Αρχική COVID-19 Pfizer: Μόλις 22,5% η προστασία με δύο δόσεις για την Όμικρον

Pfizer: Μόλις 22,5% η προστασία με δύο δόσεις για την Όμικρον

0
VACCINE COVID19
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Μόλις 22,5% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer απέναντι στην παραλλαγή Όμικρον. Οι δύο δόσεις του εμβολίου έχουν χαμηλή αποτελεσματικότητα αλλά μπορούν να αποτρέψουν την βαριά νόσηση, σύμφωνα με τους ερευνητές του Ινστιτούτο Ερευνών Υγείας της Αφρικής στο Ντέρμπαν.

Το Ινστιτούτο Ερευνών Υγείας της Αφρικής προχώρησε αυτή τη βδομάδα σε πειράματα στην Νότια Αφρική για την αντιμετώπιση του νέου Κορονοϊού και εξέδωσε πρόσθετα στοιχεία από τη μελέτη που πραγματοποίησε.

Τα στοιχεία της έρευνας

Η έρευνα εξέτασε δείγματα πλάσματος αίματος από 12 συμμετέχοντες. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η Ομικρον είχε ως αποτέλεσμα περίπου 41 φορές μείωση των επιπέδων εξουδετερωτικών αντισωμάτων που παράγονται από άτομα που είχαν λάβει δύο δόσεις του εμβολίου Pfizer-BioNTech σε σύγκριση με το στέλεχος που εντοπίστηκε στην Κίνα σχεδόν πριν από δύο χρόνια.

Αυτό «ουσιαστικά υπονομεύει την ικανότητα του εμβολίου να προστατεύει από λοιμώξεις», δήλωσε η ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον Alex Sigal σε μια ανακοίνωση που κυκλοφόρησε την Παρασκευή.

Συνεχίζει να υπάρχει επαρκής προστασία από σοβαρές ασθένειες, συμπλήρωσαν.

Η ομάδα ήταν η πρώτη αυτή την εβδομάδα που έδειξε ότι η παραλλαγή, που βρέθηκε από επιστήμονες στη Νότια Αφρική και την Μποτσουάνα και ανακοινώθηκε στις 25 Νοεμβρίου, θα μπορούσε σε μεγάλο βαθμό, αλλά όχι πλήρως, να ξεφύγει από τα αντισώματα που παράγονται από το εμβόλιο της Pfizer, επισημαίνει το Bloomberg. Ωστόσο, είπαν ότι η τρίτη δόση θα μπορούσε να αυξήσει την ανοσία. Αυτό επιβεβαιώθηκε από μελέτες που πραγματοποιήθηκαν από την ίδια την Pfizer.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου που κυκλοφόρησαν την Παρασκευή έδειξαν ότι οι ενισχυτικές δόσεις με AstraZeneca και Pfizer/BioNTech βελτιώνουν την προστασία έναντι της παραλλαγής Ομικρον έως και 75% τις πρώτες ημέρες μετά τη λήψη.

Ο εμβολιασμός των παιδιών 5-11 ετών

Στις 15 Δεκεμβρίου αρχίζει ο εμβολιασμός για τις ηλικίες 5 έως 11 ετών. Αρκετοί γονείς ρωτούν ειδικούς και παιδιάτρους σχετικά με το πόσο ασφαλή είναι εμβόλια γι΄αυτές τις ηλικίες. Παρόλο που συνήθως ο κίνδυνος για σοβαρή νόσησης αφορά τις μεγαλύτερες ηλικίες δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις παιδιών που νοσούν βαριά. Ο Καθηγητής Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμβολιασμού Γιώργος Χρούσος, σχολιάζει πως είναι πολύ σημαντικό να εμβολιαστούν καθώς πέραν του COVID19, υπάρχει περίπτωση να εμφανίσουν ένα σύνδρομο που ονομάζεται MIS-C.

Το σύνδρομο MIS-C

Όλα τα παιδιά και κυρίως όσα είναι ηλικίας 5-11 ετών πρέπει να εμβολιαστούν, καθώς πέρα από το να νοσήσουν κινδυνεύουν να εμφανίσουν και το σύνδρομο MIS-C σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ Χρούσου στο Σκάι.

Πρόκειται για ένα επικίνδυνο σύνδρομο (Πολυσυστηματικό Φλεγμονώδες Σύνδρομο, έχει κλινικά χαρακτηριστικά που μοιάζουν και με τη νόσο Kawasaki και το Σύνδρομο Τοξικού Shock), που εμφανίζεται σε παιδιά που έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό και πιάνει τα αγγεία, ακόμα και αυτά της καρδιάς. Το σύνδρομο αυτό εμφανίζεται περισσότερο σε παιδιά κάτω των 12 ετών.

Όσον αφορά τα εμβόλια, ο κ. Χρούσος είπε ότι στα παιδιά χορηγείται το 1/3 της δόσης από αυτό που λαμβάνει ο ενήλικας και είναι αβλαβή.

Αντιδρούν καλύτερα στο εμβόλιο

Ανέφερε, μάλιστα, ότι τα παιδιά αντιδρούν πολύ καλύτερα στο εμβόλιο, κάνουν πολλά αντισώματα που διαρκούν περισσότερο και μπορεί να μη χρειαστεί δεύτερη δόση.

Επεσήμανε, επίσης, ότι τα mRNA είναι πολύ καλύτερα από τα παλιά εμβόλια. Όπως εξήγησε, το mRNA «κάθεται» μέσα στον οργανισμό για 10 λεπτά μόνο. Μπαίνει στο κυτταρόπλασμα, παράγει την πρωτεΐνη για την καταπολέμηση του ιού και εξαφανίζεται.

Η κατάσταση εκτροχιάζεται στη Ρωσία

Οι υγειονομικές υπηρεσίες της Ρωσίας ανακοίνωσαν χθες Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 1.171 θάνατοι ασθενών εξαιτίας επιπλοκών του COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 30.288 κρούσματα.

Επισήμως, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη Ρωσική Ομοσπονδία ανήλθε σε 288.351 νεκρούς επί συνόλου 8.709.964 μολύνσεων. Ο δείκτης θνητότητας βρίσκεται στο 2,89%. Τα λεγόμενα ενεργά κρούσματα είναι 988.652.

 

Διαφήμιση