Αρχική COVID-19 Πλεύρης: Εν αναμονή ΚΥΑ για 3μηνη ισχύ του πιστοποιητικού νόσησης

Πλεύρης: Εν αναμονή ΚΥΑ για 3μηνη ισχύ του πιστοποιητικού νόσησης

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Πλεύρης
Διαφήμιση

Τη διάρκεια τριμήνου για ισχύ του πιστοποιητικού νόσησης, και όχι εξαμήνου όπως ισχύει μέχρι σήμερα, επανέλαβε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε συνέντευξή του στα Σκάι, τονίζοντας ότι στις αμέσως προσεχείς ημέρες θα εκδοθεί και σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Επειδή, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, μετά το τρίμηνο η φυσική ανοσία έχει περάσει, η Επιτροπή μάς εισηγήθηκε το πιστοποιητικό νόσησης να μην ισχύει μετά τους 3 μήνες και ο πολίτης να πρέπει να εμβολιαστεί, τόνισε.

ΚΥΑ το αργότερο ως το Σάββατο

Τις επόμενες ημέρες, δηλαδή αύριο ή το αργότερο το Σάββατο– θα εκδοθεί η ΚΥΑ γιατί θέλουμε να καλύψουμε και όσους είναι στον 4ο, 5ο μήνα και άρα έχει λήξει το πιστοποιητικό τους. Προφανώς μόλις τεθεί το θέμα του τριμήνου θα πρέπει να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος σε αυτούς τους ανθρώπους να μπορούν να πάνε να εμβολιαστούν για να μην υποστούν τις συνέπειες της λήξης του πιστοποιητικού. Άρα θα υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο προκειμένου να εμβολιαστούν αυτοί οι συμπολίτες μας, σημείωσε ο υπουργός.

Αυτοί οι οποίοι είναι μέσα στο τρίμηνο, έχουν το χρόνο να κλείσουν το ραντεβού τους και να πάνε να εμβολιαστούν.

Αντίστοιχα θα συντμηθούν αυτοί οι χρόνοι και για τις κατηγορίες στις οποίες υπάρχει υποχρεωτικότητα, δηλαδή στους άνω των 60, είτε αφορά την αναμνηστική δόση είτε την πρώτη δόση. Οι 180 ημέρες θα γίνουν 90 και έχει κατατεθεί και τροπολογία για αυτό το θέμα, τόνισε.

Αύξηση 15% στα ραντεβού στους 60+

Από τις 13/12, ήδη το έχουμε περάσει με ΚΥΑ, σε περίπτωση που κάποιος άνω των 60 ετών δεν έχει κάνει την αναμνηστική δόση και έχει κλείσει επτάμηνο, δηλαδή από το εξάμηνο έχει και ένα μήνα, στην πραγματικότητα λογίζεται ως ανεμβολίαστος.

Όσοι δεν έχουν κάνει καμία δόση, από τις 16 Ιανουαρίου θα έχουν διοικητικό πρόστιμο. Και να σας ενημερώσω, σημείωσε ο κ. Πλεύρης, ότι μέσα σε μία εβδομάδα, μετά την ανακοίνωση αυτού του μέτρου, έχουν κλειστεί 85.000 ραντεβού πρώτης δόσης στους 60+. Όταν ο κόσμος άνω των 60 που δεν είχε εμβολιαστεί ήταν 580.000, καταλαβαίνετε ότι οι 85.000 είναι περίπου το 15%. Άρα το μέτρο απέδωσε από τις πρώτες του ημέρες.

Πλεύρης: εξοργισμένος για ΜΕΘ

Καταθέτω αναφορά αξιόποινων πράξεων, προκειμένου να κληθούν να λογοδοτήσουν για τα ψεύδη και τις συκοφαντίες όσοι υποστηρίζουν ότι κρατάμε κλειστές κενές κλίνες ΜΕΘ, τόνισε ο κ. Πλέυρης, δηλώνοντας “εξοργισμένος”.

Η διαδικασία για τις διακομιδές είναι η εξής: Εάν σε ένα νοσοκομείο δεν υπάρχει κλίνη ΜΕΘ, ενημερώνεται η πλατφόρμα του ΕΚΑΒ από τον θεράποντα ιατρό. Υπάρχουν πολλά περιστατικά που είναι σε αναμονή και το κάθε νοσοκομείο που έχει κενή κλίνη, ανάλογα με το προφίλ του περιστατικού και αμιγώς με ιατρικά κριτήρια- δηλαδή αν ο ασθενής μπορεί να μεταφερθεί, αν έχει αντίστοιχες ειδικότητες στο νοσοκομείο που έχει την κενή κλίνη ΜΕΘ – δέχεται ή δεν δέχεται το περιστατικό.

Επομένως, το να λέγεται ότι γιατροί, νοσηλευτές, προφανώς και πολιτικά προϊστάμενοι βρίσκονται σε ένα εγκληματικό κύκλωμα που κρατά κενές κλίνες,  προκειμένου αν αρρωστήσει ο Ντσούνος, ο Κούτρας, ο Πλεύρης, να μπορέσει να έχει κλίνη ΜΕΘ και να μην έχουν άλλοι συμπολίτες,  αυτό είναι ψευδέστατο και συκοφαντικό.

Σας ενημερώνω ότι ήδη έχω συντάξει αναφορά αξιοποίνων πράξεων, προκειμένου να την καταθέσω, διότι όσοι δεν πηγαίνουν στην Εισαγγελία να πουν αυτά που καταγγέλλουν, θα κληθούν να λογοδοτήσουν για τα ψέματα που λένε.

Διαφήμιση