Αρχική Ειδήσεις Σύνοδος Κορυφής: Στις Βρυξέλλες ο Κ. Μητσοτάκης

Σύνοδος Κορυφής: Στις Βρυξέλλες ο Κ. Μητσοτάκης

0
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Στις Βρυξέλλες αναμένεται να ταξιδέψει σήμερα ο Κ. Μητσοτάκης προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης στις 15 Δεκεμβρίου και της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 16 Δεκεμβρίου.

Κεντρικός άξονας της συζήτησης κατά την 6η Σύνοδο Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, είναι η συνεργασία της ΕΕ με τους ανατολικούς γείτονές της. Στη Σύνοδο θα παρευρεθούν οι ηγέτες της ΕΕ και οι ηγέτες των πέντε από τους έξι εταίρους της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης (Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Γεωργία, Μολδαβία, Ουκρανία, Λευκορωσία). Η χώρα που θα απέχει από την διαδικασία είναι η Λευκορωσία καθώς δεν προσκλήθηκε εφόσον έχει αυτοεξαιρεθεί από το σχήμα.

Τι θα συζητηθεί στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός θα μετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στο δείπνο των ηγετών των χωρών της ευρωζώνης.

Βασικότεροι άξονες της συζήτησης θα είναι η πανδημία, η μετάλλαξη «Όμικρον» και οι εμβολιασμοί. Επίσης, στην ατζέντα είναι και το ζήτημα της αύξησης των τιμών ενέργειας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ενώπιον των 27 θα τεθεί και η κατάσταση στην Ουκρανία, το Μεταναστευτικό με αφορμή τις εξελίξεις στα σύνορα με τη Λευκορωσία και το μήνυμα για οριζόντια μέτρα έναντι όσων εργαλειοποιούν το Μεταναστευτικό.

Η θέση του Κ. Μητσοτάκη

Η θέση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι ότι το κείμενο πρέπει να ανταποκρίνεται στις απειλές που δέχεται η Ένωση. Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν από τους πρώτους ηγέτες της Ε.Ε. που μίλησε για την ανάγκη να προχωρήσει η συζήτηση για την στρατηγική αυτονομία της Ε.Ε. ήδη από τη Σύνοδο των Med9 στην Αθήνα, καθώς και από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον περασμένο Σεπτέμβριο, τονίζοντας ότι θα ενισχύσει τον ευρωπαϊκό πυλώνα άμυνας του ΝΑΤΟ. Στόχος είναι οι ηγέτες να καταλήξουν στο κείμενο για την στρατηγική πυξίδα τον Μάρτιο του 2022.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ταυτόχρονα, θα υπογραμμίσει, τη σημασία ευθυγράμμισής τους με αποφάσεις και δηλώσεις της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της Ε.Ε., ιδιαίτερα με αυτές που αφορούν την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών-μελών της Ε.Ε.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται ακόμη να ενημερώσει για την πρόσφατη συνάντησή του στο Σότσι με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν και θα υπογραμμίσει ότι όλες οι πλευρές πρέπει να εργαστούν για την αποκλιμάκωση, καθώς από μια σύγκρουση κανένας δεν θα βγει νικητής.

Το βράδυ της Πέμπτης ο πρωθυπουργός θα μετάσχει στο δείπνο των ηγετών των χωρών της ευρωζώνης με θέματα στην ατζέντα την υπάρχουσα οικονομική κατάσταση, και την πρόοδο ως προς την Τραπεζική Ένωση και την Ένωση Κεφαλαιαγορών.

Στη Σύνοδο θα συμμετάσχει και η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση