Αρχική COVID-19 ΠΟΥ: Έκρηξη ποσοστών βίας σε γυναίκες και παιδιά κατά την πανδημία

ΠΟΥ: Έκρηξη ποσοστών βίας σε γυναίκες και παιδιά κατά την πανδημία

0
ΠΟΥ: Έκρηξη ποσοστών βίας σε γυναίκες και παιδιά κατά την πανδημία
ΠΟΥ: Έξαρση βίας εν μέσω Covid-19 Πηγή: Unsplash/Sinitta Leunen
Διαφήμιση

Πληθαίνουν τα θύματα έμφυλης βίας κατά την εποχή της πανδημίας, με τη χώρα μας να θρηνεί ήδη το 16ο θύμα κατά τη διάρκεια του τρέχοντος μόνον έτους. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επιχειρεί να εστιάσει στην απαρχή του φαινομένου, ενοχοποιώντας τις παρατεταμένες περιόδους εγκλεισμού των πολιτών, προς αναχαίτηση της πανδημίας της Covid-19.

Nέα έκθεση που δημοσιεύτηκε από τον ευρωπαϊκό τομέα του ΠΟΥ, δείχνει ότι οι γραμμές βοήθειας που παρέχουν υποστήριξη σε γυναίκες και παιδιά που βιώνουν βία σημείωσαν αύξηση στις κλήσεις κατά τους πρώτους 9 μήνες της πανδημίας COVID-19.

Τα δεδομένα της έκθεσης «Απάντηση στη βία κατά των γυναικών και των παιδιών κατά τη διάρκεια του COVID-19», συλλέχθηκαν μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου 2020, μια περίοδο κατά την οποία εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ ήταν περιορισμένοι στα σπίτια τους λόγω των lockdown.

Μολονότι δείχνει αύξηση της ζήτησης για υπηρεσίες που παρέχονται από μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) κατά τη διάρκεια των περιορισμών λόγω COVID-19, η έκθεση διαπιστώνει επίσης ότι 52 από τις 53 χώρες της Περιφέρειας υιοθέτησαν κάποια μορφή μέτρων για την πρόληψη ή την αντιμετώπιση της βίας.

Πανευρωπαϊκός συναγερμός

«Το γεγονός ότι σχεδόν όλες οι χώρες στην περιοχή μας έχουν αναγνωρίσει και αντιμετωπίσει αυτήν την ανησυχητική αύξηση της βίας είναι ένα σημαντικό επίτευγμα», δήλωσε ο Δρ Hans Henri P. Kluge, Περιφερειακός Διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη.

Με βάση τις πρόσφατες εκτιμήσεις του ΠΟΥ, περίπου το 22% των Ευρωπαίων γυναικών έχουν υποστεί σεξουαλική ή και σωματική βία από τον σύντροφό τους και περίπου το 5% των γυναικών ηλικίας άνω των 15 ετών έχουν βιώσει σεξουαλική κακοποίηση εκτός σχέσης.

Η έμφυλη βία από το σύντροφο του θύματος –σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική– προκαλεί σοβαρά βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα προβλήματα σωματικής, ψυχικής, σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας στις γυναίκες.

WHO1

Η γεωγραφία της βίας

Η πανδημία COVID-19 έχει αυξήσει περαιτέρω την έκθεση των γυναικών στη βία. Με το εκτεταμένο κλείσιμο των σχολείων, την επιβολή του περιορισμού στο σπίτι, τους περιορισμούς στις μετακινήσεις και τις διαταραχές στις υγειονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες, τα βάρη στη φροντίδα των γυναικών και τους στρεσογόνους παράγοντες στο σπίτι έχουν αυξηθεί ραγδαία στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

Στην Ισπανία, για παράδειγμα, οι κλήσεις στη γραμμή βοήθειας για τη βία από τους οικείους συντρόφους αυξήθηκαν κατά 47% τις πρώτες 2 εβδομάδες του Απριλίου 2020 σε σύγκριση με αυτήν την περίοδο το 2019.

Στη Γαλλία, τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν αύξηση 89% στις κλήσεις προς το εθνικό παιδί τηλεφωνική γραμμή κινδύνου μετά από 1 μήνα lockdown σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Διαβάστε επίσης:  Η σχέση της γενετικής προδιάθεσης για Covid-19 και του υποθυρεοειδισμού

Ασπίδα στην απότομη αύξηση της βίας

Δεν είναι ασυνήθιστο η βία κατά των γυναικών και των παιδιών να αυξάνεται κατά τη διάρκεια επιδημιών μολυσματικών ασθενειών, όπως ήδη καταγράφηκε από εποχής Έμπολα. Έτσι και ο COVID-19 δεν αποτελεί εξαίρεση.

Το βασικό εύρημα της έκθεσης του ΠΟΥ είναι ότι σχεδόν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας υιοθέτηκαν κάποια μέτρα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της έσχατης έξαρσης βίας.

Το πρώτο βήμα έγινε με την προσαρμογή των ήδη υφιστάμενων υπηρεσιών για την αντιμετώπιση του φαινομένου, όπως παροχή υπηρεσιών μέσω διαδικτύου και τηλεφωνικών γραμμών καταγγελίας περιστατικών βίας που υιοθετούνται ευρέως τα τελευταία 2 χρόνια.

Προς ενίσχυση της «ασπίδας» προστασίας κι εκτόνωσης της έμφυλης βίας, ο ΠΟΥ συνιστά στις κυβερνήσεις

  • να διατηρούν υπηρεσίες για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, μεταξύ των βασικών υπηρεσιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας,
  • να οργανώσουν πρωτόκολλα και δομές για όσες αναζητούν βοήθεια να εγκαταλείψουν με ασφάλεια το σπίτι τους, και
  • να επεκτείνουν τις λειτουργίες των γραμμών βοήθειας με επιπλέον εξ αποστάσεως υπηρεσίες που θα θεσπίσουν.

Στην Ελλάδα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, κυκλοφόρησε μία τετράλεπτη ταινία που περιγράφει μια κακοποιητική σχέση, με σκοπό να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει και να προλάβει τυχόν εγκλήματα εις βάρος των γυναικών.

Ελλάδα 2021 – Η μαύρη λίστα των δολοφονημένων

17/1/2021 Χανιά
Η 54χρονη Βασιλική δολοφονείται από τον 48χρονο Νορβηγό σύντροφό της, με 14 μαχαιριές.

5/4/2021 Μακρινίτσα
Η 28χρονη Κωνσταντίνα και ο αδερφός της βρίσκουν τραγικό θάνατο μέσα στο πατρικό τους. Ο 31χρονος πρώην σύζυγό της,  δεν μπορούσε να αποδεχθεί τον χωρισμό τους.

11/5/2021 Γλυκά Νερά
Η 20χρονη Καρολάιν Κράουτς, δολοφονείται από τον 32χρονο σύζυγό της, παρουσία του 11 μηνών βρέφους τους. Ο δράστης είχε σκηνοθετήσει δήθεν εισβολή ληστών σπίτι τους και έπαιζε θέατρο επί 37 μέρες.

3/6/2021 Αγία Βαρβάρα
Η 64χρονη Ελένη δέχθηκε δολοφονική επίθεση από τον εν διαστάσει 75χρονο σύζυγό της, έξω από το πατρικό της.

16/7/2021 Φολέγανδρος
Η 26χρονη Γαρυφαλλιά κακοποιήθηκε βάναυσα και δολοφονήθηκε από τον 30χρονο σύντροφό της, ενώ βρίσκονταν σε διακοπές, γιατί «χάλασε η φάση».

30/7/2021 Δάφνη
Η 31χρονη Αννίσα μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου από τον σύζυγό της, ο οποίος πήγε στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής να δηλώσει τη σφαγή της γυναίκας του.

3/8/2021 Λάρισα
Η 43χρονη Μαρία, μητέρα τριών παιδιών, δέχθηκε 8 σφαίρες στο θώρακα και στο κεφάλι  από τον εν διαστάσει 54χρονο σύζυγό της που εισέβαλε στην ταβέρνα του αδερφού της και την πυροβόλησε. «Ήμουν θολωμένος» υποστήριξε.

8/8/2021 Ρέθυμνο
Η 47χρονη Σταυρούλα, μητέρα δύο παιδιών, δέχθηκε δύο σφαίρες από την καραμπίνα του 48χρονου άνδρα της, την ώρα που εξυπηρετούσε ένα ζευγάρι τουριστών. Κατόπιν αυτοπυροβολήθηκε και ο δράστης.

Διαβάστε επίσης:  Η σχέση της γενετικής προδιάθεσης για Covid-19 και του υποθυρεοειδισμού

23/8/21 Θεσσαλονίκη
Μία 55χρονη γυναίκα δολοφονήθηκε με μαχαίρι από τον αλκοολικό σύντροφό της στο διαμέρισμά τους. Οι γείτονες την άκουσαν να φωνάζει «Σε παρακαλώ μη με σκοτώσεις».

1/9/2021 Κυπαρισσία
Η 42χρονη Μόνικα Γκιους βρέθηκε τσιμεντωμένη στην αυλή του σπιτιού της. Η διαζευγμένη μητέρα τριών παιδιών, είχε δηλωθεί ως αγνοούμενη από τον περασμένο Μάιο από την αδερφή της. Όπως έγινε γνωστό ήταν θύμα ενδοοικογενειακής βίας, τόσο από τον πρώην σύζυγο και πατέρα των παιδιών της, όσο και από τον 39χρονο σύντροφο της, ο οποίος τελικά συνελήφθη με διεθνές ένταλμα στην Ολλανδία, και κρίθηκε προφυλακιστέος.

22/9/2021 Ρόδος
Η 32χρονη Δώρα στη Ρόδο δέχθηκε δυο σφαίρες από τον 40χρονο πρώην σύντροφό της, την ώρα που πάρκαρε το αυτοκίνητό της. Η Δώρα είχε εξομολογηθεί στους δικούς της ότι φοβόταν πως θα έχει την τύχη της Καρολάιν και είχε καταθέσει δύο μηνύσεις σε βάρος του δράστη για άσκηση σωματικής βίας.

1/10/21 Αργολίδα
Ασφυξία ήταν η αιτία θανάτου 75χρονης γυναίκας που βρέθηκε νεκρή μετά από τηλεφώνημα του συζύγου της στις αρχές. Όταν έφτασαν οι αστυνομικοί, βρήκαν και τον ίδιο απαγχονισμένο.

27/10/21 Ιεράπετρα
Η 48χρονη Νεκταρία δολοφονήθηκε από τον 54χρονο εν διαστάσει σύζυγό της και πατέρα των 4 παιδιών τους. Ο άνδρας πρώτα την χτύπησε με την μοτοσυκλέτα που οδηγούσε, ύστερα την κυνήγησε μέσα στο συγκρότημα ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων όπου εργαζόταν, και τελικά την μαχαίρωσε μέχρι θανάτου με 8 μαχαιριές.

28/11/21 Θεσσαλονίκη
Με 23 μαχαιριές σκότωσε 49χρονος την 48χρονη σύζυγό του επειδή υποπτευόταν ότι τον απατούσε. Η γυναίκα βρέθηκε σε λίμνη αίματος μέσα στην κρεβατοκάμαρα του σπιτιού τους, με χτυπήματα στον θώρακα και τα πόδια.

6/12/21 Λακωνία
Με τα ίδια του τα χέρια δολοφόνησε 40χρονος, την 36χρονη γυναίκα του, μετά από έντονο διαπληκτισμό που είχαν και ενώ τα δύο ανήλικα παιδιά τους κοιμόντουσαν σε διπλανό δωμάτιο.

9/12/21 Αλεξανδρούπολη
Η 29χρονη Τζεβριέ, μητέρα τριών παιδιών, έχασε τη ζωή της μετά από άγριο ξυλοδαρμό που δέχθηκε από τον 30χρονο σύζυγό της.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑδράνεια ΙΙ: Ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης από το ART HUB Athens
Επόμενο άρθροὉ θώρακας καί ἡ ἐγγύηση