Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Siemens και Fluence «στήνουν» το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί

Siemens και Fluence «στήνουν» το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί

0
Αποθηκευση ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ
Διαφήμιση

«Με το κλειδί στο χέρι» ονομάζεται το πρωτοποριακό project κατασκευής συστήματος αποθήκευσης ενέργειας μέσω μπαταριών, που υλοποιούν οι εταιρείες Siemens και Fluence στο νησί Μαδέρα της Πορτογαλίας, προκειμένου να το καταστήσουν ενεργειακά αυτόνομο από το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

Η κοινοπραξία θα κατασκευάσει μια λύση αποθήκευσης σε εξωτερικούς χώρους που θα περιλαμβάνει ένα e-house, το προϊόν Gridstack έκτης γενιάς της Fluence για αποθήκευση ενέργειας και μετασχηματιστές. «Η επιτυχημένη ενσωμάτωση αυτής της λύσης σε ένα σε ένα σύνθετο νησιωτικό μικροδίκτυο υπογραμμίζει τη μακρόχρονη εμπειρία της Fluence στην ανάπτυξη προηγμένης αποθήκευσης ενέργειας στις ευρωπαϊκές αγορές», δήλωσε ο Πρόεδρος της Fluence για την περιοχή της EMEA Paul McCusker.

Ανθεκτικό δίκτυο και ενεργειακή ανεξαρτησία

Η Smart Infrastructure της Siemens, σε συνεργασία με την Fluence, συνεργάζονται για να βοηθήσουν το νησί της Μαδέρα στην Πορτογαλία να αποκτήσει μεγαλύτερη ενεργειακή ανεξαρτησία και να κάνει το δίκτυό του πιο ανθεκτικό χρησιμοποιώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο πάροχος ενέργειας της Μαδέρα, Empresa de Electricidade da Madeira (EEM), ανέθεσε στην κοινοπραξία Siemens και Fluence τη δημιουργία εγκατάστασης μονάδας αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με μπαταρίες 22,5 MVA / 15,6 MVh, η οποία θα ενσωματωθεί σε ένα concept μικροδικτύου σε νησί, ώστε να παρέχει σταθερή τάση.

Siemens InfografiaMadeira English Landscape CMYK

Το έργο θα επιτρέψει στην EEM να βελτιστοποιήσει την ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ώστε να αντιπροσωπεύουν περίπου το 50% του ενεργειακού της μείγματος. Ως αποτέλεσμα, το νησί θα έχει τη δυνατότητα να μειώσει την κατανάλωση καυσίμων μέσα στα επόμενα δύο με τρία χρόνια, ενώ θα αποκτήσει μεγαλύτερη ενεργειακή ανεξαρτησία χωρίς να επηρεαστεί η ποιότητα ενέργειας ή η σταθερότητα του δικτύου.

Το σύστημα αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες

  • Το Concept έξυπνου μικροδικτύου αποθήκευσης ενέργειας θα επιταχύνει την απανθρακοποίηση και θα αυξήσει σημαντικά το μερίδιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
  • Το σύστημα αποθήκευσης ενέργειας επιτρέπει μεγαλύτερη ενεργειακή ανεξαρτησία
  • Η ρύθμιση συχνότητας αυξάνει την ανθεκτικότητα του ενεργειακού δικτύου της Μαδέρα
  • Η μονάδα αποθήκευσης ενέργειας θα παρέχει τη δυνατότητα επαναφοράς λειτουργίας του δικτύου στα 60 kV σε περίπτωση ολικής ή μερικής διακοπής λειτουργίας (blackstart)

Ενσωματωμένο σε ένα concept μικροδικτύου, το σύστημα αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες θα βελτιώσει επίσης τη βιωσιμότητα του νησιού μειώνοντας το αποτύπωμα άνθρακα και ενσωματώνοντας διαφοροποιημένες πηγές παραγωγής ενέργειας.

Ταυτόχρονα, θα επιτρέψει στην EEM να διατηρήσει υψηλά πρότυπα αξιοπιστίας και να εξασφαλίσει σταθερή παροχή ενέργειας. Ένα από τα μοναδικά χαρακτηριστικά του συστήματος είναι η δυνατότητα επαναφοράς ενός τμήματος του δικτύου 60 kV σε περίπτωση ολικής ή μερικής διακοπής λειτουργίας. Το σύστημα αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες, είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει τη λειτουργία του το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

Η στόχευση της κοινοπραξίας

«Τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας διαδραματίζουν, ως μια από τις τεχνολογίες grid edge, βασικό ρόλο στην απανθρακοποίηση των νησιών και των απομακρυσμένων κοινοτήτων, καθώς επιτρέπουν την ενσωμάτωση διαλειπουσών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ αυξάνουν την ευελιξία και την ανθεκτικότητα των δικτύων ενέργειας», σχολιάζει ο Stephan May, CEO, Distribution Systems Business Unit, στη Siemens Smart Infrastructure.

Το σύστημα αποθήκευσης ενέργειας στη Μαδέρα, σε συνδυασμό με τις ψηφιακές μας λύσεις για έξυπνη διαχείριση ενέργειας, θα επιταχύνουν σημαντικά τη μετάβαση της προς τη βιώσιμη και αξιόπιστη παροχή ενέργειας».

«Με την εγκατάσταση της μονάδας αποθήκευσης ενέργειας μέσω μπαταριών στο νησί, σκοπεύουμε να μειώσουμε τον αριθμό των θερμικών γεννητριών που βασίζονται σε ορυκτά καύσιμα και να αυξήσουμε τη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος διακοπής ρεύματος, διασφαλίζοντας τη βέλτιστη ρύθμιση συχνότητας του ηλεκτρικού συστήματος της Μαδέρα», δήλωσε ο Francisco Taboada, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της EEM. «Μόλις τεθεί σε λειτουργία, ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής θα διαδραματίσει έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο ως ταχεία εφεδρική παροχή ενέργειας, αντιμετωπίζοντας ξαφνικές διακυμάνσεις στην παραγωγή και το ηλεκτρικό φορτίο».

Εκτός από την προμήθεια εξοπλισμού μεταγωγής χαμηλής και μέσης τάσης, συστημάτων προστασίας και ελέγχου, η Siemens θα διασφαλίσει την πλήρη ενσωμάτωση του συστήματος αποθήκευσης ενέργειας στο ενεργειακό δίκτυο του νησιού. Για τα επόμενα 10 χρόνια, η κοινοπραξία θα είναι επίσης υπεύθυνη για τη συντήρηση τόσο του εξοπλισμού όσο και των συστημάτων που παρέχονται. Η Siemens διαθέτει ένα διεθνές κέντρο για μικροδίκτυα και αποθήκευση ενέργειας στην Πορτογαλία.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΒέλγιο-Ολλανδία: ο ελληνικός θεματικός τουρισμός στις οθόνες
Επόμενο άρθρο«Έκρηξη» κρουαζιέρας το 2022 – Υπερτριπλάσιες αφίξεις επιβεβαιώνει ο ΟΛΘ