Αρχική Περιβάλλον Σερβία: Οικολογική εξέγερση με αποκλεισμό δρόμων – Έκανε πίσω η κυβέρνηση

Σερβία: Οικολογική εξέγερση με αποκλεισμό δρόμων – Έκανε πίσω η κυβέρνηση

Σύνταξη: ecozen. gr

0
serbia
Εικόνα: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC
Διαφήμιση

Η κυβέρνηση της Σερβίας υποχώρησε στα αιτήματα που εξέφρασαν χιλιάδες άνθρωποι που είχαν αποκλείσει δρόμους και αυτοκινητόδρομους για δύο συνεχόμενα Σαββατοκύριακα διαμαρτυρόμενοι για ένα ορυχείο λιθίου στη Δυτική Σερβία.

Χιλιάδες πολίτες της Σερβίας σε 50 πόλεις απέκλεισαν κεντρικές οδικές αρτηρίες διαμαρτυρόμενοι για την ψήφιση νομοσχεδίου που επιτρέπει την αναγκαστική απαλλοτρίωση ιδιωτικών εκτάσεων γης για έργα και επενδύσεις που χαρακτηρίζονται εθνικής σημασίας.

Αντιδράσεις για εξόρυξη λιθίου και δημοψήφισμα

Τις διαδηλώσεις οργανώνουν οικολογικές οργανώσεις που υποστηρίζουν ότι ο συγκεκριμένος νόμος ψηφίστηκε για να διευκολυνθεί η επένδυση της πολυεθνικής εταιρίας «Rio Tinto» η οποία έλαβε άδεια για την εξόρυξη λιθίου στην δυτική Σερβία.

Οι διαμαρτυρίες τροφοδοτήθηκαν από την ανησυχία για πιθανή ρύπανση από το ορυχείο και περιβαλλοντική παραμέληση της περιοχής. Απείλησαν να γίνουν μια σημαντική πρόκληση για την εξουσία του κυβερνώντος Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος και του αρχηγού του, Προέδρου Βούτσιτς.

Διεξαγωγή δημοψηφισμάτων

Οι διαδηλωτές επίσης διεκδικούσαν επίσης την κατάργηση του νόμου για την διεξαγωγή δημοψηφισμάτων που υπερψηφίστηκε πριν από μερικές ημέρες και καταργεί το κατώτατο όριο συμμετοχής για την εγκυρότητα του αποτελέσματος.

Ο νόμος αυτός συνδέεται με την επένδυση της «Rio Tinto» μιας και η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι πολίτες σε δημοψήφισμα θα αποφανθούν για την τύχη αυτής της επένδυσης. Τα δύο αυτά νομοσχέδια αν και ψηφίστηκαν από την βουλή δεν έχουν τεθεί σε ισχύ διότι δεν υπεγράφησαν ακόμη από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Απόσυρση τροποποιήσεων

Χθες υπό την πίεση των κινητοποιήσεων η κυβέρνηση της Σερβίας αποφάσισε να αποσύρει τις τροποποιήσεις που πρότεινε στον νόμο για τις απαλλοτριώσεις και δεσμεύτηκε για βασικές αλλαγές στο νόμο για τα δημοψηφίσματα.

Σημειώνεται ότι ο νόμος για το δημοψήφισμα και τη λαϊκή πρωτοβουλία ψηφίστηκε στις 25 Νοεμβρίου και οι τροπολογίες στον νόμο περί απαλλοτριώσεων την επόμενη μέρα.

Η κυβέρνηση «έλαβε απόφαση να αποσύρει τον νόμο για τις απαλλοτριώσεις από την κοινοβουλευτική διαδικασία και να τον επιστρέψει… προς επανάληψη της απόφασης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς», ανέφερε το κυβερνητικό δελτίο τύπου.

Πλέον “εάν κριθεί ότι ο νόμος χρειάζεται αλλαγή, θα το κάνει με μια ευρεία δημόσια συζήτηση που θα περιλαμβάνει το επαγγελματικό κοινό, επαγγελματικούς συλλόγους, εκπροσώπους επιχειρήσεων και κοινωνία», αναφέρεται.

Διαφήμιση