Αρχική Ειδήσεις Νέα επιδείνωση του καιρού-Η αποτίμηση της κακοκαιρίας

Νέα επιδείνωση του καιρού-Η αποτίμηση της κακοκαιρίας

0
kakokairia
Αποτίμηση της κακοκαιρίας. Φωτό από την υπερχείλιση του Αχέροντα στην Πρέβεζα. Πηγή: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Με τα προβλήματα της κακοκαιρίας που πέρασε να μην έχουν αποκατασταθεί πλήρως ακόμη, ένα νέο ισχυρό κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να ξεκινήσει αύριο Τρίτη 14 Δεκεμβρίου, με χιόνια ακόμη και στα ορεινά της Αττικής. Από αύριο αναμένεται παγετός σε αρκετές περιοχές της χώρας όπως επίσης και ισχυρές βροχές και θυελλώδεις βοριάδες.

Αναλυτικά η πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη: “Σημαντική επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει αύριο Τρίτη ο καιρός στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα και το δυτικό Αιγαίο. Πιο συγκεκριμένα στα παραπάνω γεωγραφικά διαμερίσματα αύριο Τρίτη 14 Δεκεμβρίου αναμένονται ισχυρές βροχές στα πεδινά, ισχυρές καταιγίδες σε θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές και πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά πιθανόν τοπικά και πιο χαμηλά. Στις περιοχές που θα επηρεαστούν συμπεριλαμβάνεται η Εύβοια αλλά και ο νομός Αττικής. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα χιόνια θα κάνουν την εμφάνισή τους ακόμη και στα ορεινά της Αττικής (Πάρνηθα, Κιθαιρώνας).Σε τμήματα του Αιγαίου αλλά και της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας θα επικρατήσουν πολύ ισχυροί και τοπικά θυελλώδεις βοριάδες. Το κρύο θα είναι αρκετά έντονο με παγετό τη νύχτα και το πρωί σε τμήματα της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας. Δείχνουμε την απαιτούμενη προσοχή!”

Η κακοκαιρία στην Ήπειρο

Μεγάλα προβλήματα και καταστροφές άφησε πίσω του το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε τη χώρα, με την Ήπειρο να έχει δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα.

Ο Αχέροντας υπερχείλισε με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν περιουσίες, καταστήματα και εκτάσεις. Τα ορμητικά νερά παρέσυραν γέφυρα στην περιοχή Σκάνδαλο, η οποία έδινε πρόσβαση σε κτηνοτροφικές μονάδες. Παράλληλα, γέφυρα στη Μικρή Γότιστα Ιωαννίνων κατέρρευσε. Το γεφύρι έσπασε από την μανία του Αράχθου και κόπηκε στα δύο. Από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, πολλά σημεία του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων βρέθηκαν στο όριο της πλημμύρας, ενώ στο ύψος της γέφυρας της Εγνατίας η επαρχιακή οδός Κουτσελιού- Δαφνούλας παραμένει κλειστή.

Τα χωριά που επηρεάζονται άμεσα είναι: Πλατανιά, Δροσοχώρι, Ηλιόκαλη, Καραδήμα, Δαφνούλα. Κλειστός επίσης παραμένει ο δρόμος Πλατανιάς- Καστρίτσας λόγω πλημμυρών. Με μεγάλη προσοχή, μετά από πλημμύρες που εκδηλώθηκαν, γίνεται η κίνηση στον δρόμο Χαροκοπίου- Πλατανιάς, στο σημείο Ράχες.

Οι υπηρεσίες του Δήμου με τα μηχανήματα που διαθέτουν και σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου επιχειρούν σε διάφορα σημεία της Δημοτικής Ενότητας Παμβώτιδας, καθαρίζοντας δρόμους από φερτά υλικά, τάφρους και διανοίγοντας πρόχειρες διόδους για τη διοχέτευση νερών.

Πλημμύρησε ο Εύηνος

Μεγάλες ζημιές σε αγροτικές εκτάσεις έχει προκαλέσει ο Εύηνος ποταμός και στο Τρίκορφο Ναυπακτίας από την κακοκαιρία του Σαββατοκύριακου. Χωρίς ρεύμα είναι μονάδα παραγωγής μαρμελάδων και ξενώνες της περιοχής καθώς τα νερά του Ευήνου έχουν κάνει ζημιά σε κολώνες της ΔΕΗ. Μεγάλες ζημιές έχουν πάθει και καλλιέργειες καθώς τα χωράφια έχουν πλημμυρίσει ή τα έχει «φάει» η ορμή του ποταμού αναφέρει το nafpaktianews.gr.

Ένα τμήμα της ιστορικής γέφυρας του Ευηνοχωρίου κατέρρευσε και κρέμεται κυριολεκτικά στον αέρα. Επειδή η γέφυρα αυτή εξυπηρετούσε τις μετακινήσεις των κατοίκων αποφασίστηκε να μπορούν να μετακινούνται ατελώς από την Ιόνια Οδό.

Νεκρή στη Πιερία από τα ορμητικά νερά

Φιλικό σπίτι στη Σκοτίνα Πιερίας επρόκειτο να επισκεφθεί η 55χρονη παιδίατρος Βούλα Καραγιάννη το βράδυ του Σαββάτου, δυστυχώς, όμως, δεν κατάφερε να φθάσει ποτέ, καθώς τα ορμητικά νερά του χειμάρρου στο ρέμα Ζιλιάνα παρέσυραν το αυτοκίνητό της.

Σύμφωνα με πληροφίες του olympusmera.gr,  η άτυχη γιατρός βγήκε από το όχημά της, προσπάθησε να απομακρυνθεί, αλλά τα ορμητικά νερά την παρέσυραν με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο.

Βρέθηκε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι της Κυριακής από άνδρες της Πυροσβεστικής Λιτοχώρου, περίπου χίλια μέτρα μακριά από το οχημά της. Αρχικά βρέθηκε το αυτοκίνητό της, το οποίο παρασύρθηκε λόγω της κακοκαιρίας και, αμέσως, ξεκίνησαν οι έρευνες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τον εντοπισμό της.

Σε κοντινή απόσταση βρέθηκε και η άτυχη γυναίκα, χωρίς τις αισθήσεις της και παραλήφθηκε από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Στην επιχείρηση συμμετείχαν 9 πυροσβέστες με 3 οχήματα.

Βραζιλία: 5.600 άνθρωποι εκτοπίστηκαν λόγω πλημυρών

Πάνω από 5.600 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και κάπου πενήντα δήμοι κηρύχθηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων και των πλημμυρών στις βραζιλιάνικες πολιτείες Μπαΐα (βορειοανατολικά) και Μίνας Ζεράις (νοτιοανατολικά), ανακοίνωσαν οι αρχές χθες Κυριακή.

Οι περιοχές που υπέστησαν τα πιο βαριά πλήγματα βρίσκονται στον νότο της πολιτείας Μπαΐα, όπου οι εκτοπισμένοι είναι 3.740 και οι πληγέντες πάνω από 70.000, σύμφωνα με το πυροσβεστικό σώμα, έπειτα από τις βροχοπτώσεις που διήρκεσαν μια εβδομάδα πλημμυρίζοντας σπίτια, υπερχειλίζοντας ποταμούς, κόβοντας δρόμους στη μέση και καταστρέφοντας γέφυρες.

Ο κυβερνήτης στην Μπαΐα κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τουλάχιστον τριάντα δήμους. Περισσότερο επλήγησαν οι δήμοι Ιταμαράζου, όπου τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, Ζουκουρουσού, Πόρτου Σεγκούρου, Πράντου και Τεϊσέιρα ντε Φρέιτας.

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα λόγω κακοκαιρίας χωρίς της Αλβανίας

Για τρίτη ημέρα σήμερα τα 41 ελληνικά μειονοτικά χωριά του Δήμου Δρόπολης στον νομό Αργυροκάστρου παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών πλημμύρισαν τον υποσταθμό υψηλής τάσης στο Αργυρόκαστρο, από όπου η περιοχή προμηθεύεται ρεύμα με αποτέλεσμα να τεθεί εκτός λειτουργίας. Σε συνδυασμό, δε, με τις πλημμύρες σε κάμπους, οδικούς άξονες και χωριά, καθώς και το τσουχτερό κρύο έχει δυσκολέψει ιδιαίτερα η ζωή των κατοίκων ελληνικής καταγωγής. Προβλήματα λόγω κακοκαιρίας σημειώθηκαν και σε άλλες περιοχές στην Αλβανία.

Η στάθμη του νερού στον Αώο ποταμό έχει υπερβεί τα ιστορικά επίπεδα με αποτέλεσμα να ξεχειλίσει και να πλημμυρίσουν πολλές περιοχές στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, ειδικά στο τελικό στάδιο πριν ο ποταμός φθάσει στη θάλασσα. Τα νερά στις πλημμυρισμένες περιοχές έχουν φθάσει το ένα μέτρο. Ιδιαίτερα είναι τα προβλήματα στους νομούς της Αυλώνας και του Φίερι. Πολλά σπίτια και νοικοκυριά έχουν πλημμυρίσει, ενώ 50 οικογένειες έχουν εκκενώσει τα σπίτια τους. Επίσης, καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες έχουν καταστραφεί.

Προβλήματα σημειώθηκαν και σε περιοχές στο βόρειο και νότιο ανατολικό τμήμα της χώρας λόγω των χιονοπτώσεων και του παγετώνα.

Διαφήμιση