεν είχατε σχέδιο και ότι ούτε ένας ενδιαφερόμενος δεν κατέθεσε μία έστω πρόταση, γιατί έβλεπε ότι ήταν ασύμφορη η επένδυση και εξαιρετικά ζημιογόνα. Και αντί να εξηγούμε στον κόσμο γιατί είναι ασύμφορος ο λιγνίτης τον ξεσηκώνουμε», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Απέρριψε επίσης και τους ισχυρισμούς για απουσία διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία, τονίζοντας ότι «και ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης είχε πάει στην αφετηρία 30 φορές και η επιτροπή, επί Μουσουρούλη, πήγε και μίλησε άλλες 15 φορές με όλους τους τοπικούς δημάρχους».

Στο στόχαστρο και η τηλεθέρμανση

Απαντώντας στη κριτική που δέχτηκε για την τηλεθέρμανση ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ακούω κατηγορίες για τη τηλεθέρμανση. Δεν ξέρετε ότι σε μία εβδομάδα το κάθε σπίτι στο Δήμο Φλώρινας θα έχει σύνδεση με το φυσικό αέριο καθώς το εντάξαμε στα ΕΣΠΑ με κάλυψη 100% όλων των τελών;».

«Το έργο δεν είναι εύκολο. Είναι δύσκολο, δεν θα υποκριθώ. Αλλά είναι μια τεράστια, τιτάνια εθνική πρόκληση. Το κάνουμε πρώτοι στην Ευρώπη και αυτό είναι λόγος επαίνου και όχι ψόγου. Κάναμε ειδικό ταμείο απολιγνιτοποίησης και αυτή η πρωτοπορία μας ήταν αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας και δημόσιας συζήτησης και με την τοπική κοινωνία και με τους επενδυτές. Εκπλήξεις βρήκαμε αρκετές. Για παράδειγμα δεν ήταν όλα όπως τα παρουσίαζε η ΔΕΗ», επεσήμανε ο κ. Γεωργιάδης.

Δείτε σε απευθείας μετάδοση τη συνεδρίαση με μόνη συζήτηση
το σχέδιο νόμου «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση και ρύθμιση ειδικότερων ζητημάτων απολιγνιτοποίησης».

ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαφήμιση